Het hele gezin vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suiker!
Ik ben Dayenne Bos en onder het motto “Het hele gezin vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suiker!!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
‘Echt’ voedsel
Maar wat maak ik dan zoal? Eerlijke en natuurlijke (biologische) en vegetarische gerechten waar lichaam en geest blij van worden. Eten moet je vóór in plaats van tegen je laten werken want het lichaam moet je voeden, niet vullen. Het lichaam voeden doe je met ‘echt’ voedsel, voedsel dat in de natuur wordt gemaakt in plaats van op de fabrieksvloer. Voedingsmiddelen met bouwstoffen, vitamines, mineralen en vezels dus. Dat is wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoe minder bewerkt de voeding is, hoe beter.
Hoe het begon
Al jarenlang had ik vage gezondheidsklachten en kon ik heftig op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Ik besloot het roer om te gooien en meer natuurlijke producten te eten. De Schijf van Vijf liet ik voor wat het was en ik besloot de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur te gaan volgen om meer te weten te komen over de orthomoleculaire voedingsleer.
Orthomoleculaire voedingsleer
Tijdens mijn opleiding tot Natuurvoedingsadviseur maakte ik kennis met de orthomoleculaire voedingsleer en thuis eten wij dan ook volgens de pilaren van deze voedingsleer. Kortgezegd houdt dat in dat wij:
- veel groente en fruit eten
- het eten van dierlijke zuivel beperken (en geen zuivel van de koe eten)
- meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten eten (champignons, paddenstoelen, noten/zaden/pitten, peulvruchten)
- geen tarwe, suiker, kant-en-klaar-producten en geraffineerde voeding eten
- veel voeding met de gezonde, onverzadigde omega-3-en omega-9 vetzuren eten (bijv. vette vis, avocado en noten) en de slechte, verzadigde vetten en de omega-6 vetzuren uit zonnebloemolie, margarine en soja olie vermijden
- seizoensgebonden, verse en biologische producten eten
- de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk houden (en dus geen snelle koolhydraten als suiker of witte bloem eten)
Misschien lijkt het wat overdreven om zo met voeding bezig te zijn en bepaalde voedingsmiddelen van het menu te schrappen maar sinds ik op deze manier eet zijn mijn jarenlange gezondheidsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen en zit ik veel lekkerder in mijn vel.
Nieuw eetpatroon
Een nieuwe eetpatroon ontstond en al na een paar dagen merkte ik een groot verschil. Had ik anders na het eten van brood vrijwel direct last van een opgezette buik en een energiedip (ik moest echt altijd een kopje koffie of een glas cola na de lunch), sinds ik geen brood meer at waren die klachten compleet verdwenen! En dan die suikers, wat een groot effect hadden die op mijn lichaam! Sinds het schrappen van geraffineerde suiker uit mijn menu heb ik geen last meer van hoofdpijn, heb ik veel meer energie (echt, van suiker wordt je moe!), voel ik mij veel fitter, heb ik geen spierpijn meer en slaap ik stukken beter! Eigenlijk merkte ik dat ik (zonder het te weten) verslaafd was aan suiker (net als de meeste onder ons!).
Overdreven?
Sommige mensen vinden het wel raar of stom, dat ik kritisch naar mijn voeding kijk en niet meer alles eet. Maar in mijn ogen ben ik niet overdreven met voeding bezig. Ik ben gewoon heel bewust met mijn gezondheid bezig! Want zeker nu ik moeder ben is mijn gezondheid van groot belang voor me. Ook hecht ik veel waarde aan de voeding die mijn kinderen binnenkrijgen. Waarom zouden we onze kinderen vol stoppen met schadelijke stoffen als geraffineerde suiker en gluten? Het is juist van groot belang die kleine lichaampjes zo lang mogelijk vrij te houden van al die rommel!
Levenswijze
Mijn manier van eten is een levenswijze (dus geen dieet!) waar je in het begin misschien even aan moet wennen maar waar ik me echt ontzettend goed bij voel. Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten of deze manier van eten bij hem/haar past want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je gezond en gelukkig bent (en dat doet ieder op zijn eigen manier). Toch kan ik het niet laten om vol overtuiging te zeggen dat ik echt denk dat het meer voor je zou kunnen betekenen dan je van tevoren denkt!
Wat ik doe
Mensen vragen wel eens wat ik nou precies allemaal doe (naast deze blog). Ik ben zelfstandig ondernemer en werk o.a. als:
- product- en receptontwikkelaar (health food/suppletie)
- adviseur orthomoleculaire voeding en suppletie
- foodfotograaf
- auteur (100% Puur & 100% Puur opvoeden)
- foodblogger
Heb je een vraag, idee of wil je met me samenwerken? Stuur me dan een e-mail (dayennebos@outlook.com) of een berichtje via LinkedIn.
