Oma’s vanille cake

WP_20160513_12_33_53_Pro 1

Vanille cake zoals vanille cake bedoeld is. Heerlijk luchtig en een beetje klef. Niet heel zoet (er zitten maar vier eetlepels honing in) maar voor mij helemaal perfect. Eigenlijk precies zoals de cake die mijn oma vroeger bakte (al was die natuurlijk niet gluten-, zuivel- en suikervrij 😉 ). Vandaar dus ook de naam “oma’s vanille cake”. Serveer de cake met wat opgeklopte (kokos)room en wat vers fruit en hij misstaat niet op een verjaardag. Ik weet in ieder geval wat ik ga serveren als zoonlief volgende maand 1 jaar wordt!

Ingrediënten

 • 225 gr rijstmeel
 • 115 gr amandelmeel
 • 250 ml amandelmelk
 • 4 eieren
 • 2 flinke tl wijnsteenbakpoeder
 • 100 gr kokosolie (of roomboter, indien geen koemelk allergie)
 • 4 el honing (of meer, als je van zoet houdt)
 • 3 tl vanille extract

Hoe maak je het

Meng rijstmeel, amandelmeel en wijnsteenbakpoeder in een grote kom. Klop de eieren luchtig met de (hand)mixer. Voeg amandelmelk, vanille extract, honing en gesmolten kokosolie/roomboter toe aan de eieren en mix het geheel even goed door. Giet het ei mengsel bij het meel in de grote kom en roer (of mix) het geheel goed door. Schep het beslag in een ingevette cakevorm en bak op 180 graden in 50 á 60 min gaar. Geniet ervan!

23 gedachten over “Oma’s vanille cake

 1. Esther

  Hij staat er nu in bij mij, hoort het beslag alleen heel vloeibaar te zijn? Jij schrijft: schep het beslag in de vorm, ik kon het gewoon gieten 😟. Let’s hope for the best 👍😉. ..

 2. Esther

  Nou we smikkelen er flink van hoor! Wat een heerlijke cake! Jummie… Die komt echt in mijn bak boekje 😉😋👍

 3. Vivian

  Heerlijk en goed gelukt. Ik heb 2 helften gebakken. De ene met roggemeel, de andere met rijstemeel wat ik zelf van zilvervliesrijst heb gemaakt. In de roggemeel variant doe ik de volgende keer nog wat koekkruiden in de hoop dat het wat meer op ontbijtkoek lijkt en in de witte variant iets meer honing. Het is echt net cake maar die mag van mij wel wat zoeter zijn.
  Maar dit is absoluut een blijvertje.

   1. Vivian

    Ik heb zilvervlies rijst in mijn koffiemolentje tot meel gemalen. Had ergens gelezen dat je zo zelf meel kon maken maar ik vond dat het toch wat te korrelig bleef. Het is wel te doen hoor maar helemaal tevreden was ik er niet over.

   2. Vivian

    Dat is misschien een idee om te zeven. Ik vond de cake ook lekker, totdat ik de plakjes in de vriezer gooide. Dat doe ik altijd, plakjes snijden en dan de vriezer in maar de cake komt er dan helaas erg droog weer uit.

 4. Marian

  De cake is heerlijk. Mijn partner, een echte zoetekauw, vond hem ook lekker. Dus zit is zeker een blijvertje. Ik heb ipv amandelmelk, kokosmelk gebruikt. Wat citroen erin lijkt me ook lekker.

 5. TANIA

  Deze wil ik vandaag wel eens proberen. Ik heb alleen geen amandelmelk in huis, zou het ook met water of havermelk of gewone melk kunnen?

 6. daisy

  Ziet er heerlijk uit!! Is het een stevige cake of is het een hele luchtige die uit elkaar valt? dit om te kijken of het gebruikt kan worden voor een lagen taart ipv biscuitcake.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s