Review: Het complete paleo kookboek

9200000045295998

Een aantal weken geleden kreeg ik Het complete paleo kookboek (Nico Richter) thuisgestuurd. Tja, daar kun je als kookgek en foodblogger natuurlijk alleen maar heel blij mee zijn.

Het complete paleo kookboek neemt je terug in de tijd naar de pure, onbewerkte voeding van onze voorouders. Dit is volgens de auteur namelijk de sleutel voor een betere gezondheid (en dat ben ik met hem eens). Glutenintolerantie, koemelkallergie, overgewicht, diabetes en zelfs bepaalde vormen van kanker: volgens de paleotheorie worden deze welvaartsziekten veroorzaakt door onze westerse, bewerkte en suikerrijke voeding.

De oermens voedde zich met wat hij onderweg kon vangen of vinden. Vlees, vis, eieren, fruit, groenten en noten. Kook je volgens het paleo principe dan eet je dus geen graan- of zuivelproducten en geen (geraffineerde) suiker. (NB: mijn eetpatroon is gebaseerd op de orthomoleculair voedingsleer en wijkt dus iets af van de paleo eetwijze, ik eet namelijk wel – beperkt – glutenvrije granen maar weer geen vlees).

Goed, terug naar het boek, in dit kookboek vindt je:

 • Alles over het paleo principe en de voordelen voor de gezondheid.
 • Een uitgewerkt 30-dagenprogramma om volledig over te schakelen op de paleokeuken.
 • Meer dan 100 lekkere paleorecepten.

9200000045295998_3 9200000045295998_4

De pluspunten van het boek:

 • De recepten zijn helder en duidelijk.
 • De recepten zijn gecategoriseerd op hoofdbestanddeel, bijvoorbeeld vis, vlees of groenten.
 • Er worden per gerecht (hoofdbestanddeel) suggesties gedaan welke andere recepten er goed bij elkaar passen. Op deze manier leer je hoe makkelijk het is om een paleo maaltijd samen te stellen.
 • Duidelijk overzicht wat je wel/niet mag eten bij het paleo dieet, evenals tips/valkuilen.
 • Duidelijk plan om in 30 dagen over te schakelen naar het paleo dieet.

Nieuwsgierig geworden? Het complete paleo kookboek (Nico Richter) is verkrijgbaar bij de boekhandel (ISBN 978-90-447-4321-0 – Deltas Centrale uitgeverij) maar… ik heb hier ook een tweede exemplaar liggen om weg te geven! Laat dus even een berichtje achter onder deze blog (of op Facebook) en wie weet kook jij binnenkort een van de lekkere gerechten uit dit boek. Vrijdag 4 december maak ik de winnaar bekend.

Deze actie is afgelopen, de winnaar heeft inmiddels bericht van mij gehad.

Andere interessante boeken: 100% Puur – Dayenne Bos &  De Leefstijlbijbel – Yassir van Unen

36 gedachten over “Review: Het complete paleo kookboek

 1. Dagmar

  Na een jaar kwakkelen en veel gewichtsverlies ben ik er achter dat ik als gevolg van een schimmelinfectie in de darmen een gluten-, suiker- en lactose intolerantie heb opgelopen. Ik heb al veel leuke recepten van internet gehaald, ook van jouw blog :-), maar een echt kookboek zou leuk zijn! Ik wil er dus wel een!

 2. Carla

  Dat klinkt als een interessant kookboek! Leuk cadeau idee voor Sinterklaas/Kerst! Het boek winnen bij deze weggeefactie zou ideaal zijn!

 3. Bea Kolk

  Na ruim 50 jaar kwam ik erachter dat voeding de boosdoener was van mijn zware astma aanvallen. Ik ben overgestapt op grotendeels paleo eten maar dat valt nog niet mee. Dit boek zou dan ook een welkome aanvulling zijn om me te helpen.

 4. Elisabeth

  Een paar weken volg ik samen met mijn man het PALEO programma,
  De meeste recepten haal ik van internet, een echt KOOKBOEK zou ik heel graag hebben.
  Groetjes, Elisabeth

 5. Annemarie

  Als gevolg van een ongeluk gehandicapt geraakt. Als gevolg daar weer van veel aangekomen, van actief leven naar grotendeels zittend leven en als gevolg daar weer van bijkomende gezondheidsproblemen als diabetis, hoge bloeddruk en cholesterol. Dan ontdek je dat er zo iets als volgens Paleo eten bestaat en er mensen zijn die er over bloggen. Hoera! Er gloort hoop aan de horizon. Ben al afgevallen en glucosegehalte flink omlaag. Nu zien vol te houden, wie weet met behulp van dit mooie kookboek.