Dayenne Bos
Hoi Dyanne,
Ik ken Henk van de middelbare school, en kwam via hem op je blog. Leuk om te lezen hoe je met eten bezig bent. Wij doen dat hier ook, hoewel we dat in het weekend ook heel bourgondisch kunnen doen. Ik schrijf zelf ook een blog, vooral over eten. Staat even op een laag pitje omdat we net een kleintje thuis hebben, maar ik nodig je van harte uit eens te komen lezen: http://www.frantastisch.nl. Ik blijf je volgen, leuk!
Francien
Hoi Francien,
Dank voor je berichtje en leuk dat je me gaat volgen!
Ik heb me gelijk geabonneerd op je blog, altijd leuk om de recepten van mede food lovers te zien 🙂
Groetjes Dayenne
Mijn naam ie Wijmie ik vind je blog leuk heb wat dingen gemaakt maar het lukt me niet
De müslirepen blijven kruimels
Ik heb goed geroerd en stevig aan gedrukt maar blijven kruimels
Wat doe ik niet goed????,
Hoi, wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over m’n blog! Het ‘probleem’ met de mueslirepen kan zijn dat de verhouding olie/honing niet helemaal goed is. Eigenlijk is er maar een klein beetje olie nodig (om de noten en de havermout te roosteren) en de honing gaat karamelliseren en zorgt er vervolgens voor dat de muesli aan elkaar plakt. Je zou de volgende keer misschien iets minder olie en iets meer honing kunnen toevoegen. Of het probleem ligt aan de oven. Iedere oven is anders, misschien gaat het bij jou iets te hard. De volgende keer de repen dus iets minder lang in de oven laten staan. Mocht dat nog niet werken dan zou je ook een ei door het mengel kunnen roeren, dat bindt ook. Succes!
Pingback: Dayenne’s Food Blog vernieuwd! | Dayenne's Food Blog
Hoi, Leuke blog en lekkere recepten. Ik kan alleen je appeltaart van spelt zonder suiker niet meer vinden. Had deze eind vorig jaar gemaakt en het was een groot succes. Helaas heb ik het recept niet bewaard. Kan ik het nog ergens vinden?
Ben erg geïnteresseerd in spelt recepten, hou je site in de gaten voor meer.
Het recept voor de spelt appeltaart staat inderdaad (nog) niet op de vernieuwde site maar hier heb je hem (voor 8-10 personen)
300 gram speltmeel
2 tl bakpoeder
200 gram roomboter (in kleine blokjes gesneden)
100 gr (2×50) honing
700-800 gram appels
100 gram cranberries (of rozijnen)
2 tl kaneel
2 tl citroensap
1 ei (voor bestrijken)
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe het speltmeel, de roomboter en 50 gr honing en in een kom en kneed tot een mooi deeg, zet vervolgens even in de koelkast.
Schil en snij de appels. Voeg cranberries (of rozijnen), kaneel, 50 gr honing en citroensap toe. Mengen.
Boter een vorm (24 cm doorsnede) in. Pak driekwart van het deeg en druk dat in de vorm en de rand van de vorm.
Doe appelmengsel erin.
Maak van het overgebleven deeg strengen en leg over de appeltaart.
Bestrijk met ei.
Bak de taart in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met sojaslagroom! Eet smakelijk!
Geweldig dank je.
Hoi Dayenne,
Vind je blog erg interessant. Heb ook met succes al meerdere recepten geprobeerd. Je noemt soja slagroom. Als garnering op de appeltaart. Waar kan ik dat krijgen? Kun je specifieke winkels of websites noemen?
Zelf gebruik ik de sojaslagroom van Sayotoo (te koop bij de biologische winkel) maar er is ook sojaslagroom van Alpro te koop in de supermarkt (Albert Heijn).
Ik moet er nog wel even bij vermelden dat je het gebruik van sojaproducten wel moet beperken (soja bevat namelijk veel stoffen die onze gezondheid negatief beïnvloeden) maar zo af en toe op de appeltaart kan natuurlijk geen kwaad 😉
Hoi Dayenne,
ik zou nog wat gerookte sambal langsbrengen. Ben je morgen in tropicana?
groet, Sasker (smook)
Hoi hoi,
Ik ben morgen in Tropicana ja, super leuk dat we mogen proeven 🙂 Bedankt alvast!
Groetjes Dayenne
Hartelijk dank dat je die heerlijke eerlijke recepten wil delen, ik ben er heel blij mee en hoop dat je nog heel lang er mee door gaat!
Ellen
Hartelijk dank voor je leuke berichtje! Leuk te horen dat je wat aan m’n recepten hebt!
Hi Dayenne, leuke blog heb je. Ik wilde je vragen waar jij je opleiding tot natuurvoedingsdeskundige hebt gedaan. AnneMarie
Hoi AnneMarie,
Ik heb de opleiding Natuurvoedingsadviseur bij Civas gevolgd (en ben daar nu met Orthomoleculaire Suppletie bezig).
