Superfood crackers

6tag_020215-162225

Crackers, ik ben er gek op. Tegenwoordig eet ik eigenlijk nauwelijks nog brood, veel liever neem ik een cracker (heerlijk, met een paar plakjes avocado of amandelpasta erop). Nu zijn er gelukkig vele soorten spelt crackers te koop maar ik besloot ze nu eens zelf te maken. En door geen meel of bloem maar alleen superfoods te gebruiken zijn deze crackers echt super gezond!

Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas (vandaar de Engelse naam flax seeds). Lijnzaad zit vol met omega-3 vetzuren die onder andere goed zijn voor je ogen, hersenen en hormoonhuishouding. Verder bevat lijnzaad vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Ook is het ontzettend goed voor de stoelgang omdat lijnzaad je darmen schoonmaakt (het helpt de afvalstoffen ‘mee naar buiten’ te nemen). Tot slot zorgen de vezels in lijnzaad voor een verzadigd gevoel en zijn dus uitermate geschikt voor het ontbijt!

Sesamzaad bevat erg veel vitaminen en mineralen. Zo zit er in 1 kopje sesamzaad meer calcium dan in een kopje melk van hetzelfde formaat! Ook zitten er veel vezels en proteïnen in sesamzaad. Maar wat maakt sesamzaad nou echt zo gezond? Het oliezuur dat erin zit. Oliezuur werkt bloeddrukverlagend en het helpt om de goede cholesterol in het lichaam sterker te maken en de slechte cholesterol te elimineren. Ook helpen de onverzadigde vetzuren hart- en vaatziekten te voorkomen. Tot slot bevat sesamzaad veel tryptofaan, wat kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Maar ook de antioxidanten van sesamzaad werken tegen kanker.

Zonnebloempitjes zitten boordevol vitaminen en mineralen. Omdat zonnebloempitjes veel vitamine E bevatten werken de pitjes als bestrijder van vrije radicalen (vitamine E heeft namelijk een hele sterke antioxidant werking). Ook het risico op darmkanker wordt door het eten van zonnebloempitjes enorm verlaagd (door het seleen uit de pitjes).

Chia zaad bevat het hoogste percentage omega-3 dat te vinden is in de natuur. Omega-3 verbetert de werking van de hersenen, werkt cholesterol verlagend, verhoogt de weerstand en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.Chiazaden bevatten ook vele mineralen zoals calcium (6x meer dan melk), magnesium (15x meer dan in broccoli) en ijzer (3x meer dan in spinazie).

Pompoenpitjes bevatten ontzettend veel vitamine E, fosfor, magnesium, ijzer en koper. Pompoenpitjes passen uitsteken in een cholesterol verlagend dieet en ze helpen (doordat ze veel omega-3 en 6 bevatten) een hoge bloeddruk te verminderen.

Ingrediënten (halve bakplaat, 8 crackers)

 • 100 gr gebroken lijnzaad
 • 25 gr sesamzaad
 • 25 gr zonnebloempitjes
 • 25 gr chia zaad
 • 25 gr pompoenpitjes
 • 150 ml water

Hoe maak je het

Meng alle zaadjes in een kom/maatbeker. Voeg het water toe en roer door. Laat 10 minuten wellen zodat de zaadjes het water opnemen. Verwarm de oven op 150 graden. Beleg een bakplaat of brownievorm met bakpapier. Maak van het mengsel een mooie plak. Verdeel de plak nu in 8 crackers of breek de cracker na het bakken in stukken. Bak de crackers in ongeveer 30 min op 150 graden, tot ze echt helemaal droog en knapperig zijn (hoe dunner de crackers, hoe sneller ze klaar zijn). Eet smakelijk.

 

10 gedachten over “Superfood crackers

 1. Pingback: Spinazie-avocado soep met munt | Dayenne's Food Blog

 2. Vanessa

  Hi Dayenne,

  Ik blijk een allergische reactie te hebben op lijnzaad. Heb jij dit al eens zonder lijnzaad gemaakt? Dus wel met de rest van de zaden en pitten?

  Groetjes,
  Vanessa

  1. Borgo

   Helo Petravis
   hoelang moet het drogen. Op welke t°. Ben een beginneling
   Dankuwel voor raad van blogs en info,

  1. Petra

   Dag Chris, Ik ben niet de schrijver van dit recept hoor, maar heb wel de crackers gemaakt, een tijd geleden alweer, in mijn droogoven. Het recept heb ik helemaal gevolgd. Toen dun uitgesmeerd op een vel voor de droogoven (of bakpapier), houd er wel rekening mee dat ze door het drogen als het ware krimpen, dus zorgen dat het wel compact blijft. IK meen dat ik deze crackers een uur of 8 in de droogoven heb gehad.
   Succes!

 3. Ilonka

  Geweldig recept Dayenne! Erg gemakkelijk, geweldig lekker en je kunt er volgens mij enorm mee variëren. Mijn crackers waren zoooh lekker, ik ga vanavond gelijk een dubbele portie maken.
  Bedankt dus!

 4. Marion

  Vandaag deze crackers gemaakt. Ze vallen bij mij heel makkelijk uit elkaar, waardoor veel los zaad overblijft. Doe ik iets fout of is dit normaal? Het losse.zaad heb ik wel bewaard om bv nog door de sla of yoghurt te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s