Appel-speculaascake

appel speculaas cake (3)

De inspiratie voor deze heerlijke cake kwam tijdens een middagje appels plukken in de tuin van opa en oma. Eigenlijk was dit recept voor in mijn boek bedoeld maar omdat daar wel erg veel cake recepten instonden heeft deze cake het op het laatste moment toch niet gehaald. Maar dat is niet vanwege de smaak! Deze cake doet het erg goed bij een kopje thee, helemaal nu de Sint weer in het land is. Geniet ervan!

Ingrediënten

 • 100 g gierstmeel (maar boekweitmeel kan ook)
 • 100 g amandelmeel
 • 2 appels (goudrenetten)
 • 125 g kokosolie, gesmolten
 • 100 g + 1 tl kokosbloesemsuiker
 • 2 eieren
 • 2 handjes rozijnen
 • 90 ml amandelmelk
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • rasp van de schil van een halve biologische sinaasappel
 • snuf Keltisch zeezout

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij een appel in kleine blokjes en de ander in vier parten. Klop de kokosolie, kokosbloesemsuiker en eieren in 1 à 2 minuten romig. Voeg het meel, amandelmelk, sinaasappelrasp, bakpoeder, speculaaskruiden en Keltisch zeezout toe en meng tot een mooi beslag. Roer tot slot de kleine blokjes appel en rozijnen door het beslag (de vier appelparten dus niet!). Schep het beslag in de cakevorm. Snij de vier appelparten nu in schijfjes en steek deze in het beslag in de cakevorm, tijdens het bakken worden ze omringd door de cake. Besprenkel de appelschijfjes met 1 tl kokosbloesemsuiker. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Tip: Maak de cake ook eens met peren. Of voeg wat (wal)noten toe.

14 gedachten over “Appel-speculaascake

 1. Marij

  Ik ben benieuwd, hij staat in de oven! (Zonder amandelmelk want ik had schijnbaar de ingrediënten lijst niet goed gelezen en het stond niet bij de beschrijving wanneer je de melk moest toevoegen. Het deeg was vochtig genoeg dus ik verwacht dat het zonder ook prima zal zijn. Oh en het keltisch zeezout staat niet op de ingrediënten lijst. De schil van de sinaasappel wel maar die staat weer niet bij hoe maak je het.)

  1. dayennebos Berichtauteur

   Oeps! Ik plaatste het recept met een jengelende baby op schoot, niet zo’n goede combi blijkbaar 😉 Heb het recept nu aangepast, bedankt voor de tip!

 2. Els

  Hoi Dayenne, wij hadden dezelfde vraag als hierboven,hebben het gewoon als laatste toegevoegd. En waar kan je amandelmeeldoor vervangen? Heb al gekeken op internet, maar daar staan zoveel verschillende antwoorden. Hij staat nu in de oven, ruikt heerlijk naar speculaas ben benieuwd hoe hij smaakt!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Oeps! Ik plaatste het recept met een jengelende baby op schoot, niet zo’n goede combi blijkbaar 😉 Heb het recept nu aangepast, bedankt voor de tip!
   PS: het amandelmeel kun je zonder problemen vervangen door een ander (glutenvrij) meel (alleen geen kokosmeel, daar heb je andere verhoudingen bij nodig).

 3. Mirjam

  Ik heb ‘m gister gemaakt, heerlijk! Heb de amandel melk vervangen voor water, wat prima was. Weet je de verhouding voor ahornsiroop, als ik dat eens wil vervangen voor de kokosbloesemsuiker? Groetjes Mirjam

 4. Gustavo Woltmann

  Ziet er heerlijk uit, zeker met de sinterklaasperiode voor de deur, de kinderen zijn dol op appelcake! Zou je ook gewoon honing kunnen gebruiken om te zoeten?

 5. Carina

  Ik heb deze cake vandaag gemaakt. Hij ziet er heel mooi uit en smaakt heerlijk. Wat schrijf je toch goede recepten. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s