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Was/ben je te spreken over deze opleiding? Hij staat namelijk heel hoog op mijn verlanglijstje, maar ik ‘durf’ niet zo goed, omdat ik zo weinig recensies kan vinden… Ik hoop dat je me er wat over wil vertellen!
Alvast bedankt!
Hoi Nicky,
Welke opleiding bedoel je? Ik heb bij Civas Natuurvoedingsadviseur, Orthomoleculaire Suppletie, Orthomoleculaire Voeding voor Kinderen en Voedingstherapie gevolgd. Ik vind Civas een fijne aanbieder. Je kunt de opleidingen in je eigen tempo volgen en het contact met Civas is goed. Ook over de inhoud van de opleidingen was ik tevreden.
Groetjes Dayenne
Ik bedoelde de opleiding natuurvoedigsadviseur 😉 ben je na afronden van die cursus daadwerkelijk in staat om mensen te ondersteunen bij hun voedingspatroon, of is het vooral ‘iets voor jezelf’? Bedankt!
Hoi Nicky,
In de opleiding leer je (naast een heleboel over het menselijk lichaam en voeding) ook hoe je een eigen praktijk moet opzetten en voedingsadviezen moet geven.
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Leuke blog heb je hier. Ik ben zelf sinds een tijdje ook begonnen met het zoeken naar recepten voor lekkere en toch gezonde maaltijden. Op die manier ben ik hier terecht gekomen! Jammer genoeg kan ik alleen je recept voor marrokaanse couscous salade met kip niet meer vinden en heb het ook niet bewaard (wel de link, maar die werkt helaas niet meer). Is dit lekkere recept nog ergens te vinden? Zou het heel fijn vinden!
Thanks, ik hou je blog in de gaten!
Groetjes Esther
Hoi Esther,
Het recept voor de cous cous salade heb ik inderdaad niet meer op mijn blog staan sinds ik (na een paar keer ziek te zijn geworden na het eten van cous cous) op onderzoek uitging en ontdekte dat bulghur en couscous ook tarwe is!(tarwe die op een speciale manier bewerkt is).
Ik moet het recept nog steeds herschrijven want de cous cous is natuurlijk gemakkelijk te vervangen door bijvoorbeeld boekweit of quinoa.
De ingrediënten zijn: cous cous (maar dus liever quinoa of boekweit), spinazie (rauw), komkommer, kikkererwten, amandelen, gedroogde abrikozen, munt en de citroendressing die op de site staat. (en eventueel wat gerookte kip of geitenkaas)
Groetjes Dayenne
Wat een ontzettend leuke blog heb je! Dank voor alle lekkere recepten. Ik blijf je volgen.
Groetjes Mieke (vriendin van Gerdien)
Bedankt voor je leuke berichtje 🙂
Hai Dayenne. Super leuke blog heb jij ! Ik heb vanmiddag bij je moeder en met Annemijn gesmuld van de cupcake met aardbeien…
Ik vind het erg leuk om je blog te blijven volgen…. Ik heb zelf net het boek Metabolisme uit…. Nu elke ochtend aan de havermout met bessen! Succes en een groet van Anja.
Dank voor je compliment over m’n blog!
Zelf eet ik volgens de orthomoleculaire voedingsleer maar ken het metabolisme principe wel.
Lekker he, havermout met bosbessen. Staat hier ook dagelijks op het menu (samen met een groentesapje uit de slowjuicer). Beter kun je de dag niet beginnen 😉
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Wat een leuk blog heb je. Verdiep me ook al een poosje in natuurvoeding, vind het erg interessant en merk ook al verschillende gezondheids voordelen.
Even een vraagje. Ik lees dat jij de opleiding natuurvoedingsadviseur heb gedaan.
Ik denk hier ook over. Mag ik vragen welke opleiding jij precies heb gevolgd en heb je er veel
van geleerd? Heb al heel veel gelezen.
Groetjes Petra
Hoi Petra,
Ik heb de opleiding Natuurvoedingsadviseur bij Civas gevolgd en ben er erg tevreden over. De opleiding is erg interessant en goed te doen.
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Heel fijn te horen. Daar zit ik ook aan te denken.
Het is toch niet zo dat ze bij zo’n opleiding nog uit gaan van de ouderwetse schijf van 5?
Daar ben ik nog een beetje bang voor.
Ze bekijken het toch meer vanuit de orthomoleculaire kant?
Heel erg bedankt,
Groetjes Petra
Hoi Petra,
De opleiding Natuurvoedingsadviseur is gebaseerd op de pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer, absoluut geen schijf van vijf dus!
Ik vond het echt reuze interessant allemaal en ben nu bezig met Orthomoleculaire Suppletie (ook bij Civas). Vond ik een mooie verdiepingsslag op Natuurvoedingsadviseur.
