Voordelig shoppen in Duitsland

inst

Afgelopen weekend deelde ik een foto op Instagram en Facebook en dat bleef niet onopgemerkt. Ik kreeg heel wat vragen over wat en waar ik precies koop tijdens mijn buitenlandse shop moment(en) dus tijd voor deze blog, waarin ik mijn tips met jullie deel.

Mijn favoriete Duitse stad om inkopen te doen is momenteel Kleef (Kleve). Net over de grens bij Arnhem en voor ons een uurtje rijden. Prima te doen dus, zelfs als ik gekoelde producten koop.

In Kleef aangekomen rijden we altijd eerst langs de DM drogist (de Emmerichstrasse 237). Deze drogist heeft naast een uitgebreid assortiment verzorgings- en reformproducten ook een uitgebreide baby afdeling, inclusief wolletjes.

Even tussendoor maar waarom ik zo’n fan van wolletjes ben? Allereerst is de omhulling van een laagje wol natuurlijk gewoon erg warm en fijn. Wol heeft zeer goede isolerende eigenschappen en reageert dynamisch op de omgeving (het helpt het regelen van je temperatuur). Dit betekent dat als de temperatuur stijgt of de drager meer actief wordt en begint te zweten, de wol de warmte van je lichaam uit de richting van het oppervlak transporteert, waarna het wordt vrijgegeven in de atmosfeer. Wolletjes zorgen dus voor een stabiele temperatuur en houdt je kindje droog en comfortabel. Wol houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Verder is wol waterafstotend door het wolvet die het bevat (dit wolvet is ook vuilafstotend). En hoewel wol waterafstotend is, is het wel vochtopnemend. Bij transpireren kan wol tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. De binnenkant van wol bindt het vocht in de vezel en de kleding voelt niet nat aan. Wol kan dagen mee zonder te gaan stinken en je hoeft het daarom in principe ook niet te wassen (!). Af en toe een dagje buiten laten luchten is genoeg. Handig toch?

Goed, terug naar mijn shop tips nu. Bij DM drogerie (de vestiging in de Emmerichstrasse) heb ik ook dit keer weer wat wolletjes voor zoonlief meegenomen. Twee wol-zijde rompers en twee leuke gestreepte bio katoenen rompers van het merk Alana. De wol-zijde romper was 15,25 (in NL zijn ze 20+ euro) en de 100% bio katoenen romper was 5,90, ook een stuk goedkoper dan in NL) . Eerder nam ik bij deze DM ook al zoogkompressen (50% zijde, 50% katoen), heilwolle en leren slofjes mee. En oh ja, ze verkopen er ook barnsteenkettingen, (wollen) strikmutsjes en antroposofisch/houten speelgoed. En hele fijne ecologische luiers (vergelijkbaar met de Naty luiers die je bij Ekoplaza koopt). Daar gingen dus ook weer een paar pakken van mee want 7,50 voor 42 luiers (ten opzichte van 14,98 voor de Naty luiers bij Ekoplaza) is niet duur!

WP_20160621_15_41_06_Pro

Maar natuurlijk mogen ook verzorgingsproducten niet ontbreken tussen de inkopen. Helaas zijn de producten van Weleda hier niet echt voordeliger dan in Nederland, behalve de borstvoedingsthee, deze is in Dsl een euro goedkoper! (edit: oeps, naar blijkt had ik niet de juiste prijs in mijn hoofd! De tandpasta is bij DM bijna 2 euro goedkoper dan in Nederland!). Wel heb ik weer diverse producten van Lavera meegenomen. De producten van Lavera bestaan uit hoogwaardige organische plantaardige (vegan) ingrediënten en zijn 100% vrij van aluminium, parabenen, hormoon verstorende stoffen, genetisch gemodificeerde ingrediënten, synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, weekmakers, stabilisatoren, siliconen, plastic deeltjes etc etc. Zowel voor baby’s/kinderen als volwassenen is er een uitgebreid assortiment met fijne verzorgingsproducten en er belandde er dan ook weer diverse tubes in mijn winkelwagentje.

