Pizzabodem van bloemkool en mozzarella

bloemkool pizza (4)

Ik ben echt dol op een goede pizza maar kan ze vanwege mijn tarwe-allergie helaas niet eten. Af en toe neem ik de buikpijn voor lief en laat me toch verleiden tot een echte pizza in ons favoriete Italiaanse restaurant maar veel vaker maak ik thuis zelf een pizza van spelt- of een glutenvrijmeel. Maar omdat ik graag experimenteer ging ik op zoek en kwam op meerdere blogs dit recept tegen. Een pizzabodem van bloemkool klinkt in eerste instantie misschien niet heel erg uitnodigend maar geloof me, hij is echt heel erg lekker! Natuurlijk, je proeft wel bloemkool (niet overheersend!) maar door de mozzarella heb je echt het idee dat je een pizza zit te eten! Gewoon proberen, het is een prima gezonder alternatief voor de traditionele pizza!

Ingrediënten voor 2 kleine (lunch) pizza’s of 1 grote pizza

 • 200 gr bloemkool
 • 200 gr (buffel)mozzarella, geraspt (zelf heb ik de lactosevrije mozzarella van MinusL gebruikt)
 • 1 ei
 • tomaatjes
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • basilicum
 • olijfolie

Hoe maak je het (60 min)

Verwarm de oven voor op 225 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat (verwarm ook alvast de grillpan). Snij de bloemkool in roosjes en doe de roosjes in een keukenmachine. Maal de bloemkool totdat het soort kruimels worden. Doe het bloemkoolkruim in een kaasdoek (of schone theedoek) en wring het vocht eruit. Rasp de mozzarella en klopt het ei los in een kom. Roer de bloemkool en de mozzarella door het losgeklopte ei. Schep het bloemkoolmengsel op de bakplaat en vorm een pizzabodem, het mengsel goed aandrukken. Bestrijk de bovenkant van de pizza met een beetje olijfolie en bak de bodem ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Leg de tomaatjes eventueel bij de pizza in de oven  (doormidden gesneden en besprenkeld met olijfolie) zodat deze ook geroosterd worden (maar je kunt ze ook rauw/vers toevoegen nadat de pizza klaar is, net wat je lekker vindt). Gril ondertussen de courgette en aubergine in de grillpan. Als de pizza klaar is beleggen met de courgette, aubergine, tomaatjes en verse basilicum. Eet smakelijk!

12 gedachten over “Pizzabodem van bloemkool en mozzarella

 1. Pingback: Pizzabodem van courgette, havermout en quinoa | Dayenne's Food Blog

 2. Pingback: Pizza met paddenstoelen | Dayenne's Food Blog

 3. Pingback: Receptenruil maart

 4. Pingback: Pizza met venkel, zoete aardappel en geitenkaas | Dayenne's Food Blog

 5. Pingback: Pizzabodem van bloemkool en amandelmeel | Dayenne's Food Blog

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Esther, ‘gewone’ (buffel)mozzarella is niet koemelkvrij nee maar gelukkig heb je ook lactosevrije mozzarella 🙂 (ik gebruik die van MinusL).

 6. Berber

  Klinkt allemaal erg goed en lekker. Maar om het helemaal gezond te houden zou ik de magnetron gebruik eruit laten.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja, het is al een wat ouder recept. Inmiddels heb ik de magnetron vervangen door een kaasdoek (bloemkool erin en het water eruit wringen). Zal het recept aanpassen. (bedankt voor de tip) 🙂

 7. Katrien

  Net uitgeprobeerd en was heeeeeerlijk! Had geen ovenplaat, dus op zilverpapier gedaan en zo op de rooster. Het kleeft wel erg aan het papier, maar met een goede spatel kon ik echte punten afsnijden/schrapen. Aanrader, zeker voor echtgenoten die gezonde voeding soms te saai vinden ;-).

 8. Pingback: 15x lekker en gezond: Bloemkool - foodquotes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s