Pompoencake

Herfst, mijn favoriete seizoen! Deels vanwege de prachtige kleuren in de natuur (zo mooi om te zien hoe alles geel, oranje en rood kleurt!) en deels omdat de pompoenen weer vollop verkrijgbaar zijn.

Naast dat pompoen gewoon ontzettend lekker is (vind ik 😉 ), is pompoen een supergezonde groente. Het bevat veel vitamine A, C en E, welke alle drie een antioxidantwerking hebben. Antioxidanten helpen vrije radicalen onschadelijk te maken (vrije radicalen richten schade aan in ons lichaam en zijn o.a. verantwoordelijk voor het verouderingsproces). Pompoen geeft het immuunsysteem dus een flinke boost en is tevens een natuurlijke ontstekingsremmer. Helemaal niet verkeerd dus om deze groente te verwerken in (zoete) baksels!

Als zoetstof gebruikte ik yacónsiroop in de cake. Het is een zoetstof met een aantal unieke stoffen. Zo bevat yacónsiroop een flinke hoeveelheid prebiotica (prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, ze zijn belangrijk voor gezonde darmen). Ook bevat het – net als pompoen – vitamine A en C en grote hoeveelheden antioxidanten. De smaak van yacónsiroop is rijk en vol en lijkt op karamel. Groot voordeel is tevens dat yacónsiroop geen glucose bevat en een lage glycemische index heeft.

Qua meel koos ik voor kokosmeel, omdat het een erg voedzaam, koolhydraatarm meel is. Tevens zorgt het voor een lekkere luchtige cake waar je heerlijk van kunt genieten (na een heerlijke herfstwandeling door het bos). Geniet ervan!

Ingrediënten

Snij de pompoen in stukken en kook of stoom in ongeveer 10 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt de cake gemakkelijk uit de vorm). Giet de pompoen af en laat even droog stomen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk (kook)vocht wordt afgegoten/verdampt. Stamp of pureer de pompoen samen met de kokosroom tot een gladde puree. Mix de eieren, samen met de vanille extract, yaconsiroop en kokosolie luchtig. Voeg de pompoenpuree toe, meng goed. Voeg het kokosmeel, wijnsteenbakpoeder, speculaaskruiden toe en Keltisch zeezout toe. Meng tot een mooi beslag. Schep het beslag in de cakevorm. Strooi wat pompoenpitten over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 á 55 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Dit recept is tot stand gekomen met de producten van Mattisson. Wist je namelijk dat ik ambassadeur ben van Mattisson? Meer hierover op hun site. En, ik mag de ingrediënten voor dit recept ook weggeven! Je ontvangt dan:

 • yaconsiroop á 18,95
 • kokosolie á 10,95
 • kokosmeel á 4,95
 • wijnsteenbakpoeder á 4,49
 • bourbon vanille poeder á 21,95
 • Himalaya zout á 3,95

Totaal dus een pakket van ruim 65,- !! Hoef je zelf alleen nog pompoen en eieren te kopen om deze lekkere cake te maken 😉 Wil je kans maken op dit gave pakket? Laat dan in een reactie hieronder en/of op Facebook weten wat jij zo fijn vind aan de herfst en wie jij met deze lekkere cake gaat verwennen. Succes, de winnaar maak ik maandag 16 oktober bekend.

21 gedachten over “Pompoencake

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi, ik gebruik de kokosroom van Aroy-D. De zoetstof zou je ook weg kunnen laten als je dat prettiger vindt, is de cake alleen minder zoet 😉

   1. mariellemarielle

    bedankt! Ik ken van dit merk alleen de kokosmelk, maar er is dus ook room?

   1. mariellemarielle

    Bedankt! Lees nu pas de winactie!
    Herfst is voor mij, pompoen!! Ben ik verzot op! Daarnaast, bijzondere geuren van het blad, wisselend weer, en een warme kruik en dekentje!

    Ik zou mijn lieve zusje willen verrassen met een cake! Zij bakt vaak zelf maar dat mag ik dan niet en nu kunnen we samen smikkelen!

 1. Sanne verpoort

  Wat een super leuke winactie! Ik doe hier graag aan mee. Ik heb laatst al twee recepten van jouw uitgeprobeerd met pompoen. Ik zou dit recept ook heel graag willen maken:).
  Ik vind de herfst fijn omdat het weer een nieuw seizoen is met nieuwe seizoensproducten. Zodra de herfst begint geniet ik ook extra van een avondje bankhangen met een dekentje, vroeger donker, gezellig de kaarsjes aan. En dan met een kopje thee en iets lekkers naar de tv kijken!
  Met deze cake zou ik graag mijn moeder willen verwennen, omdat zij er altijd voor me is. Het lijkt me heerlijk om samen met haar bij de houtkachel te genieten van deze cake!

 2. suuzvanlaar

  Ooohhh ik hou van de herfst! Op nummer 1 staat natuurlijk mijn grote liefde de Oranje Pompoen! 😍 en iedere dag golden milk drinken! En niet te vergeten lekker bakken met heerlijke speculaaskruiden en pumpkin spice! en naast al dat lekkere eten en drinken, pak ik geregeld mijn camera om mooie plaatjes te schieten van de schitterende herfstkleuren!!