WP_20160621_15_40_46_Pro

Verder verkoopt DM ook veel reform producten! O.a. notenpasta’s (zo’n 3 euro per pot goedkoper dan in NL), biologische spreads, (glutenvrije) pasta’s, rijstwafels, haver(mout), noten, superfoods, plantaardige melk en heel veel gezonde(re) biologische producten voor kinderen. Bijna alles is biologisch, suikervrij (ook geen synthetische zoetstoffen maar gezoet met fruitsap) en glutenvrij! Ik sta er iedere keer weer van het verschil met Nederland te kijken. Tarwe wordt sowieso bijna niet gebruikt maar in de ‘potjes’ (die ik overigens niet meeneem omdat ik liever zelf kook voor mijn mannetje) zijn spelt, amarant en gierst veelgebruikte granen. En wat opvalt is dat het merendeel van de producten biologisch is! (voor dezelfde prijs van niet-biologisch in NL)

WP_20160620_07_47_38_Pro

De welbekende knijpfruitjes. Biologisch en met verassende smaakjes en ingrediënten zoals vanille, kaneel, zoete aardappel, paarse wortel en watermeloen. Natuurlijk niet voor dagelijks gebruik maar voor onderweg wel eens een handig tussendoortje.

WP_20160620_07_44_26_Pro

Glutenvrije crackers (soort cracotte), snack rondjes en gedroogde aardbeistukjes. De kinderen snacken niet veel maar als ze het doen dan zijn deze dingen ‘oké’.

Goed. Na een bezoekje aan DM is het tijd om door te rijden naar Kaufland (een supermarkt). Als je de Emmericherstrasse uitrijdt komt je met een minuut of 2 vanzelf langs de Kaufland aan de Olmenstrasse 1 (of je kiest voor de Kaufland aan de Futstrasse 81).

WP_20160620_07_35_12_Pro

Gelijk bij binnenkomst in Kaufland een uitgebreid assortiment noten, pitten, zaden en gedroogd fruit. Ik heb thuis nog een aardige voorraad dus nam dit keer alleen dit mee.

Bakliefhebbers opgelet! Kaufland heeft een breed assortiment bakproducten. Zowel kant-en-klare (glutenvrije) bakmixen als losse melen. Omdat ik de vorige keer nogal enthousiast had ingeslagen en de kasten nog vol staan nam ik dit keer alleen een broodbakmix en lijnzaad mee (en wijnsteenbakpoeder, maar dat staat niet op de foto).

WP_20160620_07_40_07_Pro

De glutenvrije broodbakmix van Seitz nam ik voor de eerste keer mee maar is inmiddels al goedgekeurd. Zowel man- als dochterlief vonden het brood (dat ik zonder gist toe te voegen gemaakt heb) heel erg lekker.

 

Ook voor het ontbijt ben je bij Kaufland aan het goede adres, aan muesli’s, cruesli’s en haver(mout) geen gebrek. Natuurlijk ook veel varianten met tarwe en suiker maar als je goed zoekt is er genoeg keus.

WP_20160620_07_43_48_Pro

Een zak havervlokken en fijne havervlokken (pap) van Alnatura voor zoonlief.

Ook op de vers afdeling is er genoeg keus. Naast groente en fruit zijn ook de eieren goedkoper dan in NL (2,50 voor 12 biologische eieren) en deze pakjes roomboter (biologisch en van grasgevoerde runderen!) in de aanbieding voor 1,11 (normale prijs 1,79) kon ik ook niet laten liggen!

WP_20160620_07_39_24_Pro

Zoals ik al eerder schreef zijn de producten van Weleda niet veel goedkoper dan in Nederland, uitgezonderd de borstvoedingsthee (3,99 ipv 4,99) (edit: oeps, naar blijkt had ik niet de juiste prijs in mijn hoofd! De tandpasta is bij DM bijna 2 euro goedkoper dan in Nederland!). Dit keer zag ik ook een borstvoedingsthee van Hipp staan (2,50 dacht ik) dus die ging ook mee. Evenals biologische kamille en venkelthee (1,10 p.st.).

WP_20160620_07_36_49_Pro

Hipp is een fijn biologisch merk dat zowel bij Kaufland als DM verkocht wordt. Ik nam de zeepvrije wasgel voor de kinderen mee (2,- per fles goedkoper dan in NL) en de ‘ultra sensitive’ billendoekjes en hand-/gezichtdoekjes zijn ook erg fijn (en niet duur)! (Thuis gebruik ik wasbare billendoekjes of een washand maar voor onderweg is dit wel zo handig).

WP_20160621_15_42_54_Pro.jpg

Naast de thee is ook de biologische koffie goedkoper dan in Nederland. Deze kilo zak kostte 11,- (de AH bio koffiebonen zijn 13,99 per kilo).

