Ontbijtkoek van kokosmeel

IMG_4114

Omdat het al de hele al aan het regenen was kon ik me geen betere bezigheid bedenken dan de keuken in te gaan om weer eens wat nieuwe recepten te proberen. Ondanks dat mijn recept voor ontbijtkoek van speltmeel in de top 10 van de meest bezochte pagina’s van m’n blog staat was ik toch op zoek naar een nog gezondere (en tevens glutenvrije) variant. Het resultaat: een heerlijk luchtige ontbijtkoek die zo lekker is, dat je het bijna niet bij één plakje kunt houden. Omdat we voor een paar dagen in het huis van mijn ouders zitten (zijzelf zijn op vakantie en wij passen op de dieren) was het even improviseren met het maken van een foto maar een witte broodplank bij het raam houden doet blijkbaar wonderen (ik ga zelf ook maar snel een exemplaar aanschaffen dus).

Ingrediënten

 • 80 gram kokosmeel
 • 4 eieren
 • 200 ml amandelmelk
 • 2 el dadelstroop (hierdoor krijgt de koek zijn mooie donkere kleur, maar appelstroop kan ook)
 • 75 gr honing
 • 2 el koekkruiden
 • 1 tl baking soda
 • kokosolie (om in te vetten)

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met kokosolie (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de ontbijtkoek er gemakkelijk uit). Doe alle natte ingrediënten (amandelmelk, eieren, dadelstroop en honing) in een kom en mix goed. Doe alle droge ingrediënten (kokosmeel, koekkruiden en baking soda) in een kom en roer goed. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en mix tot een mooi glad deeg (omdat de kokosmeel het vocht opneemt verandert het in een steeds dikker deeg). Schep het mengsel in een cakeblik en bak de ontbijtkoek in ongeveer 45 min gaar. Eet smakelijk!

73 gedachten over “Ontbijtkoek van kokosmeel

 1. Marisol

  Dag Dayenne, ga deze zeker uitproberen. Benieuwd ben ik naar jouw ervaring studie natuurvoedingsadviseur bij Civas. Dank alvast. Wil ook starten na zomervakantie. Gr. Marisol

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wat leuk dat je de opleiding ook wilt gaan doen. Ik was er erg tevreden over. Reuze interessant en daardoor ook goed te doen. Groetjes Dayenne

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, dat lijkt me geen probleem. (hou er dan wel rekening mee dat geitenmelk en kokosmelk geen neutrale smaak hebben waardoor de smaak van de ontbijtkoek iets anders kan uitvallen)

   1. tina

    OMG….wat is dit lekker!!!!
    Met geitenmelk en appelsroop gemaakt. Net even geproefd….dit word een favorietje!!! Dank je wel voor het delen.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Kokosmeel is iets anders dan kokosrasp. Kokosmeel wordt gemaakt uit gedroogd kokosvlees. Wanneer kokosmelk wordt onttrokken uit het kokosvlees, blijven er vast delen over en dit kokosvlees wordt vervolgens op een lage temperatuur gedroogd en dan gemalen tot er een zacht, fijn poeder overblijft waarmee je goed kunt bakken.

   1. M

    Bedankt,
    kan je hier ook soja/karnemelk gebruiken?
    En wijnsteenbakpoeder is dat net zoiets als backing soda?
    De kokosbloesemsuiker, zou appelstroop een alternatief zijn? of iets anders
    ben nog wat onervaren sorry

 2. Astrid

  Mmmm lekker, gisteravond gemaakt, ik heb er wat biorozijntjes ingedaan en geschaafde amandelen bovenop! Heel lekker en een makkelijk!

 3. Marleen

  Deze is super lekker!! Ik had maar 12gr honing gebruikt en gewelde rozijnen erdoor gedaan. Het is een heerlijk zachte cake. Stiekem gebruik ik (nog) gewone halfvolle melk 😉

 4. Miranda

  Bij gebrek aan roggemeel (ik heb echt een fijn recept voor ontbijtkoek met roggemeel…) en mijn voornemen om kokosmeel een hernieuwde kans te geven (mijn resultaten zijn nogal wisselend) heb ik mijn toevlucht tot dit recept gezocht. Ik ga vanmiddag een stukje proeven 😉

   1. Miranda

    Dayenne, je hebt gelijk. Deze koek is echt heerlijk! Gewoon met een beetje rauwmelkse roomboter. Ik zat echt te genieten!

