Chocolade-lavendel cake

6tag_150216-143450

Deze cake is zo enorm lekker en de textuur is echt geweldig, als een goede brownie. Maar minstens net zo leuk aan deze cake is het feit dat hij gemaakt is van kikkererwten! Geen meel, geen granen maar peulvruchten in deze cake. Maar wees niet bang, je proeft de kikkererwten echt niet terug, maar de lavendel daarin tegen, in combinatie met de chocolade… jammie!  De volgende dag is de cake trouwens nóg lekkerder (smeuïger). Laat de cake dus een nacht (of in ieder geval een paar uurtjes) opstijven in de koelkast. Ik weet het, erg lastig om de heerlijke chocolade-lavendel geur te weerstaan als de cake uit de oven komt maar geloof me, het is het echt waard.

Ingrediënten

 • 2 potten kikkererwten, uitlek gewicht samen 500 gr
 • 2  chocoladerepen, samen 170 gr (ik gebruikte de 75% van Vivani, gezoet met kokosbloesemsuiker)
 • 2 el kokosbloesemsuiker
 • 4 eieren
 • scheutje lavendel extract*
 • 1 el kokosolie + extra om in te vetten
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout

* Home made lavendel-extract: steriliseer een klein flesje (met dop). Doe daar per 50 ml wodka 3 tl gedroogde lavendel in. Schud het flesje goed en bewaar op een donkere en koele plek. Schud het flesje af en toe om. Na 2 á 3 weken is je lavendel-extract klaar.

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt de cake gemakkelijk uit de vorm). Kikkererwten afspoelen in een vergiet onder de kraan. Mix de kikkererwten, eieren en het lavendel extract tot een smeuïge gladde massa in de keukenmachine. Voeg de kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder, kokosolie en Keltisch zeezout toe. Meng goed. Smelt de chocolade au bain marie en giet de gesmolten chocolade bij het mengsel in de keukenmachine, goed mengen. Giet het mengsel in de cakevorm. Bak de cake in ongeveer een uur gaar, waarvan het eerste half uur afgedekt met aluminiumfolie. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem serveert (het liefst zelfs een paar uur in de koelkast), dan is hij het lekkerst.

Tip: lekker met wat opgeklopte kokosroom met wat vanillemerg!

12 gedachten over “Chocolade-lavendel cake

 1. Martha

  Wat een geweldig leuk recept maar 3 weken wachten op lavendelextract,haha…..:) kun je ook gedroogde lavendel nemen of is de smaak dan niet sterk genoeg?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Tja, goede vraag… Ik denk dat het ook wel kan hoor. En anders zou je ook de chocoladereep Seed & Bean Pure Chocolade 72% Lavendel kunnen gebruiken (ik weet dat Deen supermarkt deze verkoopt, evenals divers delicatesse zaken). En dan in de tussentijd ook zelf een flesje lavendel extract maken hoor, zo lekker om dat aan je zoete gerechten toe te voegen!

   1. adrielle

    En lavendelhoning ipv kokosbloesemsuiker? Zou dat het gewenste resultaat geven?

  2. dayennebos Berichtauteur

   Ik betwijfel of de lavendel smaak in de honing sterk genoeg is maar het valt te proberen. Maar vanille extract zou ook kunnen hoor, dan wordt het gewoon een chocolade-vanille cake. Ook lekker!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja, klinkt vreemd maar op deze manier wordt vanille-extract ook gemaakt 🙂 (en er gaat natuurlijk maar een klein scheutje in de cake dus je proeft/merkt er niets van hoor 🙂 )

 2. Bianca

  Ziet er echt geweldig lekker uit! Heb je een tip waar de lavendel extract te koop is? Ik zoek me suf ;-). En anders inderdaad maar wodka aanschaffen en het zelf gaan maken. Maar dan moet ik zoo lang wachten! Ik heb trouwens vandaag ook je boek besteld. Ben zo benieuwd!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ik heb ook al gegoogled maar kan ook niks vinden helaas. Tip: bij de slijter verkopen ze van die mini flesjes wodka, heel handig om het extract in te maken. En anders de lavendel chocoladereep van Seed en Bean gebruiken?
   En wat leuk dat je m’n boek hebt besteld! 🙂

 3. Marleen

  Ik gebruik niets uit conserven. Mijn is vraag om kikkererwtenmeel te maken, moet ik gewoon de harde kikkererwten gebruiken of moet ik ze eerst zacht laten koken?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Kikkererwtenmeel zou ik niet gebruiken (of je moet er een stuk minder van gebruiken of meer vocht/vet toevoegen). Het beste lijkt me om dan inderdaad geweekte/gare kikkererwten te gebruiken.

 4. Francesca

  Nou bij mij is het helaas mislukt! Ik heb 2 repen van seed &Bram lavendel gebruikt maar de cake was heel bitter, zo erg bitter dat het gewoon niet te eten was…. Jammer! Ik vraag me echt af waarom het mislukt is, de chocolade kikkererwten cake heb ik vaker gemaakt en was altijd lekker, ik denk dat het echt aan de repen chocola met lavendel ligt

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wat jammer! Maar aan de repen ligt het denk ik niet. Zowel mijn moeder als vriendin hebben de repen ook gebruikt en die cakes waren goed gelukt. Misschien lag het aan de kikkererwten? Ik heb ook wel eens kikkererwtenmeel gebruikt dat heel erg bitter en niet te eten was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s