WP_20160620_07_41_21_Pro

Tijdens eerdere bezoekjes nam ik alleen de rijst- en havermelk van Berief mee (bij Kaufland voor 1,45). Deze melk is ongezoet en zonder vreemde toevoegingen. Dit keer heb ik echter ook de havermelk van DM huismerk meegenomen. Dochterlief heeft het inmiddels al gedronken en ik heb geen geklaag gehoord over de smaak 😉

WP_20160620_07_38_03_Pro

Goed. Dat was het volgens mij wel zo’n beetje. Mocht er behoefte aan zijn dan maak ik de volgende keer nog wel een blog met shoptips over andere Duitse steden. Veel shop plezier!

Leuke blog? Kijk dan [HIER] voor shoppen in Duitsland deel 2!

8 gedachten over “Voordelig shoppen in Duitsland

 1. karin

  Hallo Dayenne,
  Dankjewel voor het delen. Goede tips.
  Ik kom af en toe bij de DM in Kranenburg .
  Als ik zie wat jij allemaal al gevonden hebt, denk ik dat ik hetzelfde ritje als jij moet maken, maar dan naar Kleef.
  Wat ik nog steeds niet gevonden heb in Dtslnd, is glutenvrije havermout/havervlokken.
  Jij wel of misschien andere lezers van dit blog.
  Ik zou graag op de hoogte gehouden worden van jou bio shoplist!
  Groet, karin

 2. Hetty van der Linden

  Dag Dayenne ,
  Even aan jou vragen of je weet hoeveel dierenleed er achter wol schuilt , je houd
  het echt niet voor mogelijk waar mensen toe in staat zijn !!
  Ik ben zelf een koukleum dus wol is heerlijk warm maar ben er mee gestopt om het te kopen, er kleeft te veel bloed aan.
  Sorry voor dit vervelende verhaal maar het is de waarheid .

  Met vriendelijke groeten,

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Hetty,
   Bedankt voor je bericht. Ik zorg er altijd voor dat ik duurzaam/ diervriendelijk/ biologisch/ ecologische wolletjes koop waar geen dierenleed achter schuilt. Maar ik zal me er eens wat verder in gaan verdiepen, ik eet namelijk ook niet voor niets geen vlees 😉

  2. ieke

   t.a.v. Hetty : dat ligt er helemaal aan waar deze producten vandaan komen. Er is ook veel moois& natuurlijks te vinden. Zelf kopen wij graag in Duitsland, Zwitserland & Oostenrijk, maar pas na gedegen onderzoek. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor alle levensmiddelen en kleding die je koopt, zowel in het buitenland als in eigen land 😉

 3. Debbie

  Eens in de 2 tot 3 maanden doe ik hetzelfde rondje, naar dezelfde DM en Kaufland. Bij de DM koop ik naast de genoemde kindersnacks ook de wegwerpluiers die in verhouding zeer goedkoop zijn en van goede kwaliteit (wel niet zo verantwoord die enorme berg die ik steeds inkoop voor mijn 2 jonge kindjes, maar de wasbare luiers was het niet voor mij).

  Ook kocht ik voor mijn zoontje de hipp-flesvoeding. Dit was het enige merk opvolgmelk dat ik kon vinden zonder kunstmatige suikers toegevoegd. Én wederom veel goedkoper dan de winkels in Nederland waar ook Hipp flesvoeding wordt verkocht.

  De borstvoedingsthee van alnatura (liggen in dat rek bij de speentjes/flesjes) bevalt ook heel goed. Een doos kost €1,95. Misschien ook goed eens te proberen?

  Waarvoor ik in het verleden speciale ritjes naar kleve heb gemaakt zijn de lactase tabletten, omdat ik zeer lactose intolerant ben. In Nederland niet te betalen (al helemaal niet via de apotheek), maar in Duitsland vrij verkrijgbaar voor een fractie van de prijs. Dat geldt voor veel
  ‘Zorgproducten’.

  Verder koop ik de shampoo en cremespoeling van Balea daar groot in. Niet vrij van zooi, maar super producten voor 1,35 per tube. Ook de deo is zoveel goedkoper (Kosten tussen 0,55 en 0,95 per stuk, ook voor mannen). Misschien heb je daarin nog tips voor meer zooivrije goedkope varianten? Ik ga in ieder geval de volgende keer de Lavera doucheproducten proberen uit het artikel.

  Tot slot tankt ik altijd als ik het rondje Kleve maak. Ik woon in Arnhem en met de lagere benzineprijs heb ik de kosten voor het ritje er dan gelijk uit.

 4. Pingback: Shoppen in Duitsland (deel 2) | Dayenne's Food Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s