#decemberglutenvrij

sla bootjes (6)_decemberglutenvrij

Ken je die advent (aftel) kalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Wij – 31 glutenvrije blogs – maakten onze eigen glutenvrije adventkalender. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er een blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. Zo heb ik het stokje gekregen van glutenvrijkookhoekje.nl en onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje doorgeef.

Voordat ik mijn glutenvrije recept (een lekker borrelhapje voor tijdens de feestdagen) met jullie deel zal ik mezelf even kort voorstellen voor de mensen die mij nog niet kennen en via deze adventkalender op mijn blog terecht zijn gekomen.

Ik ben Dayenne Bos. Jarenlang had ik allerlei vage gezondheidsklachten. Tot ik drie jaar geleden het roer omgooide. Ik besloot meer natuurlijk te gaan eten en startte met de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Tijdens deze opleiding maakte ik kennis met de orthomoleculaire voedingsleer en sindsdien eten wij dan ook volgens de pilaren van de orthomoleculaire voedingsleer. Inmiddels heb ik nog een aantal opleidingen afgerond en mag ik mijzelf naast natuurvoedingsadviseur ook orthomoleculair voeding- en suppletietherapeut noemen en in die hoedanigheid leer ik mensen om zich te voeden met lichaamsopbouwende voeding. Maar nog veel belangrijker: mijn gezondheidsklachten (o.a. buikpijn) zijn weg! De reden hiervan? Het laten staan van gluten (en tarwe in het bijzonder); ik bleek namelijk een tarweallergie te hebben! Nu is een tarweallergie natuurlijk iets anders dan coeliakie – zo kan ik bijvoorbeeld wel zo af en toe een glutenbevattende speltboterham eten – maar ik merk dat mijn lichaam het beste reageert op glutenvrij eten.

Goed dan, tijd voor het recept: slabootjes. Voor mij het ideale gezonde borrelhapje in plaats van een toastje. Geen brood, geen cracker, geen gluten maar een heerlijke salade geserveerd in een blaadje sla, top!

Ingrediënten (2 personen)

Sla bootje met exotische tonijnsalade

 • 100 gr rauwe tonijn (biologisch/duurzaam gevangen!)
 • 2 limoenen
 • 1 avocado
 • 1 tomaat
 • 1/2 mango
 • 1/2 Spaanse peper (optioneel)
 • 1 sjalotje
 • snufje Keltisch zeezout

Sla bootje met eiersalade

 • 2 gekookte eieren
 • 2 tl mayonaise
 • 1 bosuitje
 • paar takjes bieslook
 • paar cherrytomaatjes
 • peper

Verder nodig

 • 2 stuks jonge Romeinse sla

Hoe maak je het

Exotische tonijnsalade

Snij de tonijn in kleine blokjes en doe in een schaaltje. Pers de limoenen uit boven de tonijn, voeg wat Keltisch zeezout toe en laat de tonijn een paar minuten garen in het limoensap (als de tonijn wit is, is hij gaar). Snij de overige ingrediënten (tomaat, avocado, mango, sjalot en de Spaanse peper) in kleine blokjes en voeg te aan de tonijn, goed mengen.

Eiersalade

Snij de gekookte eieren in kleine blokjes, de Romaatjes in kwarten en de bosui en bieslook in kleine ringen. Meng het geheel met een 2 tl mayonaise en breng op smaak met wat peper.

Tot slot

Breek de blaadjes van de slakrop af en speel ze even af onder de kraan. Dep droog en vul met salade. Eet smakelijk!

Dan is het nu tijd om het stokje door te geven aan Foodless.nl enne… ben je nieuwschierig naar meer van mijn recepten? Volgende maand (januari 2016) komt mijn boek 100% Puur – Het hele gezin gluten-, suiker- en koemelkvrij! uit. 100% Puur is een boek dat je leert hoe je met volwaardig natuurvoedsel een goede gezondheid kunt bereiken en in stand kunt houden. Het is een waardevol hulpmiddel dat je helpt om bewuste voedingskeuzes te maken. Naast de basisbeginselen over gezonde voeding bevat het praktische tips en vele recepten, allen vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suikers. 100% puur, eerlijk, lekker en gezond!

Karakter Uitgevers B.V. – ISBN 978 90 452 10630 6 – release datum 15 januari 2016 maar het boek is nu al te bestellen bij o.a. Bol.com, Bruna en Ako. Reserveer dus nu alvast exemplaar en ontvang als eerste een boek!

PS: vergeet ook niet om nog even een kijkje te nemen op de andere deelnemende blogs van #decemberglutenvrij

 1. Beaufood
 2. Boeddamum
 3. Creatief glutenvrij
 4. Dayenne’s food blog
 5. De gezonde kok
 6. De glutenvrije man
 7. Foodless
 8. Gebaksjuwelier
 9. Glutenfree Amsterdam
 10. Glutenfree guide
 11. Glutenvrij hoort erbij
 12. Glutenvrij kookhoekje
 13. Glutenvrij reizen
 14. Glutenvrije blog
 15. Glutenvrije mama
 16. Glutenvrijers
 17. Home of comfort
 18. Ik ben glutenvrij
 19. Ik eet vrij
 20. Koos glutenloos
 21. Kook de wereld rond
 22. Laurien is
 23. Lekker glutenvrij
 24. Mainly Marlot
 25. Mama en Emily
 26. Mijn serendipity
 27. Miss Glutenvrij
 28. Pinkpequena
 29. Stories of a coeliac
 30. Young and wild and glutenfree
 31. Your daily intake

5 gedachten over “#decemberglutenvrij

 1. Pingback: #decemberglutenvrij 2015 | Creatief Glutenvrij

 2. boeddhamum

  Hi Dayenne, leuk om kennis met jou en je blog te maken. Veel interessante informatie en recepten. Wat goed dat je een boek hebt geschreven en uitgegeven! Ik ben benieuwd.

  groet, Linda

 3. Pingback: #decemberglutenvrij tot nu toe | mijn serendipity

 4. Pingback: Sint en Kerst | mamaenemily

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s