 6. Ingrid

  Wat een leuke review! Ik zou graag willen winnen! Ben al een paar maanden bezig om mijn voedingspatroon aan te passen en lees veel op jouw blog en op Paleo websites/groepen op Facebook. Simpelweg omdat ik me hier prettig bij voel en lichamelijk fitter ben. Een fysiek boek is een welkome aanvulling :). Ik duim voor mezelf!! 😉

 7. Paula

  Ik ben me aan het inlezen in de wereld van paleo. Dit boek zou een welkome aanvulling zijn en hopelijk mijn gezondheid een boost geven!

 8. Edith Veerman

  Wat leuk om te winnen.Mijn man is al jaren aan te tobben met zijn gezondheid.Probeerd nu van een brood per dag de omzwaai te maken naar Paleo.Een goed kookboek is een welkomende aanvulling om wat lekkers op tafel te zetten.

 9. evh

  Paleo,
  al vaak over gelezen, en al enkele recepten via Facebook uitgeprobeerd. maar een boek met het principe en uitleg nog niet gelezen. Leuk december cadeau voor mezelf.
  ik doe graag mee met de loting.

 10. Bianca Jansen - Brummans

  Ja ik loot weer graag mee.
  Ik heb laats een magazine Paleo van Mitchel van Duuren gekocht en daar staan hele lekkere dingen in , dus deze Paleo recepten zijn meer dan welkom. Dit maakt het stukken makkelijker om gezond te eten.

 11. Maartje

  Pffff, twee jaar geleden was ik goed op weg met eten volgens Paleo-idee. Wegens omstandigheden weer losgelaten, met alle klachten en kwaaltjes van dien. Inspiratie om het weer op te pakken, is hier heeeeeel welkom.

 12. Marjolijn Knippels

  Oooh gewéldig! Met dit boek meer terug naar ‘the roots’ en ont-dekken waar niet alleen mijn buik, maar ook mijn lichaam en geest een ‘jippie’ gevoel van krijgen. En wil daarbij mijn kids nieuwe ervaringen m.b.t. échte voeding mee geven ipv ‘Mc Donalds-trek’ jakkie 😕

 13. Tessa

  Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in de paleo wereld maar vind het lastig om helemaal over te stappen. Ik ben al mijn hele leven chronisch ziek, nier problemen, en heb ruim 3.5 jaar geleden een nier van mijn vader gekregen. Ik merk dat mijn lichaam door alle medicatie erg uit balans is. Krijg last van mijn darmen van gluten, ben flink wat aangekomen etc. Hoop dit boek te winnen en over te kunnen stappen op een gezonder eet patroon en daardoor, ondanks alle medicatie, een gezonder leven met betere ziekenhuis uitslagen

 14. Aafke Sytema

  🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄Wat een leuke winactie Dayenne! Dit zou een perfect kerstcadeau zijn voor mijn schoonmoeder. Wij volgen samen al twee jaar de grote lijnen van het paleo principe en dit bevalt ons erg goed.
  Dit boek zou een mooie aanvulling zijn en wij kunnen wel weer wat nieuwe inspiratie gebruiken!
  🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

 15. ceboi

  2015 = hersentumor operatie: geslaagd. 2015 = herstel met complicaties als longontsteking : geslaagd. 2015 = Reïntegratie op werk met veel tegenslag : geslaagd. 2015 = Door alle stress hormoon huishouding uit balans, met voeding aangepakt: geslaagd. 2015 = het gaat toch niet zo geweldig met me, sinds een dag overwerkt thuis. Ik moet ‘leuke dingen’ doen van de bedrijfsarts. Ik ontspan en geniet van koken, lekkere maar gezonde gerechten maken. Een nieuw kookboek zou helpen: geslaagd??

 16. Rieneke

  Ik ben sinds twee weken me meer gaan verdiepen in de paleo levensstijl. Je zou me dus kunnen zien als een paleo groentje, dit boek zou goed bij t ontgroeningsproces passen en me verder op weg helpen 🙂

 17. Josephine

  Lijkt me een super leerzaam en “lekker” boek (natuurlijk niet het boek zelf maar wat erin staat!)
  Ik heb nog veel Paleo te leren!

 18. Whitney

  Ik ben erg nieuwsgierig geworden. Heb al heel wat mooie recepten van Paleo voorbij zien komen en zou er graag meer van willen zien, leren en uiteraard proberen. Ik houd van gezond maar lekker eten.

 19. Syl

  Fantastisch boek met een geweldige cover. Het kan niet anders zijn dat de recepten ook zo mooi zijn. Wie wil er niet gezond en weer bij de basis gaan eten. Ik wel! En ik wil m graag winnen zodat ik alles mag gaan proberen. We eten al heel gezond en biologisch en dan kunnen we ook volgens paleo principe eten.

