Chocoladekoekjes van quinoameel

chocolade quinoa koekjes (2)

Toen ik een tijdje geleden in de biologische winkel aan het snuffelen was viel mijn oog op de Chocolate Chip & Quinoa Biscuits van het Engelse merk Doves Farm. Wat zagen ze er heerlijk uit, chocolade-quinoa biscuitjes! Bij nadere inspectie van het etiket zag ik tot mijn grote teleurstelling dat de koekjes naast quinoa ook uit tarwe bestonden (de koekjes zijn van tarwemeel gemaakt waar quinoavlokken en chocola aan is toegevoegd, ik had verwacht dat de koekjes van quinoameel gemaakt zouden zijn). Ook suiker behoorde tot de ingrediënten dus helaas, de koekjes bleven in het schap en belandde niet in mijn winkelmandje. Omdat de erg lekker ogende koekjes maar in m’n hoofd bleven zitten besloot ik zelf eens wat te gaan proberen (en hopelijk hetzelfde effect te krijgen).

Ik zal eerlijk zijn, ik heb een aantal proefbaksels moeten  maken om uiteindelijk tot het goede recept te komen maar wat zijn ze lekker!  Wat me tijdens het maken gelijk opviel was de geur van quinoa (logisch, het is nu eenmaal quinoameel maar had dit toch niet zo sterk verwacht). Omdat we quinoa normaal als avondeten eten, was ik zeer benieuwd naar de smaak van quinoa in een koekje. Maar… zodra de koekjes in de oven stonden vermengde de geur van quinoa zich met de geur van de cacao, mmmmm! Toen de koekjes waren afgekoeld was het tijd om ze te proeven en alhoewel het geen super knapperige biscuitjes zijn (ze blijven vrij zacht), het zijn wel heel erg lekkere koekjes! Quinoa (gecombineerd met chocolade) kan dus prima in een koekje! Ik heb ze inmiddels alweer twee keer gebakken en we zijn alle drie groot fan! NB: verwacht geen chocoladekoekjes smaak als bijvoorbeeld de koekjes van Lu of Verkade (die eigenlijk alleen maar naar suiker smaken), je proeft hier echt het quinoameel met de cacao. Een stuk lekkerder dan de chocoladekoekjes uit de supermarkt vind ik persoonlijk maar als je wilt kun je de koekjes natuurlijk ook met een ander (glutenvrij)meel maken.

Wist je trouwens dat quinoa (spreek uit als keen-wa) eigenlijk helemaal geen graan maar officieel een groente is? Grappig, want het wordt eigenlijk gegeten als vervanger voor bijvoorbeeld rijst, pasta en couscous. Quinoa is glutenvrij en bevat van nature veel eiwitten. Daarom is quinoa minder calorierijk (dan meelsoorten) en verzadigd het beter. Eén van de voordelen van quinoa is dus dat het heel erg compleet is (er zitten vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in) en het kan op heel veel manieren worden gegeten.

Ingrediënten (25 á 30 stuks, 2 bakplaten)

 • 150 gr quinoameel
 • 35 gr amandelen (ongebrand, ongezouten)
 • 75 gr verse dadels (3 á 4 stuks)
 • 75 gr kokosolie
 • 50 gr honing of kokosbloesemsuiker
 • 25 gr (3 el) rauwe cacaopoeder (suikervrij!)
 • 2 tl bakpoeder
 • 5 el amandelmelk

Hoe maak je het (15 min – 15 min wachttijd – 15 á 20 min oventijd)

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een goed deeg. Blijft het deeg te droog, voeg dan een extra el melk toe. Maak een stevige bal van het deeg, doe in wat vershoudfolie en leg 15 min in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast/folie en rol tot een grote plak. Steek vervolgens leuke figuurtjes uit het deeg. Als je figuurtjes hebt uitgestoken kun je van het overgebleven deeg weer een bal maken. Rol het deeg weer uit en steek figuurtjes uit. Herhaal bovenstaande tot al het deeg op is. TIP voor een snelle variant: het deeg direct (zonder koelen) met de hand in een ‘koekje’ kneden en bakken. Bak de koekjes in ongeveer 15 á 20 min op 180 graden gaar. Let wel op dat je ze niet te lang bakt, dan worden ze te hard/taai. Laat de koekjes even afkoelen. Eet smakelijk.

 

5 gedachten over “Chocoladekoekjes van quinoameel

 1. Lenny van der Ham

  Beste Dayenne, even een algemene reactie. Wat heb ik een plezier van jouw site! Ik ben al enige jaren alles zelf aan het bereiden, alles biologisch. Neem als ik ergens naar toe gaat, koekjes of een cake mee. Geef regelmatig je site aan bekenden die er voor openstaan.
  Net weer crackers gebakken en havermoutkoekjes. Dank, Lenny

 2. Heleen

  Heerlijke koekjes!! Ik heb ze niet zo lang geleden nog gebakken, maar ik denk dat ik ze vanavond weer ga maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s