Frisse citroentaart

frisse citroentaart (1)

Yum yum yum! Deze taart ziet eruit en smaakt als een heerlijke custard taart. Echter, hij is zuivelvrij en vele malen gezonder. Én lekkerder! Heerlijk fris en licht en gezoet met maar 3 el honing. Deze taart heeft dan ook met stip een plekje verdient in mijn taarten top 3!

Ingrediënten – 10 á 12 personen

Bodem

 • 80 gr kokosmeel
 • 50 gr kokosolie, gesmolten (+ extra om in te vetten)
 • 2 eieren
 • scheutje rijstmelk

Vulling

 • 5 eieren
 • sap en rasp van 2 biologische citroenen
 • 3 el honing

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak eerst het deeg voor de bodem: kneed de ingrediënten tot een soepel deeg, dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken (NB: begin met een klein scheutje melk, indien het deeg niet soepel genoeg is en/of te kruimelig is steeds een el melk per keer extra toevoegen tot je een soepel deeg hebt). Verdeel het deeg over een quichevorm (deze wel eerst even invetten) en bak de bodem in 10 minuten iets gaar. Maak ondertussen de vulling: klop de eieren samen met de overige ingrediënten in een paar minuten luchtig met de handmixer. Schenk de vulling op de bodem en bak de taart nu in ongeveer 40 minuten gaar op 150 graden (de temperatuur van de oven dus iets verlagen!). Serveer de taart met wat opgeklopte kokosroom, smullen geblazen!

 

26 gedachten over “Frisse citroentaart

 1. Karo

  Vraagje: smaakt hij dan niet erg naar ei aangezien de bovenste laag alleen uit ei en citroenrasp bestaat? Klinkt als een soort citroenomelet. 😉
  (haha niet negatief bedoeld hoor, ziet er heerlijk uit, maar vraag het me serieus af)

  1. Dayenne

   Verassend genoeg juist helemaal niet! 🙂 Hij smaakt echt heel fris en licht, echt citroen en helemaal niet eiïg. Groetjes Dayenne

 2. Mijke12h

  Hij is goed gelukt hierthuis. Maar wat is hij zuur…..volgende keer met een paar lepels extra honing. Zal wel een verschil in smaak zijn…maar dit was de overtredende trap van fris hoor 😉 en je proeft idd geen ei hoor!….

  1. Dayenne

   Oh jee… Misschien waren mijn citroenen minder zuur…? Wij hebben hem tijdens een high tea gegeten en geen van de dames vond hem zuur. (ik bedoel hiermee niet te zeggen dat je je aanstelt hoor 😉 ) De volgende keer wat extra honing is een goed idee 🙂

   1. Mireille

    Mag kokosmelk dan ook? Rijstmelk en amandelmelk niet te vinden in onze supermarkt. .. groetjes, Mireille

 3. Yvonne

  Klinkt goed zeg! Ideaal voor iemand die op zoek is naar een lekker suiker- en zuivelvrij baksel! Gluten is voor mij geen probleem, zou het ook slagen met volkorenmeel of wordt het dan te ‘vezelig’?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi, kokosmeel is niet één op één te vervangen door een ander soort meel dus de taart met deze ingrediënten /verhoudingen met volkorenmeel (of een ander soort meel dan kokosmeel) maken gaat helaas niet.

 4. Ilse

  Receptje gisteren geprobeerd, maar de taartenbodem is toch wel behoorlijk mislukt.
  Bleef helemaal aan mijn taartenschotel plakken, de vulling is uitgelopen en de bodem was nogal droog om eten…
  Dus ik vermoed dat ik hier en daar foute beslissingen heb genomen…

  1. nele

   Superlekker! het eerste recept waarbij het kokosmeel me niet tegenstak en zelfs mijn dochter die helemaal niets van kokos moet weten, smulde met veel genoegen 🙂 we hebben wel al stiekem het plan opgevat om eens enkel een kommetje vulling te maken 😉
   en: 2 dagen later was de bodem nog lekkerder!

 5. Anita

  Gemaakt en geprobeerd.. heerlijke citroenlaag, maar de bodem vonden ze hier te dik en te droog.. helaas…
  Zal hem eens met een ander soort meel proberen..

 6. Martine

  Hi Dayenne, dit recept ziet er weer super goed uit! Ik was even benieuwd; is deze taart geschikt om een dag van te voren te maken en koel te bewaren of bak je deze het beste op de dag van serveren? En welke afmeting bakvorm heb je gebruikt voor deze hoeveelheden? Bedankt alvast! Groetjes Martine

  1. Jorinde

   Hoi! Ik ben ook op zoek naar de afmetingen . Ik vulde nu een vorm en redde het niet (of ik heb het te dik gedaan…). Ik heb vulling bij gemaakt. Staat nu voor de eerste 10 minuten in de oven. Ik hoop dat de vulling nu wel genoeg is voor de vorm die ik heb.

 7. Savio Angelo Dias

  Dag Dayenne, je schreef, “Deze taart heeft dan ook met stip een plekje verdient in mijn taarten top 3!”, ik ben benieuwd wat je andere taarten in je top 3 zijn.

  Dank, Savio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s