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Je hebt me overtuigd. Dit is precies wat ik zoek. Lastig uit zoeken allemaal.
Zag idd ook al meerdere leuke opleidingen staan. Ortho-voeding voor kinderen bijvoorbeeld.
Maar als basis lijkt mij de opleiding natuurvoedingsadviseur een goed begin.
Succes en ik blijf je zeker volgen.
Groetjes Petra
Leuk dat je de opleiding ook gaat doen! Veel succes (en plezier) 🙂
Groetjes Dayenne
Leuk om te lezen, komt erg overheen met mijn verhaal, al ben ik bijvoorbeeld niet zo streng op koemelk maar wel weer op mais. (Ben overigens net begonnen met het online bijhouden van mijn recepten op http://glittersbasilicum.wordpress.com/). Enfin, vraagje! Heb jij een blender en zo ja, welke gebruik jij? Groetjes!
Ik gebruik de Kenwood FP925 Multi Processor Keukenmachine (daar zit ook een blender bij). Gekocht bij Wehkamp voor nog geen 100,- en gebruik hem vrij intensief en doet het na 1,5 jr nog steeds prima. Veel succes met je blog! Zie al een paar lekkere dingetjes staan 🙂
Hoi Dayenne
Ik heb in 2009 te maken gehad met borstkanker, ik was 27 jaar en had een dochter van toen 9 maanden. In 2010 na mijn chemokuren, operatie en 33 bestralingen wist ik dat ik anders MOEST gaan leven. Ik kwam in 2012 in contact via mijn moeder met De Voedselzandloper. Ik was toen goed afgevallen tot 65 kilo. Ik was hier super trots op. Tot ik in Januari 2013 zwanger werd. Daar was ik ook uiteraard ook trots op, dit omdat artsen zeiden dat ik niet meer zwanger kon raken omdat ik de zwaarste chemo heb gehad. Maar nu komt het, ik nam mijn “oude leefstijl” weer aan… omdat ik mooi slank was en “dacht” ja, baby’s hebben calorieën nodig om te groeien. (onderbewust bang voor verlies)?? Daar ging ik dus weer met brood en aardappels, suiker etc. Nu is mijn zoon inmiddels 8 maanden en voel me echt doodongelukkig. 😥 Het wil op een één of andere manier niet meer. Ik lijk wel suiker verslaafd. Nog steeds een dikke buik. Mijn eczeemhuid krijgt weer de hoofdrol. Allergie testen zeggen dat ik allergisch ben voor honden, katten en pollen. Maar daar krijg ik normaal gesproken alleen astma van. Die arts zei dat ik er ook eczeem van kon krijgen. Maar het houdt er niet mee verband ben ik achter gekomen.
Maar nu de hamvraag, hoe kun je van je suikerverslaving of wat ook afkomen zonder afkickverschijnselen/ontwenningsverschijnselen te krijgen?? Ik sla nml. steeds weer terug. En ik WEET dat het anders moet!
Ik hoor het heel graag.
En ik blijf je volgen op FB en je site.
Vriendelijke groet,
Rowena
Hoi Rowena,
Bedankt voor het delen van je verhaal, wat heftig wat je allemaal hebt meegemaakt! En dat op een jonge leeftijd!
Helaas heb ik op dit moment (nog) geen eigen praktijk als natuurvoedingsadviseur (ik hoop in januari te starten) anders had ik je graag uitgenodigd voor een consult waarbij ik o.a. een voedingsplan voor je zou opstellen. Meer dan de recepten/tips op mijn blog kan ik je op dit moment niet geven zonder een uitgebreide anamnese af te nemen. (sorry!)
Ik denk dat het handig is om contact op te nemen met een natuurvoedingsadviseur of orthomoleculair therapeut bij jou in de buurt, zeker ook in combinatie met je allergie en eczeem.
Heel veel succes!
Groetjes Dayenne
Dag Dayenne, zelf net begonnen onder begeleiding van een inspirerende coach en op zoek naar nog meer inspiratie en ideeën op jouw blog terecht gekomen. Wat leuk om een naamgenote tegen te komen in deze ontdekkingstocht! Ga je zeker blijven volgen. Hartelijke groet, Dayenne
Hoi naamgenootje 🙂
Wat goed dat je bezig bent om je eetpatroon om te gooien. Fijn dat je een inspirerende coach hebt.
Ik hoop dat mijn blog je helpt in je ontdekkingstocht.
Groetje Dayenne
HI Dayenne,
Via tags over Paleo kwam ik bij jouw blog uit. Wat een verademing. Niet alleen ziet het er fris uit, maar het is ook nog eens gevuld met legitieme informatie. Bij de info op deze pagina las ik iets wat ik tot kort nog niet als reden had beschouwd voor buikpijn, tarwe-allergie. Dit kan heel goed de verklaring zijn voor mijn broodliefhebbende moeder. Thanks!