 5. dayennebos Berichtauteur

  Oh jee, wat jammer. Soms kan de samenstelling van kokosmeel (per merk) verschillen. (heb je wel echt kokosmeel gebruikt? geen kokosrasp? dit wordt in toko’s nog wel eens als kokosmeel verkocht, terwijl het toch echt andere eigenschappen heeft). Mocht je de volgende keer hetzelfde meel gebruiken dan zou ik een extra eitje toevoegen.
  Groetjes Dayenne

 6. Bea Nieuwenhuijsen

  Dank je wel. Het is wel echt kokosmeell van de ecoplaza amanprana, ik ga dan inderdaad een eitje meer proberen.
  Misschien waren de bio eieren inderdaad wat klein deze keer. Dank je wel, want nogmaals de smaak is heerlijk!!!
  Groetjes Bea

 7. Arieta

  Kokosmeel kan ik bij de toko krijgen? en kan ik ipv amandelmelk gewone melk of karnemelk gebruiken? en baking soda heb ik nog steeds niet in huis gehaald ;-). nu misschien toch maar is doen. of is het goed ergens anders door te vervangen?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ik koop kokosmeel altijd bij de bio winkel, mijn ervaring met koksmeel van de toko is niet zo goed (daar verkopen ze geraspte kokos ook nog wel eens als meel). In plaats van amandelmelk kun je ook een andere soort plantaardige melk gebruiken (of gewone melk, als je dat drinkt). Karnemelk zou ik niet doen ivm de smaak. Je kunt ook (wijnsteen)bakpoeder gebruiken ipv baking soda.

   1. Arieta

    Kokosmeel en baking soda in huis. nog 1 vraagje: ik zie 75 gram honing staan. das een halve fles… nu heb ik nog 2 flessen agavestroop staan, kan ik dat ook gebruiken?? gaat dat ook is op 😉

   2. Arieta

    Voor het eerst gemaakt. half agavestroop en half honing gebruikt. En prima gelukt! vindt wel wel idd ook kleine plakjes, dus ik denk dat ik volgend keer iets van anderhalf keer het recept doe, om wat betere plakjes te krijgen.

  2. dayennebos Berichtauteur

   Leuk te horen dat de ontbijtkoek je smaakte! Kokosmeel rijst minder goed dan gewoon meel dus de ontbijtkoek blijft inderdaad wat laag. (het helpt trouwens wel om de eieren echt goed schuimig te kloppen)

 8. Judith

  Heb hem net gemaakt volgens recept maar hij rees niet goed en is erg ei-ig…enig idee wat er fout gegaan is? Ben niet zo bekend met dit soort ingrediënten maar het leek zo makkelijk en vooral ook lekker.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Oeps, dat is jammer. Het klopt dat baksels van kokosmeel minder rijzen (dan bijv. speltmeel) maar ei-ig hoort de ontbijtkoek zeker niet te smaken. Je zou er de volgende keer een eitje minder in kunnen doen en ipv daarvan een ‘flex-egg’ (een papje van 1 el gebroken lijnzaad en 3 el water).

 9. Judy

  Lijkt me lekker, ik zal er bakpoeder in doen ipv baking soda omdat de soda niet word geactiveerd door een zuur. Dat zuurtje zit al wel in bakpoeder ☺

  1. dayennebos Berichtauteur

   Baking soda moet inderdaad met een zuur ingrediënt gecombineerd worden om te kunnen ‘borrelen’.
   Voorbeelden van zure ingrediënten zijn azijn en citroensap maar ook honing is zuur genoeg om baking soda te activeren 🙂

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, dat is echt genoeg voor een hele ontbijtkoek (cakeblik). Van kokosmeel heb je een stuk minder nodig dan andere meelsoorten voor hetzelfde resultaat.

 10. Pingback: Ontbijtkoekmuffins van kokosmeel - foodquotes

 11. Tabitha

  Heb deze gister gemaakt. Mijn testpanel waaronder mijn zoon met Coeliakie, was superenthousiast. De conclusie was: net als vroeger, lekker zacht en smeuïg 😊 Daar doe ik het voor, en ook nog gezond! Nu één met kokosbloesemsuiker ipv van honing in de oven.

