Courgette-walnoot cake van kokosmeel

IMG_5045

Dilemma. Ik wilde graag een courgette-geitenkaasbrood bakken (om tijdens de boottocht naar Terschelling lekker op te kunnen peuzelen) maar had geen geitenkaas en te weinig amandelmeel in huis. Daarnaast stond mijn kleine bakhulpje erop dat we in plaats van een brood iets ‘lekker zoetigs’ zouden bakken. Oké, dan vervangen we het amandelmeel gewoon door kokosmeel en de geitenkaas (op dochters verzoek) door walnoten, kaneel en honing. Een extra eitje en een drupje amandelmelk erbij omdat kokosmeel een erg absorberend meel is en… een heerlijk kleffe cake (die ook nog eens groente bevat) is geboren! Dochterlief blij, ik blij. We gaan hem zeker vaker bakken samen!

Ingrediënten

 • 1 geraspte biologische courgette (met schil)
 • 80 gr kokosmeel
 • 4 eieren
 • 3 el amandelmelk
 • flinke hand gehakte walnoten
 • 1 tl baking soda
 • 2 tl kaneel
 • 2 el honing
 • snufje Keltisch zeezout
 • kokosolie (om in te vetten)

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met kokosolie (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de cake er gemakkelijk uit). Klop de eieren samen met de melk en de honing los met de mixer. Voeg de courgette en de walnoten toe en meng goed. Voeg nu ook de droge ingrediënten (kokosmeel, baking soda, kaneel en Keltisch zeezout) toe en mix tot alles goed gemengd is en er geen klontjes meer in zitten. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Eet smakelijk!

25 gedachten over “Courgette-walnoot cake van kokosmeel

 1. Lucienne van Eunen

  Hi goedemiddag,

  Zo leuk steeds nieuwe recepten te ontvangen!! Dank.. Ik zelf mag ook geen amandelen, denk jij dat je de amandelmelk kan vervangen door rijstemelk?

  groetjes Lucienne

 2. marijksels

  Van ’t weekend gemaakt! Met gedroogde appel ipv noten.Een goeie tip dat bakpapiertje op de bodem…helaas niet gedaan, want ik dacht dat mijn spiksplinternieuwe keramische cakevorm aan invetten wel voldoende had…helaas. Hij was dus erg lastig uit de vorm te halen en misschien wel lichtelijk verbrand op de bodem.
  Heb jij het eerst goed laten afkoelen voor het snijden, want bij mij was ie nogal kruimelig en een beetje aan de droge kant. ‘k Heb em uiteindelijk maar in vierkantjes gesneden.
  Maar ik moet zeggen, de smaak heeft er niet onder geleden…heerlijk!!!
  Klopt het trouwens dat het beslag een beetje een droge substantie is?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Zelf heb ik de cake al aangesneden toen hij nog warm was (hij rook zo lekker dat ik niet kon wachten, haha). De cake hoort niet droog en kruimelig te zijn dus ik denk dat je beslag misschien net iets te droog was (tip: gebruik de volgende keer een extra eitje). Beslag van kokosmeel is inderdaad wat anders dan ‘gewoon’ cake beslag, het lijkt een beetje op soezen beslag vind ik. Groetjes Dayenne
   PS: gelukkig dat de smaak wel lekker was 😉

   1. marijksels

    ’t Was mn eerste kokosmeelbaksel, dus ik was er een beetje onzeker over…en het verging mij net zo, ’t rook zooooo lekker, ik kon ook niet wachten 😉 Dus ‘k ga ’t ook zeker vaker maken en we puzzelen wel even met het beslag 😉

 3. sjanette

  Wat voor soort beslag moet het zijn? Ik heb het recept gemaakt, maar het beslag was erg droog dus een eitje erbij. Mooi gebakken, maar nu toch een beetje eiïg 😉

  1. dayennebos Berichtauteur

   Beslag met kokosmeel vind ik altijd een beetje op soezen-beslag lijken, vrij dik dus. Wellicht is het de volgende keer beter om er wat extra amandelmelk bij te doen ipv ei, de cake hoort namelijk niet eiïg te smaken 😉

 4. Eva

  De cake staat nu af te koelen.
  Heb je bewaaradvies?
  Luchtdicht verpakt bewaren buiten de koelkast?
  Of is het beter om de cake te bewaren in de koelkast?
  Hoor het graag!

  1. Dayenne

   Inderdaad luchtdicht verpakkingen. Zelf bewaarde ik hem buiten de koelkast, maar moet bekennen dat hij snel (binnen 2 dagen) op was hoor 😉 Wil je hem wat langer bewaren dan is de koelkast wellicht handiger. Invriezen (in plakken) kan trouwens ook. Groetjes Dayenne

 5. Patricia

  Ik heb hem nu meerdere malen gemaakt, maar het ei lijkt naar de bodem te zakken, waardoor ik onderaan een laagje ei (omelet ;)) heb zitten over de gehele lengte van de cake. Hoe kan dit? Ik heb ook al geprobeerd om er boter aan toe te voegen wat in veel andere recepten wel staat en dit maakt het iets minder, maar ik zie dat jij helemaal geen boter gebruikt. Enig idee wat er misgaat?

  1. Dayenne

   Gebruik je toevallig kokosmeel van Holland & Barret (de Tuinen)? Op meerdere recepten met kokosmeel krijg ik deze opmerking en wat blijkt, ze gebruiken allemaal kokosmeel van H&B. Blijkbaar heeft die een aparte samenstelling waardoor dit probleem opspeeld 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s