Gevuld speculaas

gevuld speculaas (6)

Dit is een recept uit mijn boek 100% PUUR (OP)VOEDEN het leukste decembercadeautje om te geven en te krijgen! Het boek is te koop bij de boekhandel en online bij o.a. Bol.com. Klik HIER voor een preview van 15 pagina’s (incl. 5 recepten)! Karakter Uitgevers B.V. – ISBN 978 90 452 1551 8.  

Zelf gezond(ere) gevulde speculaas maken kan erg prijzig zijn, doordat je veel amandelen nodig hebt. Geïnspireerd op de citroen-bonencake besloot ik daarom een gedeelte van de amandelen van de spijslaag te vervangen door witte bonen. Het resultaat mag er zijn! Een heerlijke (Sinterklaas)lekkernij!

Voor 12 personen

 Voor de koek:

 • 250 g havermout, fijngemalen in de keukenmachine
 • 85 g kokosbloesemsuiker
 • 125 g kokosolie (of roomboter, indien geen koemelkallergie/lactose-intolerantie)
 • 20 g speculaaskruiden
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout
 • 100 à 150 ml rijstmelk

Voor de spijs:

 • 200 g blanke amandelen (of amandelmeel)
 • 100 g witte cannellinibonen (uit pot)
 • 85 g kokosbloesemsuiker
 • rasp van 1 biologische citroen

Voor de garnering:

 • handje blanke amandelen
 • 1 eidooier

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm (22 centimeter) in. Kneed alle ingrediënten voor de koek goed door elkaar tot een mooi soepel deeg en zet apart. Voor de spijs maal je alle ingrediënten fijn in de keukenmachine. Is de spijs te droog, voeg dan een eetlepel water toe. Verdeel het deeg voor de koek in tweeën. Leg een helft op een vel bakpapier en rol uit tot een platte koek. Leg deze in de springvorm en druk goed aan, zorg dat de rand iets opstaat. Rol de spijs uit en verdeel over de koek. Rol de andere helft van het deeg uit tot een tweede platte koek. Leg de plak over de spijs en duw de randen goed vast, maak er een soort grote gevulde koek van. Garneer de koek met een paar amandelen en besmeer met geklutste eidooier. Bak de speculaas in ongeveer 35 à 40 minuten gaar.

Dit is een recept uit mijn boek 100% PUUR (OP)VOEDEN het leukste decembercadeautje om te geven en te krijgen! Het boek is te koop bij de boekhandel en online bij o.a. Bol.com. Klik HIER voor een preview van 15 pagina’s (incl. 5 recepten)! Karakter Uitgevers B.V. – ISBN 978 90 452 1551 8. 

6 gedachten over “Gevuld speculaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s