Carrot cake (RAW)

IMG_7866.JPG

Vandaag een recept dat eigenlijk uit twee van mijn favoriete recepten bestaat: carrotcake en zuivelvrije cheesecake. En wat krijg je als je de nr. 1 en nr. 2 uit de taarten top 3 combineert? Juist, een heeeeeeele lekkere taart! Té lekker eigenlijk dus pas op. Ik kan namelijk niet garanderen dat je het bij één stukje taart houdt als je hem eenmaal hebt geproefd.

Maar gelukkig is het absoluut geen taart waar je je schuldig over hoeft te voelen dus neem vooral een tweede stukje hoor! Hij bestaat immers uit allemaal gezonden en rauwe ingrediënten (dus alle voedingsstoffen blijven optimaal behouden).

De wortelen bevatten vele vitaminen, mineralen, fytonutriënten en dus antioxidanten. Vooral vitamine A is goed vertegenwoordigd en wortel draagt dan ook bij aan de weerstand, de groei, het gezichtsvermogen en een gezonde huid en tandvlees.

De walnoten en het amandelmeel in de taart (en topping) zorgen voor een flinke portie goede onverzadigde vetzuren en werken beschermend tegen hart- en vaatziekten.

Dan de dadels, die de taart z’n zoete smaak geeft. Natuurlijk bevatten dadels vruchtensuiker maar dat is vele malen beter dan geraffineerde suiker. Ook zijn dadels een goede bron van natuurlijke vezels en bevatten ze diverse vitaminen en mineralen en antioxidanten.

Goed, het moge duidelijk zijn dat ik groot fan ben van dit taartje en hem dus zeker vaker ga maken.

Ingrediënten – (spring)vorm 20 cm – 10 á 12 personen

Carrot cake

 • 300 gr geraspte (winter)wortel
 • 150 gr zachte Medjool dadels
 • 100 gr amandelmeel (maar havermout kan ook)
 • 4 el kokosrasp
 • 1 flinke tl kaneel
 • handje walnoten voor garnering

Topping

 • 150 gr rauwe cashewnoten (een paar uur geweekt in water!)
 • 50 gr kokosolie, gesmolten
 • rasp van 1 biologische citroen
 • 2 el rauwe honing
 • 1 tl vanillepoeder

Hoe maak je het

Carrot cake

Rasp de wortels fijn in de keukenmachine. Doe de wortels in een kom. Mix vervolgens de dadels, amandelmeel en kaneel tot een mooi deeg(bal) in de keukenmachine. Voeg het mengsel uit de keukenmachine en de kokosrasp toe aan het wortelrasp in de kom. Goed mengen. Druk het geheel in een (spring)vorm (20 cm) en zet in de koelkast.

Topping

Giet de cashewnoten af in een vergiet en spoel even schoon onder de kraan. Doe de cashewnoten in de keukenmachine (of blender) en voeg de kokosolie, vanille poeder, citroenrasp en honing toe. Laat de keukenmachine een paar minuten op de hoogste snelheid draaien zodat je een hele romige massa krijgt.

Tot slot

Verdeel de topping over de bodem. Laat de taart een paar uur in de koelkast of één á twee uur in de vriezer opstijven voordat je hem serveert. Geniet ervan!

25 gedachten over “Carrot cake (RAW)

 1. Kim

  “Hij bestaat immers uit allemaal gezonden en rauwe ingrediënten (dus alle voedingsstoffen blijven optimaal behouden)”

  Maar gare wortelen zijn juist voedzamer dan rauwe! Klopt dus niet helemaal.

   1. Habna

    ????? Mij op school leerden, en ook zo beweren de wetenschappers, dat het koken boven 48 graden maakt de vitamines dood. Vitamine C al boven 30 graden . Dus hoe kan gekookt wortel meer vitamines bevatten?

 2. Eke

  Ik maak deze taart nu voor de vierde keer en iedereen smult ervan. Ineens blijkt vrij van geraffineerde suikers, glutenvrij, raw etc. etc. toch best wel te eten voor mijn omgeving;) Toprecept!

 3. Linda

  De taart net geprobeerd en staat nu in de vriezer. Ben benieuwd! Ik zag wel dat jouw topping lichter is dan de mijne. Waar zou dat aan kunnen liggen? Ik denk de cashews…

 4. Lola

  Ga vanavond de taart voor het eerst maken voor een dame met een gluten- en koemelk allergie. Dit recept kan voor haar wel eens een winning case zijn dat er wel taart is die ook zij kan eten op haar eigen verjaardag 🙂 Nog tips?

 5. willemijn

  eh….taart staat in vriezer, maar merk nu dat ik de kokosrasp nog over heb. Waar moest deze er nog bij? In de topping of de wortelmix? Staat niet in de beschrijving volgens mij. Hoop dat ie zonder ook lekker is…

 6. Esther

  Wat een heerlijke taart! Gister gemaakt en vandaag mijn collega’s getrakteerd. Iedereen vond het heerlijk! De kokosrasp mist inderdaad in de omschrijving. Ik kwam er op tijd achter en heb het over de bodem heen gestrooid. Deze ga ik zeker nog eens maken.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Waarschijnlijk waren de dadels gedroogd (hard) en niet ‘vers’ (zacht)? Een lepel water (of gesmolten kokosolie) toevoegen zou dan helpen om het ‘deeg’ wat vochtiger en plakkeriger te maken.

   1. marielle

    Bedankt, en de vanille is die weg te laten/te vervangen? Is heel duur zag ik

   2. dayennebos Berichtauteur

    Ja hoor, dat zou wel kunnen. Al is ie naar mijn mening dan wel wat minder lekker 😉 (maar nog steeds lekker hoor!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s