Fijn om eens een blog over voeding te lezen van iemand die zich er werkelijk in heeft verdiept. Zelf ben ik banketbakker en taartlover in hart & nieren. Well eet ik voor de maaltijden gezond. Sinds woensdag post een healtlovende vriendin van mij hierover op http://www.donnielo.com .
Bedankt voor je leuke reactie. Je taarten zien er goed uit! Niet echt Paleo en/of Dayenne-proof maar wel erg mooi (en vast ook erg lekker 😉 . En zo is het een goede combi toch, de maaltijden gezond en zo af en toe een lekker stukje taart (whatever works for you!). Leuke blog ook trouwens 🙂
Ik ben net via Facebook op je site terecht gekomen en ik zie dat er een hoop dingen opstaan die zeer het proberen waard zijn. Ik zelf ben intolerant voor een aantal producten waaronder gluten en amandelen. Hier in het huishouden is er ook iemand lactose intolerant. Nou maakte ik al een hele hoop zelf en pas ik een hoop recepten aan om deze naar mijn wensen aan te passen, soms met goed geluk en soms met een aantal keer proberen voor dat het gelukt is.
Maar ik zal je zeker blijven volgen van af nu en ik hoop op een hele hoop lekkere recepten die ik kan uit proberen.
Groet
Bedankt voor je leuke berichtje! Groetjes Dayenne
hallo dayenne,
wat staan er toch lekkere recepten op je site! heb een vraagje, wil graag een slowjuicer aan gaan schaffen, heb jij misschien goede tips voor me?
Zelf heb ik een Versapers 3G slowjuicer. Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne,
Ik ben sinds juni 2014 zoveel mogelijk suiker en tarwevrij gaan eten. Ik had/heb zelf regelmatig last van hartkloppingen(vooral als ik uiteten ga), dokters zeggen dat dit met stress/paniek te maken heeft (uit bloedonderzoek zagen ze geen allergieën). Dit kan maar ik heb ook het vermoeden dat het met eten te maken heeft. Ik ben bij een mevrouw geweest die allergie behandeling doet via de Neuro Modulatie Techniek(met energie, zegt dit je iets?), zij raadde mij aan dat het verstandig zou zijn om suiker en tarwe te laten staan. De hartkloppingen zijn iets afgenomen. Ik heb nu de 80/20 regel toegepast, dat ik bij een ander gewoon alles eet(met mate). Ik ben 26 jaar en woog vorig jaar 52 kilo, door de suikers en tarwe te vermijden ben ik 2 kilo afgevallen. Ik wil echt niet meer afvallen, wat kan ik het beste eten wat en verantwoord is en waardoor ik weer terug ga naar mijn oude gewicht?
Ik hoop dat je tips hebt.
Hoe staat het met je boek? Wanneer verwacht je het in de winkel? En ben je al uit over de naam? Ik ben erg benieuwd, ik sta nu veel in de keuken om gezonde lekker recepten te maken!
Groetjes Petra
Hoi Petra,
Wat goed dat je tarwe en suiker uit je eetpatroon verbannen hebt! En fijn dat het je hartkloppingen iets ten goede is gekomen. Voor de meeste mensen is afvallen – door het laten staan van suiker – een leuke bijkomstigheid maar ik begrijp dat het voor jou iets minder prettig is. Wat ik je aanraad is om vooral voldoende van de volgende producten te eten (toegevoegd aan de maaltijd of als tussendoortje): noten (ongebrand en ongezouten), zaten en pitten, (glutenvrije) granen/graanproducten, bijvoorbeeld havermout, quinoa, bruine rijst, gierst, boekweit, teff (of spelt, als je niet gevoelig bent voor gluten), koolhydraatrijke groenten (bijv. wortelen, pompoen), peulvruchten, bananen, zoete aardappelen, avocado, extra vierge olijfolie, kokosolie en proteïnen in de vorm van eieren, vis, vlees en/of zuivel (geen koemelk). Dit alles zou je eventueel nog aan kunnen vullen met ‘superfoods’ als hennepzaad, weipoeder, chiazaad en spirulina.
Groetjes Dayenne
Hoi dayenne. Bedankt voor je reactie. Ik eet dit alles af en toe, maar ik zal het eens meer gaan doen. Bedankt voor de tips. Ik zag op je site gezond! Staan. Goede keus voor de titel. Groetjes petra
Bedankt! Ben erg blij met je antwoorden!
Hey Dayanne,
Ik heb net je blog ontdekt en vind hem geweldig en zeer duidelijk!
Nu, wij eten nog “gewoon”. Maar we hebben vorige week beslist dat we graag tarwe uit ons menu willen schrappen (na een gesprek met iemand in de vriendenkring die dit ook heeft gedaan). En ikzelf neig naar diabetes, dus suiker bannen zou ook een goed idee zijn!