 3. Rivka

  Hi. Herfst. I love it! Waarom? Omdat de
  Kleuren zo geweldig zijn in de herfst. Blaadjes van de bomen worden mooi oranje, pompoenen in het oranje. Laat oranje nou net mijn lievelings kleur zijn 😉. Maar niet alleen daarom houd ik van de herfst! Want ik houd ook zo van het eten wat in dit seizoen te vinden is, pompoenen, broccoli; allerlei gezonde vitaminebommetjes ❤️.

 4. Monique hovenkamp

  Mmm het weer in de herfst kan ik nou miet echt fijn vinden hoor. De kleuren van de herfst daarentegen zijn zo mooi. Die kleuren zijn warm. Daar past de warmte en gezelligheid bij met lekkere pompoengerechten bijvoorbeeld en vooral veel speculaaskruiden. Cacao, speculaas en pompoen zijn de dingen die bij me opkomen als ik denk aan herfst. Deze cake ga ik dus zeker op zo’n mooie herfstdag maken. Jummie!! Dus kom maar op met de ingrediënten;-)

 5. marijksels

  Oeilala…dit klinkt heerlijk herfstig en ik ben gek op deze pompoentijd!
  Eerlijk gezegd heb ik liever de lente en de zomer, maar wat ik heerlijk vind aan de herfst is; door de harde wind en regen naar huis fietsen, me omkleden en lekker in mn kloffie, met warme sloffen aan m’n voetjes,me nestelen op de bank met een thermoskan gemberthee binnen handbereik (en wellicht een dikke plak pompoencake ;)) en dan lekker lezen of freubelen terwijl ik de regen tegen de ramen hoor slaan!

 6. Karin

  Ik hou van de herfst vanwege de indian summer in Canada, die mooie kleuren pracht! Hier in Nederland hebben we gelukkig ook prachtige kleuren; rood, geel, oranje, groen! Geweldig om in deze knusse tijd lekker binnen te bakken en te smullen van al je cakejes (en andere heerlijke gerechten!). Mijn dochter van 2 helpt nu al graag mee met bakken en jouw recepten P
  passen perfect bij onze lactose -en geraffineerde suiker intolerantie. Pompoen is hier echt een favoriet van ons allen, dus deze cake zal ons vast gaan smaken! Kunnen we mooi bakken voor de verjaardag van mijn man;)

 7. Anita

  Heerlijk de herfst.. tijd van stampot, pompoen en natuurlijk snert…
  Pompoensoep is favoriet hier. Zelfs de kids vinden hem heerlijk..
  En deze cake lijkt me heerlijk. Kan mijn dochtertje die geen tarwe en melk mag hem ook heerlijk meeeten..

 8. Loes Hartman

  De herfst is mijn favoriete seizoen..ik ben in de herfst geboren. Vind het een gezellige tijd..kaarsjes, meer thuis vertoeven. Maar ook mooi..buiten..de kleuren, de natuur, het soms wilde weer met wind en regen.
  Ik zou het pakket van Mattisson graag winnen. Ik vind pompoen heerlijk en ken wel pompoencake maar niet met kokosmeel. Ik wil dit heel graag eens uitproberen. En ik ben erg benieuwd naar de yaconsiroop. Groetjes Loes

 9. Karen

  Herfst betekent voor mij prachtige kleuren, rode laarsjes in de regen en de favoriete cake van mijn man bakken: speculaas-pompoen 🙂 Dit nieuwe recept wil ik ook graag proberen!

 10. Audrey

  Ik hou van de herfst want dan is het weer tijd voor kakifruit, pastinaak, pompoen en kastanjes 🙂
  En het bos ruikt dan zo heerlijk. En ik hou ervan als het vroeg donker is en de kaarsen aan gaan.
  Ik wil deze cake graag voor mijn vriendinnen maken.

 11. Jacquelien Baas

  Ik vind de herfst heerlijk, mooie kleuren en onvoorspelbaar weer. Hou ervan het dan gezellig te maken in huis.
  Ik zou het pakket graag winnen om weer iets nieuws te kunnen bakken.
  Ik zou deze cake meenemen naar mijn werk om mijn collega’s ook te laten weten hoe lekker gezond kan zijn😉.

 12. Tessa

  Ik vind het zo fijn vind aan de herfst dat het pompoenseizoen is en ik mijn lieve moeder dan kan verwennen met heerlijke pompoenrecepten, en dus ook deze lekkere cake😍

 13. Tamarinde

  Graag wil ik mijn 3 kleine mannen en 1g rote man verwennen met deze heerlijke cake. De inwendige mensch kan wel een boost gebruiken tijdens de herfst. En met deze ingrediënten gaat de cake beslist goed ontvangen worden, zo heb ik ook nog eer van mijn werk naast een heerlijk stuk cake.. iedereen blij😊

 14. Brenda Tijmes

  Ik hou van deze herfst omdat we voor het eerst pompoenen uit de ene kant van de tuin kunnen halen en eitjes van onze kippies aan de andere kant van de tuin. Geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s