Dragen (moeder, baby en kind)

WP_20150828_001

Vandaag geen recept maar een blog voor de rubriek Moeder, baby en kind.

Sinds mijn zoontje 10 weken gelden geboren is, ben ik een echte draagmoeder geworden. En dan natuurlijk niet een draagmoeder met een kindje in haar buik. Nee, met een kindje op haar buik! Op deze manier kan ik mijn mannetje lekker dicht bij me dragen (heerlijk om steeds z’n lekkere baby geurtje op te snuiven en kusjes op z’n bolletje te geven) zodat hij zich veilig en geborgen voelt. En het is ook heel praktisch, met een kindje in een draagdoek of draagzak heb je zelf je handen vrij. Terwijl ik dit schrijf ligt (zit) hij bijvoorbeeld heerlijk te slapen in de draagzak en kan ik dus ongestoord werken aan mijn standing desk. Omdat het dragen zo goed bevalt heb ik gisteren alweer mijn tweede draag-aankoop gedaan. Naast een draagzak (de Boba Carrier 4G Organic, die je niet zelf hoeft te knopen) heb ik nu ook een draagdoek, de ByKay Mei Tai Deluxe (die je wel zelf moet knopen). Dragen is een mooi onderdeel van natuurlijk ouderschap, waar ik de komende tijd verschillende blogjes over wil gaan schrijven. De blog van vandaag wil ik echter met jullie delen via borstvoeding.com. Ik was van plan zelf een blog over dragen te schrijven maar deze blog is zo uitgebreid, dat had ik zelf niet beter gekund…

Draagdoeken voor moeders en kindjes

Na een zwangerschap waarin je baby negen maanden geborgen en gebogen in je baarmoeder heeft vertoefd, met constante toevoer van voedsel en nabijheid, lekker warm en liefdevol gedragen, komt je baby ter wereld. Sommige moeders kiezen ervoor om hun kindje veel en dicht bij zich te willen hebben. De draagdoek, ze zijn er in diverse soorten en maten, is ideaal om je kindje heel veel en heel dichtbij je te hebben.

Lichamelijke behoefte

De schommelende bewegingen die het kind in de draagdoek ervaart, de deining van de borstkas van de drager, de hartslag, de geluiden die het kindje in de doek hoort – ook terwijl het slaapt – prikkelen constant op natuurlijke wijze het ademen van de baby. De kans op een apneu wordt hierdoor minder groot, het kindje blijft ritmisch doorademen. Ook de hartslag van de baby wordt zachtjes gestimuleerd. Het gebruik van een draagdoek is hierdoor een interessante factor in de preventie van wiegendood. De behoefte aan lichamelijk contact is dus niet alleen een wens van je baby, het is ook een lichamelijke behoefte, net zoals de behoefte aan gezond eten. In de baarmoeder werd je kind al constant aangeraakt en gemasseerd. Ook buiten de baarmoeder hebben kindjes deze ervaringen nodig om optimaal te kunnen groeien.

In de oertijd

In de oertijd werden baby’tjes nooit alleen gelaten. Alleen waren ze namelijk een makkelijke prooi voor roofdieren en tot sterven gedoemd. Het zit dus in de genen van onze kinderen om te huilen wanneer ze voelen dat ze alleen zijn. Het is een soort ‘alarm’ dat afgaat. Bovendien leert de geschiedenis ons dat baby’s al duizenden jaren op een dergelijke manier gedragen worden. Dichtbij hun mama, dichtbij de beste voedingsbron die je maar bedenken kan. Zijn mama is altijd hoorbaar – het kloppen van het hart, de stem en het darmgeborrel – en voelbaar aanwezig. Baby’s die echter de nabijheid van hun moeder ervaren voelen zich veilig en geborgen. (…)

(…) klik HIER om verder te lezen op borstvoeding.com (doen hoor, het is echt de moeite waard!).

3 gedachten over “Dragen (moeder, baby en kind)

  1. dayennebos Berichtauteur

   Om heel eerlijk te zijn heb ik hem nog niet echt gebruikt. Ik merk dat ik het knopen nog wat lastig vind en zoonlief vind mijn geklungel niet echt fijn 😉 Maar volgende week krijg ik van een vriendin die de mei tai al een paar maanden in gebruik heeft een lesje knopen zodat we hem echt in gebruik kunnen gaan nemen. Ik houd je op de hoogte!

  2. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Suzanne,
   Ik heb inmiddels een demonstratie gehad van een vriendin en kan de ByKay nu ook zelf knopen. Zoonlief zit er heerlijk in! (en zelfs dochterlief van 4,5 jr heeft er in gezeten op m’n rug) Fijne drager hoor 🙂
   Groetjes Dayenne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s