Nu zit ik wat in mijn handen in het haar om eraan te beginnen.
Waar moet ik starten? Ik heb een hele voorraad eten staan, waarvan het grootste deel niet ok is om volgens deze levensstijl te eten.
Ik zou willen starten met mijn voorraad weg te geven en een uurtje te gaan “shoppen” in een Bio-Planet of dieetwinkel en zo een nieuwe voorraad aan te leggen zodat ik toch heel wat dingen in huis heb als ik wil koken.
Wat raad je aan om altijd in huis te hebben. Welke producten gebruik je het meeste of zijn zeer veelzijdig in toepassingen?
Mijn jongste dochtertje van 1 jaar is nogal verknocht aan brood, ze kan dat ook zelf eten en geeft de voorkeur aan “zelf eten”. Wat bied jij dan aan ter vervanging?
Hopelijk kan je me wat verder helpen!
Hoi Ilse,
Wat goed dat je jullie eetpatroon onder de loep hebt genomen en waar nodig gaat aanpassen!
Heb je mijn blog “Richtlijnen orthomoleculair voedingspatroon” al gelezen?
https://dayennefoodblog.com/2014/06/18/richtlijnen-orthomoleculair-voedingspatroon/
En de blog “tips voor een goed en gezond voedingspatroon?”
https://dayennefoodblog.com/2014/06/18/tips-voor-een-goed-gezond-voedingspatroon/
Hierbij wat ideeën voor de voorraadkast/koelkast:
– glutenvrije meelsoorten, bijv. boekweitmeel, amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel, kastanjemeel, kikkererwtenmeel (maar geen maïsmeel!)
– glutenvrije granen: bijv. quinoa, boekweit, gierst, haver(mout)
– lactosevrije melk, bijv. amandelmelk, rijstmelk, havermelk (maar geen sojamelk!)
– noten, pitten en zaden (liefst ongebrand en ongezouten)
– (gedroogde) peulvruchten, bijv. linzen en kikkererwten (gedroogd of uit pot/blik)
– wijnsteenbakpoeder, baking soda
– kokosolie en extra vierge olijfolie, om in te bakken
– natuurlijk bindmiddel, bijv. arrowroot, agar agar, johannesbroodpitmeel
– lijnzaadolie, avocadoolie, amandelolie, om koud te gebruiken
– gedroogd fruit, bijv. dadels, mango
– superfoods (optioneel), bijv. goji bessen, hennepzaad, inca bessen, moerbeien, rauwe cacao
– zoetmakers, bijv. (rauwe) honing (maar geen agavesiroop!)
– veel (verse) groente (erg gezond zijn de zogeheten kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoi, spinazie, kolen en waterkers)
– vers fruit (of diepvries)
– avocado’s
– gedroogde kruiden en specerijen, bijv. Keltisch zeezout, peper, curry kruiden
– verse kruiden
– kokosroom
– eieren
– vlees (geen varkensvlees) en vis (liefst vette vis)
– eventueel geitenzuivel, bijv. yoghurt, kwark, kaas of kefir (maar geen koemelkproducten)
– glutenvrije crackers/wafels, bijv. boekweitcrackers, rijstwafels
V.w.b. je dochter, je zou haar bijvoorbeeld glutenvrije pannenkoeken, wraps, crackers, rijstwafels en/of pap kunnen geven.
Maar een enkele keer brood is op zich ook niet slecht hoor, kies dan alleen wel voor een goede kwaliteit spelt-zuurdesembrood uit de biowinkel.
Groetjes Dayenne
Hey Dayenne, geleidelijk aan ben ik gestart met ons voedingsschema te veranderen. Maar nu vroeg ik me af hoe vaak er eigenlijk lekkernijen zoals je cakes en taarten ed mogen gegeten worden. Mag dat dagelijks als tussendoortje, of maar enkele keren per week of nog minder?
Hoi Ilse,
De ‘zoete’ baksels (taart, cake, brownies) van mijn blog zijn voor speciale gelegenheden. Want ondanks dat ze gluten-, zuivel- en suikervrij zijn, het zijn geen dingen om dagelijks te eten. Natuurlijk is het goed om af en toe te genieten van een lekker stukje taart maar ondanks dat mijn taarten gezond(er) zijn, 1 (of 2) stukje(s) is echt genoeg!
Als dagelijks tussendoortje kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld
* Handje ongebrande en ongezouten noten
* Vers of gedroogd fruit
* Rijstwafel met eiwitrijk beleg (notenpasta, geitenkaas, gerookte zalm, hummus)
* Plakje kip of gerookte zalm
* Schaaltje geitenyoghurt met noten
* Rauwkost
* (groene) smoothie
Groetjes Dayenne
ha Dayenne
Wat zijn goedkope en handige vervangers voor brood en koeken etc die je makkelijk kan maken en bijv invriezen?