 12. Elisa

  Net geprobeerd, de smaak is heerlijk en de ontbijtkoek is verrassend goed gerezen! Alleen wilde hij er (ondanks dik invetten) niet goed uit, dus hij is bij het storten in tweeën gescheurd haha. Volgende keer toch een bakpapiertje op de bodem, dan lukt het wel. Ik had geen stroop dus gebruikte hiervoor agavesiroop en heb rauwe koemelk gebruikt. Erg zacht en smeuïg maar niet plakkerig, voor herhaling vatbaar! Ik ga mijn variant binnenkort ook op mijn blog Duurzame Dinkies (http://duurzamedinkies.worpress.com) plaatsen, uiteraard met bronvermelding van het origineel 🙂

 13. Lysanne

  Smaakt de ontbijtkoek erg naar kokos? Ik hou namelijk niet heel erg van de smaak van kokos. Of gaat die smaak weg door de andere ingrediënten? En zou het ook kunnen met minder honing?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Tja, lastig te zeggen of je de ontbijtkoek lekker vindt. Kokosmeel smaakt niet naar kokos (zoals bijvoorbeeld geraspte kokos) maar heeft natuurlijk wel een andere smaak dan bijvoorbeeld boekweitmeel. Ik denk dat je het kokosmeel ook wel kunt vervangen door een ander (glutenvrij) meel, je heb daar dan alleen wat meer van nodig (zo’n 250 gr). Minder honing moet denk ik ook wel lukken. Succes!

   1. Lysanne

    Dank je voor je reactie! Ik heb hem inmiddels gemaakt met kokosmeel (vanwege de goede voedingswaarden) en het smaakt inderdaad niet heel erg naar kokos! Vooral naar koekkruiden:) En heb ongeveer 40 gram honing gedaan en ik vind hem dan precies goed qua zoetheid! Goed gelukt dus:) Lekkere recepten heb je allemaal op je blog, leuk!

 14. Pingback: Maak je eigen ontbijtkoek! | Duurzame Dinkies

 15. Linda

  Hoi hoi ! Ik heb hem nu 3 keer geprobeerd te maken maar de ontbijtkoek blijft hartstikke plat en massief…heb het met baking soda gedaan maar ook met bakpoeder geprobeerd….enig idee hoe dat zou kunnen komen ?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hmmm, wat vreemd. De ontbijtkoek hoort juist lekker luchtig te zijn. Moet zeggen dat ik het probleem niet herken, baking soda en bakpoeder kunnen allebei. Gebruik je verder precies de ingrediënten zoals beschreven? Gebruik je wel echt kokosmeel en geen kokosrasp? Jammer dat hij steeds mislukt!

 16. ilona73

  Hoi dayenne,

  Ik heb jouw boek thuis liggen en gisteravond de ontbijtkoek gemaakt.
  Ik heb een klein scheutje citroensap erbij gedaan en ipv in de oven heb ik hem in de broodbakmachine gemaakt. Resultaat is een heerlijke luchtige ontbijtkoek. Prima van smaak en zeker voor herhaling vatbaar.

  Van de week hebben we ook al de bietenstamppot uit je boek gegeten en iedereen was zeer tevreden.

  Vandaag ga ik me op verzoek van mijn jongste wagen aan het ei vrije bananenbrood.

  Thnxs voor het prachtige boek en alle inspiratie en lekkere recepten

 17. Liza van de Voorde

  Hoi Dayenne,

  Ik heb een vraag over de hoeveelheid kokosmeel in dit recept. Er staat 80 gram, maar toen ik alles bij elkaar voegde werd het niet veel dikker. Het mengsel bleef vloeibaar. De cake rees wel, maar bleek van binnen niet goed. De onderkant was nattig en had een ei structuur. Heb je enig idee hoe ik dit kan voorkomen? Ik gebruikte kokosmeel van de tuinen.

  De smaak was overig heerlijk!!

  Groetjes Liza

  1. Patricia

   Ik heb dit precies hetzelfde! Gebruik ook de kokosmeel van de Tuinen (Holland & Barret inmiddels). Zou dit het probleem zijn? heb hem nu meerdere malen gemaakt met minder ei, meer meel, minder melk, maar het probleem blijft. Het gedeelte dat niet eiig is, heeft overigens wel een prima structuur en smaakt ook heerlijk…

   1. Dayenne

    Ik krijg deze reactie vaker ja, altijd van mensen die kokosmeel van de Tuinen gebruiken. Lijkt toch echt aan de samenstelling van dat meel te liggen…? 😦

 18. Pingback: Ontbijtkoekmuffins van kokosmeel - Speeltuin

 19. Tina

  Deze is idd erg lekker.. wel een keer geprobeerd met appelstroop bij gebrek aan dadelstroop, maar dat vonden wij niet zo lekker..Hij is wel heerlijk voedend, je zit er snel vol van.

 20. Ontbijtkoek

  Hoeveel is 75 gram honing? Dat is toch super veel en daarom niet meer gezond voor de kleintjes in combinatie met de dadel stroop?
  Hij is wel heel lekker! 2 eetlepels koekkruiden lijkt ook wel veel. Maar kids vinden het niet erg volgens mij.
  Hoe kun je deze cake het beste bewaren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s