Beschuit met muisjes, of toch niet?

SONY DSC

Nu de geboorte van ons mannetje steeds dichterbij komt kan de vraag “wat is een gezond(er) alternatief voor beschuit met muisjes?” me letterlijk uit mijn slaap houden. Na de geboorte van dochterlief serveerde we de kraamvisite traditiegetrouw beschuit met muisjes en zelf aten we er gezellig van mee. Op zich heb ik er dit keer geen problemen mee om het aan de kraamvisite te serveren (tenminste, aan de mensen die thuis ook gewoon tarwe en suiker eten) maar voor mezelf, dochterlief en familie en vriendinnen die hetzelfde voedingspatroon als ik hanteren wil ik natuurlijk wel een ‘Dayenne-proof’ alternatief bedenken. En vergeet ook vooral de traktatie voor dochterlief niet, die natuurlijk maar al te graag de geboorte van haar broertje wil vieren met de kindjes in haar klas. Maar laat ik me eerst eens richten op de vraag waarom we eigenlijk beschuit met muisjes eten bij een geboorte? Ja oké, om de geboorte te vieren natuurlijk maar waarom doen we dat met beschuit met muisjes en niet met iets anders?

Oorsprong

De traditie dat kraamvisite (en de moeder) getrakteerd worden op iets lekkers gaat terug tot in de middeleeuwen. De geboorte van een kind werd toentertijd groots gevierd. Het krijgen van een kind kon in die tijd – gezien de medische en hygiënische omstandigheden – namelijk erg gevaarlijk zijn en het risico dat moeder en/of kind het kraambed niet overleefden was dan ook reëel. Als een geboorte voorspoedig verliep moest dat dan ook goed uitbundig gevierd worden en het kraambezoek werd daarbij getrakteerd op een lekkernij die het nieuwe kindje zogenaamd had meegebracht. Voor de ‘gewone’ mensen was dit besuikerd witbrood, voor de rijken was dat besuikerd beschuit (beschuit was namelijk een lekkernij dat alleen de rijken zich konden veroorloven).

Muisjes

De roze en witte en blauwe en witte geboortemuisjes die we tegenwoordig traditiegetrouw na een geboorte op beschuit serveren bestaan uit anijszaadjes met daaromheen verschillende laagjes suiker (de precieze ingrediënten zijn: suiker, anijszaad, tarwezetmeel, glucosestroop, glansmiddel en kleurstof). Van oudsher wordt aan anijs(zaad) geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Vroeger werd aan kraamvrouwen aangeraden anijs te eten omdat het goed zou zijn voor de productie van moedermelk, de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte terug zou brengen én boze geesten zou bezweren. Over de oorsprong van de naam ‘muisjes’ bestaan verschillende theorieën. Zo zou de vorm een rol spelen. Het ‘staartje’ van het in suiker gehulde anijszaadje lijkt immers op de staart van een muisje. Ook kan de naam zijn oorsprong vinden in het symbool van vruchtbaarheid dat de muis vertegenwoordigt (de muis plant zich namelijk erg snel voort). Ook bestond het gebruik van het geven van kraamflesjes aan kinderen. Het kraamflesje had een smalle hals en de kinderen moesten de anijszaadjes/muisjes eruit peuteren. Dat stond weer symbool voor de manier waarop kindjes geboren werden.

Het alternatief

Goed, nu weten we waar de traditie van beschuit met muisjes vandaan komt maar wat is nou een gezond(er) alternatief?

WP_20150428_13_38_51_Pro

Voor de kraamvisite heb ik citroen melt-aways bedacht. Deze overheerlijke bonbonnetjes zitten vol goede voedingsstoffen en doen hun naam eer aan. Ze zijn superzacht en smelten in je mond. En vooruit, voor deze ene keer mogen er dan best een paar muisjes op. De melt-aways kun je prima van tevoren maken want in de vriezer blijven ze wel een paar weekjes goed, super handig dus.

IMG-20150422-WA0002

Maar ook home made noten-dadelrepen zijn een leuk alternatief. Doe er een blauw lintje om en het ziet er super feestelijk uit.

WP_20150419_14_50_58_Pro

Of kies voor een lekkere zuivelvrije raw cheesecake, eventueel geserveerd met een paar blauwe muisjes of anders met een leuk blauw vlaggetje (prikkertje) erin.

cupcake topping (3) roze smoothie

Verwacht je een meisje? Dan zijn cupcakes met roze topping natuurlijk een leuke en lekkere traktatie, eventueel met een lekkere roze smoothie.

aard cheese cake raw (2)

Of mijn persoonlijke favoriet: zuivelvrije aardbeien cheesecake, yum yum!

Maar ik ben eigenlijk ook wel heel erg benieuwd of jullie nog creatieve (blauwe) alternatieven hebben. Deel deze dus gerust in een reactie onder dit bericht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s