Rode linzenburgers met hennepzaad-mayonaise

rode linzen burgers (4)Rode-linzen

Vorige week ontving in een leuk tasje met biologische gedroogde peulvruchten van Mahuna (linzen, bonen en erwten). Omdat ik zelf geen vlees eet en de rest van het gezin maar 1x per week staan peulvruchten hier regelmatig op het menu. Peulvruchten zijn van nature gezond voor de mens en goed voor het milieu. Ze zijn een goede eiwitbron en bovendien rijk aan mineralen, vezels en B vitaminen. Helemaal leuk dat bij het tasje ook een receptenboekje met o.a. dit leuke recept voor linzenburgers met hennepzaad mayonaise zat.

Nieuwsgierig geworden? Het recept voor de burgers mag ik hierbij delen maar… ik mag ook een pakket peulvruchten weggeven! In het pakket zitten o.a rode linzen, puy linzen, aduki bonen, zwarte bonen en groene erwten. Lijkt het je leuk om dit mooie pakket van Mahuna te ontvangen? Laat dat dan in een reactie hieronder weten. Maandag 16 november maak ik de winnaar bekend.

Ingrediënten – 8 burgers (4 personen)

Rode linzenburgers

 • 150 gr gedroogde rode linzen* (let op: ter voorbereiding een nacht weken in water!)
 • 150 gr wortel, geraspt
 • 1 ei
 • 1 kleine ui
 • 2 teentjes knoflook
 • handje verse peterselie
 • snuf Keltisch zeezout
 • vers gemalen peper
 • ghee (of kokosolie), om in te bakken
 • een paar el havermout (optioneel)

*Geen gedroogde linzen in huis of geen tijd om te weken? Gebruik dan linzen uit pot of blik.

Hennepzaad ‘mayonaise’

 • 40 gr hennepzaad
 • 30 gr extra vierge olijfolie
 • sap van een halve citroen
 • snuf Keltisch zeezout
 • vers gemalen peper

Serveer de burgers met bijvoorbeeld

 • sla
 • tomaat
 • avocado
 • en/of een (glutenvrij) broodje

Hoe maak je het

Kook de geweekte linzen 10 minuten. Mix alle ingrediënten voor de burger in de keukenmachine tot een ‘deeg’. Mix niet te lang, het is lekker als de burgers een beetje grof zijn. Indien het deeg te nat is kun je een paar el havermout toevoegen. Bij mij was dit in ieder geval nodig, maar misschien dat ik de linzen niet goed genoeg afgegoten heb 😉 Vorm de burgers en bak ze ongeveer 5 minuten op elke kant tot dat ze een beetje bruin worden. Tip: ik gebruikte een ijsschep om steeds een hoopje beslag in de pan te scheppen en drukte deze vervolgens een beetje plat met een lepel. Bak 3 burgers tegelijk in de pan. Draai de burgers pas om als ze aan de onderkant goed bruin zijn, anders vallen ze tijdens het omdraaien uit elkaar. Voor de ‘mayonaise’ pureer je alle ingrediënten met een staafmixer tot een gladde saus. Serveer de burgers in een blad sla (of op een broodje) met wat tomaat, avocado en de hennepzaad mayonaise.

Deze actie is inmiddels afgelopen! Uit alle reactie heb ik een winnaar geloot en diegene heeft een berichtje van mij gekregen. 

26 gedachten over “Rode linzenburgers met hennepzaad-mayonaise

 1. Linda van Venrooij

  Wat een leuk pakket! Ik wil ook graag minderen met vlees, maar ik ken veel peulvruchten niet en weet niet welke ik lekker vindt, zou mooi zijn om het eerst uit te proberen! Ook voor mijn man die het nog steeds houdt op veel vlees eten… 😦

 2. Lyda Staples

  Leuk! Ik roep altijd ik win nooit wat! Maar ik doe nu een poging omdat ik linzen lekker vind maar niet op het idee kom hier een burger van te maken.

 3. madeline

  Interessant recept! Ik ben op je blog terecht gekomen toen ik recepten aan het zoeken was voor mijn tarweallergie. Ook probeer ik sinds ik de documentaire Forks over Knives heb gezien om te minderen met vlees. Ik wil uiteindelijk helemaal stoppen met dierlijke eiwitten, ik ben nu bezig met plantaardige eiwitten te ontdekken en ik kom steeds op peulvruchten uit dus ik zou erg blij zijn met het pakket zodat ik lekker nieuwe gerechten kan uit proberen 🙂

 4. gretha

  haha, hennepzaadmayo, je moet er maar op komen 😛 Het lijkt me leuk om zo’n bio pakket peulvruchten te ontvangen, ben sinds 6 weken bezig met veganistisch te eten dus dan komt het goed uit..

 5. Linda

  Wat ziet dit er lekker uit. Ik zou het graag willen proberen en dan komt het zeker goed uit dat je het kan winnen 🙂
  Ben al meer dan 14 jaar vegatarische maar mijn ideeën zijn een beetje op.
  Dus dit komt echt goed uit dan heb ik weer iets nieuws om te proberen.

  Kan niet wachten om het te proberen jammie jammie !!! 🙂

 6. marian

  Leuk idee, en gelijk meer peulvruchten op tafel. Best lastig om verschillende peulvruchten in je menu te krijgen. En zo’n proefpakket is natuurlijk helemaal een geweldige manier om e.e.a. uit te proberen

 7. Sofieke

  Leuk, deze aktie! Ik vind peulvruchten heel erg lekker, maar realiseer me nu dat ik ze al lange tijd niet meer gegeten heb. Het winnen van dit pakket zou me gelijk weer op het juiste spoor helpen, de verschillende soorten te herontdekken en nieuwe lekkere recepten te leren, waardoor het weer vaker op mijn bord komt.

 8. Anne-Riet

  Dat is een mooi cadeau! Ik ben gek op linzen. De soep ken ik al maar ik zou graag de burger willen proberen. Helemaal fijn met zo’n pakket.

 9. Natasja

  Een pakket winnen is altijd leuk he. Ben vooral benieuwd naar de bonen! En dit recept ga ik zeker eens proberen 🙂

 10. Cathelijne

  Hi Dayenne, Mhm! Klinkt als een heerlijk recept. Kan ik in plaats van havermout ook eventueel quinoavlokken gebruiken?

  Bedankt voor deze inspiratie!

 11. Gwenny

  Rode linzen vind ik heerlijk dus deze burgers ga ik zeker maken. De andere peulvruchten in het pakket heb ik nog nooit gegeten dus ik zou t heerlijk vinden als ik ze op deze manier eens kan proberen…

 12. Didi

  Op doktersadvies moet ik tegenwoordig vegetarisch eten en gluten-suiker en melkvrij, dus ik ben altijd op zoek naar fijne recepten met peulen. Ik heb alleen nog maar gestoeid met kikkererwten en linzen, dus ik ben benieuwd. 🙂

 13. Teuni

  Vandaag je blog ontdekt, leuk. Heb gisteren voor het eerst met hennepzaad gewerkt. Moest ze wel eerst min. 4 uur weken om ze fijn te maken.
  Is het de bedoeling om de hennep voor de hennepzaadmayo ook eerst weken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s