Vanille cakejes

vanille cake(jes)

Hiep hiep hoera! Vriendje Cas wordt 1 jaar! Dat moet natuurlijk gevierd worden met taart (cake) en daarom maakte ik deze lekkere luchtige trein cakejes waar hij – samen met de andere kindjes – heerlijk van kan smullen.

Ingrediënten – 12 cupcakes of 1 gewone cake

 • 300 gr glutenvrij meel (ik gebruikte dit keer een mix van boekweit- en rijstmeel)
 • 150 gr kokosolie (of roomboter), gesmolten
 • 150 gr honing
 • 100 ml amandelmelk
 • 3 eieren
 • 2 tl vanille extract
 • 2 tl citroensap
 • 1 tl baking soda

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een (cup)cake vorm in (of gebruik papieren cupcake vormpjes). Doe de eieren in een kom en klop samen met de kokosolie (of roomboter), amandelmelk, vanille extract, honing en citroensap luchtig met de handmixer. Voeg het meel en de baking soda toe en mix tot een mooi glad deeg. Schep het deeg in de vorm(pjes) en zet deze in de oven. Cupcakes bak je in ongeveer 20 minuten gaar, gebruik je een gewone cakevorm dan duurt het ongeveer 40 minuten voordat de cake gaar is. Eet smakelijk!

15 gedachten over “Vanille cakejes

 1. Linda

  Hoi Dayenne!

  Ik heb er normaal een beetje een hekel aan als mensen telkens vragen of ze bepaalde ingrediënten kunnen vervangen. Kies dan een ander recept… Toch ga ik het even doen in dit geval. Sorry! 😛

  Ik heb nog flink wat glutenvrij meel dat eens langzaam op moet, maar sinds ik niet goed tegen ei blijk te kunnen (ai ai ai… tarwe, gluten, koemelk… geen probleem, maar ei vind ik minder!), bak ik veel minder en blijft het maar staan. Ook ben ik een beetje inspiratieloos de laatste tijd. Bak nu vooral voor manlief en bezoek gewoon lekker met ei en neem zelf niks of een stukje Vivani (of 2.. of 3.. 😉 ).

  Dit recept lijkt me heerlijk! Zou ik het ei kunnen vervangen voor lijnzaad of chia ei? Ik schreef ooit zelf een blog over ei vervangen op Voedzo, maar aangezien jij het recept gemaakt hebt, heb je misschien een beetje een beter beeld hierover in dit specifieke recept. 🙂

  Groetjes, Linda

 2. Daisy

  Hi Dayenne, wat een héérlijk recept! Kan ik de honing vervangen door kokosbloesemsuiker? 😉 Of is er een alternatief? Bedankt!!! Groet, Daisy

 3. Marisa

  Hallo,

  Wat een leuke treintjes. Het lijkt me een heerlijk recept en wil het graag gaan maken. Mijn zoontje wordt vrijdag 1 Heb alleen 1 vraagje hoe zit het met honing. Ik dacht dat kinderen onder de 1 jaar dat niet mogen of kan het geen kwaad?
  Groetjes, marisa

  1. dayennebos Berichtauteur

   Dat klopt, tot 1 jaar wordt honing afgeraden bij kinderen. Maar in dit recept wordt de honing verhit en de jarige job wordt 1 dus deze cakejes zijn helemaal veilig 🙂

 4. Vy

  Hallo,
  Zelf gebruik ik vaak banaan als ei vervanger en het werkt prima. Ik moet zeggen dat er nog veel meer opties zijn. Dit kun je ook allemaal op het internet vinden.

  bananen/appelmoes
  Fruit, zoals banaan en appelmoes, kan je ontzettend lekker en gezond als eivervanger gebruiken in bijvoorbeeld cake of pannenkoekjes. Het geeft een zoete smaak en een redelijk stevige structuur. Vervang 1 ei door een ½ geprakte banaan of 3 eetlepels appelmoes.

  Per 100 gram (banaan): 95 kcal, 1,1g eiwit, 21g koolhydraten, 0g vet, 2g voedingsvezel
  Per 100 gram (appelmoes): 77 kcal, 0g eiwit, 19g koolhydraten, 0g vet, 1,5g voedingsvezel

 5. Esther

  Hoi Dayenne,

  De cupcakes staan nu in de oven! Vraagje, hoe kan ik ze het beste bewaren? Kan ik ze ook invriezen?
  En hoe lang blijven ze dan goed?

  groetjes Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s