Asperge-courgette soep

asperge-courgette soep

Naast dat asperges ontzettend lekker zijn, zitten ze ook nog eens bomvol vitamines en mineralen en zijn het daarmee echte toppers voor onze gezondheid. In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van (spier)weefsels en de weerstand. Behalve vitamine E bevatten asperges ook veel vitamine B en de mineralen kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, mangaan, selenium en zink. Wist je trouwens dat witte asperges de jonge scheuten van de aspergeplant zijn, het deel dat onder de grond groeit? En dat groene en paarse asperges boven de grond groeien?

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 bos witte asperges
 • 1 courgette
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ui
 • ongeveer 1,5 liter groentebouillon
 • peper
 • olijf- of kokosolie, om in te bakken

Tip

 • lekker als je de soep serveert met wat gemengde kiemen en/of gerookte zalm

Hoe maak je het

Was en schil de asperges en verwijder de harde (houtachtige) onderkant. Tip: de asperges echt goed schillen, harde schilletjes in de soep zijn niet lekker. Snij vervolgens in stukken. Was de courgette en snij in stukken. Snipper de ui en knoflook fijn, fruit vervolgens aan in wat olie. Voeg de asperges en courgette en groentebouillon toe. Kook de groenten in een minuut of 10 gaar. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met een beetje vers gemalen peper en serveer met bijvoorbeeld wat kiemen en/of gerookte zalm. Eet smakelijk!

10 gedachten over “Asperge-courgette soep

 1. Jeanet

  Dankjewel! Fijn om te weten dat asperges zo gezond zijn.. Mijn zwager en zus verkopen ze op hun eigen boerderij:)

 2. Gwendolyn

  Nog beter en denk ook lekkerder is de bouillon te trekken van de schillen van de asperges. Zonde om weg te gooien. De schillen in pannetje met water doen en 20 a 30 minuten zachtjes laten koken. Daarna de de bouillon afgieten en extra vocht uit de schillen drukken. Daarna mag je de schillen weggooien 😉

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ik denk dat witte asperges wel lekkerder zijn in een soepje (groene asperges zijn meer geschikt om te grillen etc.) maar het kan wel hoor. Gewoon proberen 😉

 3. Pingback: Asperges!! - Puur Mieke

 4. Pingback: Asperges!! / Puur Mieke | Puur Mieke

 5. Pingback: Courgettes, courgettes, courgettes.... - Eet Goed Voel Je Goed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s