 20. Hanneke Vermeulen

  Als ik nu mijn allergrootste schoen voor de deur zet, legt U daar dan dit overheerlijke kookboek in lief Sinterklaasje? “Paleo paleo kapoentje….gooi wat in mijn schoentje”

 21. Roxanne

  Dit zou echt een mooi Sinterklaascadeau zijn! Halverwege mijn zwangerschap kreeg ik te maken met zwangerschapsdiabetes. Sindsdien ben ik me meer gaan focussen op gezonde voeding, met succes, m’n zoontje bleef gelukkig op een gezond gewicht en is 3 maanden terug geboren. Maar de interesse voor healthy food blijft! Een tijdje terug heb ik het Paleo tijdschrift gehaald waar ik al veel gerechten uit gemaakt heb, gevulde paprika’s met tonijn, bloemkool kerrie en vanavond courgette lasagne. Dit boek zou weer zoveel nieuwe inspiratie zijn! Ik doe heel graag mee!

 22. Jacky

  Vandaag 51 geworden, maar soms voel ik me fysiek veel ouder. Ik heb al veel gelezen over Paleo en dit boek zou me op weg kunnen helpen naar een gezonde leefstijl. De suikerverslaving is nogal hardnekkig..Misschien dan toch een blog bijhouden hoe het verloopt. Ook op mijn leeftijd ;). Je bent tenslotte nooit te oud om te leren!

 23. Lisette

  Ohhh die zou ik graag winnen voor mijn jongste dochter die sinds kort lactose- en glutenvrij moet eten! Voor mijzelf bedoel eigenlijk ik ter inspiratie van heerlijke recepten voor mijn dochtertje 🙂

 24. marijksels

  Jaaaaaaaaaaaaa ik ben nieuwsgierig en t lijkt me heerlijk om met dit boek aan de slag te gaan! Ik kan wel wat hulp gebruiken!

 25. An

  Jaaa ik ben benieuwd! Ben al goed opweg (denk ik) naar een gezonde levensstijl maar een kookboek is altijd welkom… vol met inspiratie.. 👍 xxx

 26. Yvonne

  Ik ben helemaal gek van jouw manier van eten, bloggen en de heerlijke recepten. Het lukt me hierdoor steeds beter om gezonder en ook nog eens lekkerder te eten. Dankjewel! Mijn vriend en ik zijn echte kookfanaten en zijn daarom ook erg nieuwsgierig naar dit boek! Wellicht krijgen we hierdoor weer een extra boost! Ik duim heel hard 🙂

 27. Christel

  Mijn dochter is naast haar drukke baan (horeca Ibiza) van daaruit gestart met een Nederlandse schriftelijke opleiding voor voedingsdeskundige. Ze volgt daarnaast op het eiland diverse workshops voor het bereiden van natuurlijk, gezond, biologisch voedsel en eet zoveel mogelijk suiker-/zuivel- en tarwevrij. Niet alleen omdat het gezond is en het haar grote interesse heeft maar ook omdat een goed energiepeil een eerste vereiste is als je wekelijks 6 lange horecadagen draait in het hoogseizoen. Verder ook vanwege een erfelijk hoog cholesterol. Het Paleo kookboek zou haar erg helpen/inspireren met waar ze nu mee bezig is. En buiten dat zou ik het haar erg gunnen. Wie weet….. niet geschoten is altijd mis ;-))

 28. Eline

  wat zou ik dit boek graag winnen voor mijn zusje, die wegens ernstig hartfalen dit jaar een rotjaar heeft gehad, ze heeft nu de draad weer helemaal opgepakt en zit middenin haar herstel Omdat ik zo onwijs trots op haar ben zou haar graag een paleo-duwtje in de rug geven, ze geniet enorm van koken en houdt zich graag bezig met puur eten, wat perfect past bij paleo!!!
  Cross fingers!!

 29. Anja

  Ik wil op advies van mijn osteopaat heel graag paleo leren koken. Maar het is helemaal nieuw voor mij. Het boek zou een super hulpmiddel zijn! En een gaaf sintcadeau;).

 30. Liesbeth

  Op de valreep doe ik nog even mee. Jouw blog is een grote inspiratiebron in mijn zoektocht naar gezond eten. Door over te schakelen naar pure voeding ipv bewerkte voeding (en geen gluten, suiker etc) zijn mijn lichamelijke klachten bijna geheel verdwenen en hoef ik bepaalde medicijnen niet meer te slikken. Heel erg bedankt voor je lekkere recepten en dit boek zou ik graag winnen voor mijn zus, die ook net is begonnen om haar eetpatroon om te gooien maar nog wel wat hulp kan gebruiken.
  Groetjes Liesbeth van der Zee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s