De ‘glutenvrije broodjes’ (gebakken in een muffinvorm) en bananenbrood!
Hoi Dayenne,
Wat is de reden dat je koemelkzuivel afraadt? Ook als het rauw is?
Of kan ik dat ergens anders op je site lezen?
Zuivel gemaakt van koemelk is zeer zwaar verteerbaar vanwege de grote hoeveelheid lactose. Omdat bij veel mensen het enzym dat de lactose afbreekt ontbreekt komt de onverteerbare lactose in de dikke darm terecht en daar gaat gisten. Ook bevat koemelk veel zwaarverteerbaar melkeiwit (A1 beta-caseïne). Veel mensen hebben te weinig maagzuur om deze melkeiwitten te verteren en het zorgt voor slijmvorming in de darmen. Hierdoor wordt de opname van vitaminen en mineralen belemmerd. Doordat koemelk zwaar verteerbaar is, komen de eiwitten bovendien in te grote delen in de darmen terecht, dit tast het immuunsysteem aan. (Je kunt hier trouwens meer over lezen in mijn boek, dat aan het eind van dit jaar uitkomt)
Dank je wel voor je antwoord. Raad je ook rauwe melkkefir af? In melkkefir zit geen of heel erg weinig lactose en wel veel goede bacteriën die de darmen ondersteunen.
Hoi Henriette,
(Rauwe)kefir is inderdaad een uitzondering. Hier neem ik zelf ook dagelijks een glas van 🙂
Groetjes Dayenne
Pingback: Drogisterij A.J. van der Pigge, in Haarlem, Kerstmarkt 2015: de recepten! - Drogisterij A.J. van der Pigge
Beste Dayenne,
Je typt:
“veel voeding met de gezonde, onverzadigde omega-3-en omega-9 vetzuren eten (bijv. vette vis, avocado en noten) en de slechte, verzadigde vetten en omega-6 vetzuren vermijden”
Echter, omega-6 vetzuren zijn ook meervoudige onverzadigde vetzuren en o.a. olijfolie (extra vergin) en hennepzaadolie zijn goede bronnen van omega-6 vetzuren.
Groet,
Sanne
Ik ben niet helemaal duidelijk geweest zie ik, ik bedoelde de omega-6 vetzuren uit bijv. zonnebloemolie, margarine en soja olie. Bedankt voor de tip, ik zal de tekst verduidelijken!
Hoi Dayenne, wat een leuke blog heb je! Ik ben al jaren geïnteresseerd in (gezonde) voeding en heb vorig jaar mn opleiding voedingsdeskundige afgerond bij Civas, inmiddels ben ik bezig met de opleiding natuurvoedingsadviseur, allemaal heel interessant en ik vind het dus ook heel leuk om jouw blog te lezen en ik volg je ook op instagram! Ik heb zelf sinds kort ook een blog omdat ik het leuk vind om het te combineren met de studiemomenten. Ik heb 2 kinderen in de leeftijd van 7 en 9 en probeer hun ook zo veel mogelijk vers en suikervrij eten te geven. Ik zie dat jij ook kinderen hebt en vroeg me af of jij zelf of je kinderen rijstwafels eten? Dit leek me namelijk tot nu toe nog een verantwoord tussendoortje voor als ze uit school komen, ik doe er dan notenpasta op of een gekookt ei. Ik ga nu twijfelen want volgens mij is het toch ongezonder dan ik dacht..
Fijne dag en bedankt alvast! gr Elsbeth (instagram:voedselpraatenzo) (blog:www.voedselpraatenzo.blogspot.nl)
Ja, wij eten hier in huis nog gewoon rijstwafels hoor 🙂 Is altijd nog beter dan het brood uit de supermarkt 😉
Maar natuurlijk geldt ook hierbij: eet het met mate. Varieer voldoende. Ik wissel het een beetje af, de ene dag (Yam)brood, de andere dag rijstwafels, dan boekweit crackers, dan bananenbrood etc mee naar school. En bij de warme maaltijd gaat m’n voorkeur uit naar bijvoorbeeld quinoa maar zo af en toe eten we ook gewoon (zilvervlies) rijst hoor, toevallig vandaag nog (op verzoek van dochterlief).
