Pompoen-speculaas cake

IMG_5755

Vergeet alle andere cake- en/of Sinterklaasrecepten! Ja, ook mijn recepten. Ja, ook als ik gezegd heb dat het de “lekkerste cake of Sinterklaaslekkernij ooit” was. Ik neem het allemaal terug. Ze halen het niet bij deze cake. Echt niet. Dit is écht de allerlekkerste cake/Sinterklaaslekkernij ooit! Alleen al de geur die de cake door het huis verspreid als hij in de oven staat. Jum jum jum! Ik heb al een aantal jaren geen gevuld speculaas meer gegeten en toen ik een hap van deze cake nam wist ik dat ik dat ook nooit meer hoef te doen. Deze cake smaakt namelijk precies zo! Maar in deze cake geen (geraffineerde) suiker, tarwe en andere slechte dingen maar… pompoen! Ja echt. Gezond snacken was nog nooit zo leuk. En lekker!

Ingrediënten

 • 400 gr pompoen
 • 100 gr amandelmeel
 • 50 gr kokosmeel
 • 50 gr arrowroot
 • 75 gr kokosbloesemsuiker
 • 80 gr kokosolie, gesmolten
 • 20 gr speculaaskruiden
 • 2 eieren
 • 4 el amandelmelk
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl citroensap
 • snuf Keltisch zeezout
 • 1 handje blanke amandelen

Hoe maak je het

Snij de pompoen in stukken en kook of stoom in een minuut of 10 gaar in ruim water (NB: je kunt de pompoen ook in de oven roosteren, dat duurt alleen wat langer). Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt de cake gemakkelijk uit de vorm). Giet de pompoen af en laat even droog stomen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk (kook)vocht wordt afgegoten/verdampt. Stamp of pureer de pompoen tot een puree. Voeg de kokosolie, amandelmelk, citroensap en eieren toe. Meng goed. Voeg het amandelmeel, kokosmeel, arrowroot, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, baking soda en Keltisch zeezout toe. Meng tot een mooi beslag. Schep het beslag in de cakevorm. Strooi de amandelen over het beslag en bak de cake in ongeveer 50 á 55 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem aansnijdt, omdat de cake een smeuïge textuur heeft kun je als hij nog warm is geen mooie plakken snijden. Geniet ervan!

23 gedachten over “Pompoen-speculaas cake

  1. dayennebos Berichtauteur

   De kokosbloesemsuiker zou je bijvoorbeeld door honing kunnen vervangen. De arrowroot zou je door tapiocameel kunnen vervangen. Het is wel echt benodigd omdat het vocht opneemt (van de pompoen) en tegelijkertijd voor luchtigheid zorgt. Maar als je echt geen arrowroot of tapiocameel kunt krijgen werkt wat extra kokosmeel waarschijnlijk ook wel.

   1. Simone

    Ik heb, bij gebrek aan arrowroot, maizena toegevoegd. Ook prima gelukt! (en lekker!)

   2. Simone

    Ik heb een ronde platte vorm gebruikt en toen ‘ie afgekoeld was hartjes uitgestoken 🙂 Een aantal gaan in de vriezer.

 1. Yvon

  Oeh dat ziet er heerlijk uit. Toevallig alles in huis, dus net gemaakt met de kinderen en hij gaat nu de oven in. Ben benieuwd!!! Hij ruimte heerlijk.

 2. Ing

  Heerlijke cake. I.p.v. amandelmelk heb ik kokosmelk gebruikt. En ik heb een beetje kokosrasp, samen met de amandelen, over de cake gestrooid.
  Was erg moeilijk om de cake goed te laten afkoelen. Het ruikt zó lekker!!! 😉
  *ing

 3. Femke

  Ik heb hem ook gemaakt! Met een paar kleine aanpassingen. Ik gebruikte een flespompoen en I.p.v. Kokosolie gebruikte ik ghee omdat ons dochtertjes buikje niet goed tegen de kokosolie kan. En bij gebrek aan arrowroot heb ik maizena gebruikt. Tja… Dat laatste was een gok, arrowroot is een bindmiddel en maizena ook en heb dat dus maar gepakt toen bleek dat er geen arrowroot in het keukenkastje stond. En super goed gelukt hoor! Een mooie, geurige, smeuïge en luchtige cake. Volgende keer zou ik hem niks anders maken. Bedankt voor het recept!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Leuk om te horen! Het soort pompoen maakt inderdaad niet uit (tip: je zou de cake zelfs met zoete aardappel kunnen maken) en het soort vet (kokosolie, ghee, roomboter) maakt ook niet uit. Maïzena gebruik ik persoonlijk niet (wij eten helemaal geen maïs producten) maar is inderdaad een prima vervanger voor arrowroot. Maar daar gaat het ook om bij koken, lekker je eigen draai aan een recept geven. Geniet van de cake! 🙂

 4. Groenepepi

  Héérlijk Dayenne! Inderdaad zoals je zeg: laat de gevulde speculaas maar staan, want dit is ‘m! Ik heb er meteen 3 gemaakt 🙂 Ik heb 2/3 van de kokosolie gebruikt en volgende keer ga ik de helft minder suiker proberen omdat ik zelf nauwelijks suiker gebruik. Kijken of hij dan nog steeds zo lekker is. Ik heb me wel vergist in de voedzaamheid… ik heb 3 plakjes opgegeten en alle bakspullen ongeneerd af staan likken (rauw is hij ook heerlijk, hahaha). Ik plof uit elkaar! Bedankt voor dit lekkere recept.

  1. dayennebos Berichtauteur

   De kokosbloesemsuiker kun je zonder problemen weglaten (heb ik zelf de laatste keer ook gedaan). Minder kokosolie kan denk ik ook wel maar dan zou ik wel een extra ei toevoegen.

 5. Inge

  Hij is heerlijk! Maar kan ik er plakjes van snijden en dan invriezen of is die dan niet meer lekker?

  Groetjes Inge

  1. dayennebos Berichtauteur

   Je kunt de kokosmeel vervangen, let wel op dat je van ‘gewoon’ meel (bijvoorbeeld boekweitmeel) wel 3x zoveel nodig hebt als van kokosmeel

 6. Pingback: 23 Heerlijke & gezonde recepten voor Sinterklaas - foodquotes

 7. Pingback: 23 Heerlijke & gezonde recepten voor Sinterklaas - Speeltuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s