Vanille-bosbessencake

Omdat ik nog wat bosbessen had liggen die op moesten besloot ik gisteren een lekkere bosbessencake te maken. Eigenlijk was het de bedoeling om de cake geheel met kokosmeel te maken maar omdat ik niet meer zoveel had besloot ik wat amandelmeel aan het beslag toe te voegen. Het resultaat, een verassend lekkere cake! Lekker klef en stevig maar tegelijkertijd ook lekker luchtig. Omdat baksels van kokosmeel de neiging hebben om uit elkaar te vallen is het wel van belang de cake goed af te laten koelen voordat je hem aansnijdt. Maar eigenlijk is de cake koud (uit de koelkast) ook het lekkerst merkte ik vandaag toen ik als ontbijt een lekkere plak cake met een lekkere dikke laag rauwe roomboter at. Yum!

Ingrediënten – 1 cake (12 personen)

 • 125 gr amandelmeel
 • 60 gr kokosmeel
 • 125 ml amandelmelk
 • 150 gr kokosolie
 • 100 gr kokosbloesemsuiker
 • 4 eieren
 • 3 handjes bosbessen
 • 3 tl vanille extract*
 • 2 tl wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout

* Variatie tip: vervang de vanille extract eens door de rasp van de schil van een bio citroen.

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem van het cakeblik, dan komt de cake straks gemakkelijk uit de vorm). Klop de kokosolie en kokosbloesemsuiker luchtig in een kom. Voeg de eieren toe en meng goed. Voeg de melk en het vanille extract toe, meng goed. Meng in een andere kom het amandelmeel,  kokosmeel, bakpoeder en Keltisch zeezout. Schep nu het meelmengsel bij de natte ingrediënten en meng goed. Roer tot slot voorzichtig 2 handjes bosbessen door het beslag (probeer de bosbessen heel te laten). Schep het beslag in het cakeblik en verdeel nog een handje bosbessen over het beslag. Bak de cake in ongeveer 45 minuten bruien en gaar. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveer met wat opgeklopte kokosroom (optioneel).

xx

6 gedachten over “Vanille-bosbessencake

 1. Sofieke

  Gefeliciteerd met de geboorte van je zoon!
  En wat is deze cake heerlijk! Kon niet wachten tot-ie helemaal afgekoeld was hoor, rook veel te lekker!

 2. Judith

  Hoi dayenne, hij smaakt prima alleen hij is van binnen heel klef. Ik heb hem al langer in de oven gedaan maar er veranderd weinig. Wat kan ik hier tegen doen? Bedankt alvast

  1. dayennebos Berichtauteur

   Oh jee, wat jammer. Cakes van kokosmeel zijn wel altijd wat kleffer dan gewoon meel. Heb je de cake wel gewoon kunnen eten of was hij echt niet gaar?

 3. Mieke

  Bedankt voor het recept, ik vond de cake heerlijk! Alleen wel een reactie gekregen (heb pds). Je schreef dat je de cake alleen met kokosmeel wilde maken, wellicht beter voor mij, kan ik dan de hoeveelheid amandelmeel en kokosmeel bij elkaar optellen en voor de rest alles hetzelfde laten?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi, als je de cake met alleen kokosmeel wil maken heb je 90 gr nodig (van kokosmeel heb je namelijk maar 1/3 nodig in vergelijking met een ander meel). De overige ingrediënten blijven hetzelfde. Groetjes Dayenne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s