Bedankt voor je reactie Dayenne! Zo doen wij het idd hier thuis ook, zoveel mogelijk variëren en zo weinig mogelijk brood uit de supermarkt. Als ik ze brood mee naar school geef is dat meestal speltbrood van de ah, yam brood ken ik niet, wel van horen zeggen maar heb het nooit gegeten, waar koop je dat? En ik vroeg me af of je de boekweitcrackers zelf maakt? Vaak zit in de crackers uit de supermarkt of reformwinkel toch nog suiker of zonnebloemolie.. jammer.. Ik probeer altijd zoveel mogelijk zelf te maken net als jij, ik maak ook regelmatig bananenbrood maar er gaat best veel tijd in zitten en voordat je het weet is het weer op haha. Ik ga eens verder snuffelen op je site, kijken of ik nog iets lekkers tegenkom! gr Elsbeth
Hoi Elsbeth,
Yam brood koop je bij Jumbo (en dan de oranje zak, waar ‘inspired by Ralph Moorman’ op staat. Dat is een glutenvrij brood van havermeel met desem (geen gist, suiker, zonnebloemolie etc. dus). Verder zijn de boekweit, kastanje en quinoa crackers van Le Pain des Fleurs uit de bio winkel een fijne optie (ze zijn niet allemaal suikervrij dus wel even goed opletten dat je de juiste hebt).
Interessante site en leuk om te lezen Dayenne. Ervaring met gluten intolerantie dus ga zeker op zoek naar je boek.
Groeten Jeroen
Bedankt voor je berichtje en wat leuk dat je interesse hebt in mijn boek! 🙂
Hey Dayenne, wat een leuke foodblog! Jammer dat ik deze niet eerder heb ontdekt. Vol leuke tips over voeding. Zelf had ik vroeger heel wat overgewicht en door het eenvoudig aanpassen van mijn eetgewoonten ben ik toch 30kg lichter. Nu begeleid ik mensen met het ‘Leef & Eet’ programma. Meer info vind je op http://www.afvallenzonderdieet.be, tot binnenkort!
Wat goed dat je zoveel bent afgevallen! En leuk dat je nu zelf mensen begeleid, top!
De citroentaart gebakken en was het smakeloos en net bordkarton, niet voor herhaling
Hallo, mag ik eens vragen welke cursussen je juist gevolgd hebt en wat jouw voorkennis was ? Ik woon nl in België en heb totaal geen achtergrond wat betreft voeding enz maar ben er het laatste jaar heel veel mee bezig om gezonder te eten; ook voor mijn dochter van 5 jaar. Ik overweeg om via thuisstudie een cursus te volgen en misschien erna ook advies aan anderen te geven in bijberoep. Maar ik twijfel aan wat ik het beste volg.
Alvast bedankt voor uw advies.
Els.
Het is een vraag ipv een reactie. Kunnjij me antwoord geven op de vraag wat het meest de opname van micronutrienten remt. Is dat pre chocolade, een bakje gele vla, ingeroosterde pijnboompitten of varkensvlees. Zeld denk ik varkensvlees, maar ik heb geen onderbouwing.
Verder vind ik je blog heel interessant.
Goedemiddag,
Ik heb een recept very berry taart uit jouw boek gemaakt, maar de bodem is helemaal mislukt.
Had ik de kokosolie moeten smelten? Dat had namelijk niet gedaan.
De Kokosroom van mij wilde niet opstijven, omdat ik kokos kook room had gekocht. Is er ook een andere kokosroom verkrijgbaar die wel op kan stijven?
Vriendelijke groet,
Geerke
Hallo ..
Ik heb een vraag m.b.t veranderen van je voedingswijze: mijn man en ik kunnen slecht tegen tarwe en willen nu glutenvrij eten maar mijn man heeft een fysiek zwaar beroep en vraagt zich af of hij dan wel genoeg energie heeft om deze verandering door te voeren?
Heeft hier iemand ervaring mee?
Bedankt en groet, Ingrid
Hoi Ingrid,
Bij fysiek zwaar werk is het vooral belangrijk om voldoende eiwitten te eten: vlees, vis, eieren, zuivel, noten, paddenstoelen, proteïnepoeder, bonen, peulvruchten. Houd aan 2 á 2,5 gr eiwit per kg lichaamsgewicht en zorg voor 60% plantaardig en 40% dierlijke eiwitten.
Groetjes Dayenne
wOW, wat een motivatie heb jij om 3x per dag iets op tafel te zetten. En wat een lekkere, en ook simpele/doenbare recepten heb jij ! Echt een pluim verdiend. Ik ga er zeker een aantal proberen.
De Chinese voedingsleer, aangevuld door Ayurveda en de Japanse voedingsleer zijn mijn leidraad. Ik vraag me af wat jij hiervan vind vergeleken met de Orthomoleculaire. Oosterse voedingsleer gaat uit van energie, warme maaltijden en welk energie/en verteringstype elk individueel persoon is.
Groetjes, Savio
Geloof ik helemaal in! Is ook aan bod gekomen tijdens mijn opleiding. Maar voor de meeste mensen helaas lastig toepasbaar in het westerse leven (de meeste mensen staan er ook niet voor open). Vandaar dat ik voor de blog bij de orthomoleculaire voedingsleer hou (dat is voor de meeste mensen al lastig genoeg). Ik denk dat de mensen die klaar zijn voor de ayurveda hun weg toch wel vinden. Bedankt voor je compliment trouwens! 🙂