Chocoladecake van kikkererwten

6tag_240315-110751 receptenruil

Als het op eten aankomt ben ik een echte hamsteraar. Als ik spontaan zin heb om te koken of bakken wil ik zonder eerst naar de winkel te moeten aan de slag kunnen. Maar nu we binnenkort gaan verhuizen werd het tijd de voorraad eten toch enigszins te laten slinken, scheelt immers weer inpakken. Vooral de hoeveelheid potten kikkererwten en linzen moest flink verkleind worden (een verhuisdoos vol potten kikkererwten en linzen pak je niet zo gemakkelijk op namelijk) en het recept dat ik tegenkwam op de blog Eat Pure Love kwam dan ook als geroepen. Eat Pure Love is een mooie blog waar je naast informatie over voeding en leefstijl  ook heerlijke, gezonde recepten vind. Maar goed, nu even over dit geniale recept. Het is een chocoladecake gemaakt van… kikkererwten! Geen meel, geen granen maar peulvruchten in deze cake dus. Kikkererwten zijn een bron van voedingsvezels, B-vitamines en mineralen en verassend genoeg maak je er dus ook hele lekkere cake mee! Wees niet bang, je proeft de kikkererwten echt niet terug en de te textuur van de cake is echt geweldig (als een goede brownie). Gelukkig is de cake ook niet zo zoet en eigenlijk gewoon veel te lekker om na één plakje te stoppen met eten. Ook dochterlief was erg over de cake te spreken en besloot zelfs dat je er ook prima mee kunt ontbijten 😉 De volgende dag is de cake trouwens nóg lekkerder (smeuïger). Laat de cake dus een nacht (of in ieder geval een paar uurtjes) opstijven in de koelkast. Ik weet het, erg lastig om de heerlijke chocoladecakegeur te weerstaan als de cake uit de oven komt maar geloof me, het is het echt waard.

Ingrediënten

 • 500 gr kikkererwten, uit pot (wel eerst even afspoelen in een vergiet onder de kraan)
 • 150 gr chocolade (ik gebruikte de 75% van Vivani, gezoet met kokosbloesemsuiker)
 • 75 gr hazelnoten
 • 50 gr kokosbloesemsuiker
 • 4 eieren
 • 2 tl cacaopoeder
 • 2 tl vanille extract
 • 1 el kokosolie + extra om in te vetten
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt de cake gemakkelijk uit de vorm). Rooster de hazelnoten even kort in een koekenpan. Mix de kikkererwten, eieren en het vanille extract tot een smeuïge gladde massa in de keukenmachine. Voeg de kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder, kokosolie, cacaopoeder en Keltisch zeezout toe. Meng goed. Smelt de chocolade au bain marie en giet de gesmolten chocolade bij het mengsel in de keukenmachine, goed mengen. Voeg tot slot de hazelnoten toe en mix deze even kort mee (het is lekker als de hazelnoten grof blijven). Bak de cake in ongeveer een uur gaar, waarvan het eerste half uur afgedekt met aluminiumfolie. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem serveert (het liefst zelfs een paar uur in de koelkast), dan is hij het lekkerst.

16 gedachten over “Chocoladecake van kikkererwten

 1. Eveline

  Dit recept ziet er te lekker uit om niet meteen te maken. Alleen ik heb de 92% van Vivani chocola. Kan het daar ook mee? En kan de cake in de vriezer?
  Groetjes Eveline

 2. Marielle

  Wat een makkelijk recept. Ik heb alleen ongebrande gemengde noten in huis; dat moet toch ook wel lekker zijn toch?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Tja, goede vraag… 😉 Op zich zou het wel moeten kunnen denk ik maar waarschijnlijk wordt de cake wel minder klef dan (terwijl dat nu juist zo lekker is). Ik zou dan wel wat extra vocht (en/of kokosolie) toevoegen.

 3. Julie

  Als ik hier kleine muffins van wil maken ipv één grote cake: hoe lang denk je dat ik ze moet bakken in de oven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s