Wortelburgers met geitenyoghurt en munt

wortel burger

Op zoek naar een lekker en gezond lunch- of bijgerecht? Probeer dan deze makkelijke wortelburgers eens. Wij eten ze hier in huis zeer regelmatig en waarom ik ze nog niet eerder online heb gezet weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat ze zo simpel zijn? De burgers bevatten namelijk maar drie ingrediënten: wortel, eieren en kikkererwten (en oke, een snufje Keltisch zeezout).

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten en is rijk aan eiwitten en vezels. Het heeft een geelachtige kleur en een fijne textuur en is enorm veelzijdig. Je kunt het zowel in hartige als in zoete baksels gebruiken (je kunt er bijvoorbeeld erg lekkere pannenkoeken of wraps mee maken) en het is een prima bindmiddel. Vandaar dat ik het in dit recept voor wortelburgers gebruik.

Je kunt kikkererwtenmeel zelf maken door gedroogde kikkererwten fijn te malen in de blender (een keukenmachine werkt niet!) maar zelf gebruik ik eigenlijk altijd het kikkererwtenmeel van Joannusmolen (Bioculinair). De kikkererwten voor het meel worden biologisch geteeld en ik ben erg tevreden over de kwaliteit en smaak van het meel.

Ingrediënten

 • 500 gr wortel, geraspt
 • 2 eieren
 • 6 el kikkererwtenmeel (maar een ander glutenvrij meel kan ook)
 • snuf Keltisch zeezout
 • kokos- of olijfolie, om in te bakken
 • geitenyoghurt (optioneel)
 • verse munt (optioneel)

Hoe maak je het

Klop de eieren samen met het Keltisch zeezout los in een kom. Voeg de geraspte wortel toe, meng goed. Voeg vervolgens ook het kikkererwtenmeel toe en meng goed. Laat het mengsel een paar minuten rusten. Verwarm wat olie in een grote koekenpan. Schep 4 hoopjes beslag in de pan en druk de hoopjes een beetje plat tot een ‘burger’ (tip: je kunt eventueel ook een uitsteekring gebruiken om de burgers een mooie ronde vorm te geven). Bak de burgers op niet al te hoog vuur in een minuut of 10 á 15 bruin en gaar, halverwege even omkeren. Serveer de burgers met wat geitenyoghurt en munt. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Wortelburgers met geitenyoghurt en munt

 1. Leontine Bindels

  Hallo Dayenne,

  Wat een lekker recepten!

  Ik heb van het weekend de pizza met tapioca meel gemaakt. Heerlijk van smaak, maar de bodem werd niet krokant, is dat bij jou ook? Hij was wel wat aan de dikke kant. Kon het namelijk niet uitrollen, bleef plakkerig en had er al zoveel extra scheppen kokosmeel bij gedaan dat ik bang was dat het te droog werd.

  Je had het over kikkererwten warps, kun je de boekweit uit je warps recept vervangen door de kikkererwtenmeel? Of is het een heel ander recept? Lijkt mij lekker en wil niet alles van boekweit maken 😉

  Bedankt dat je zoveel deelt en succes met de verhuizing!

  Lieve groet,
  Leontine Bindels

  1. dayennebos Berichtauteur

   Het is inderdaad van belang dat je de pizzabodem goed uitrolt en zo dun mogelijk maakt. Zelf vind ik dat het gemakkelijkst tussen twee vellen bakpapier. Het deeg hoor je echt te kunnen kneden dus ik heb het idee dat het bij jou dan toch te plakkerig was. Overigens, het midden van de pizza is bij mij ook nooit zo heel erg knapperig hoor (maar de randen toch echt wel).
   Boekweitmeel en kikkererwtenmeel kun je in principe wel door elkaar vervangen. Wel is kikkererwtenmeel een wat ‘absorberender’ meel dus je hebt er waarschijnlijk wel iets minder van nodig. Doe het een beetje op gevoel, het moet een mooi beslagje worden.
   Succes en bedankt voor je succeswensen voor de verhuizing!
   Groetjes Dayenne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s