Getest: rauwe honing van Honey & More

honing honey&more (1)

Dat is nog eens leuk, van Honey & More mocht ik drie potjes rauwe honing testen! Nu zijn wij hier in huis gek op (rauwe) honing dus dit was een (smaak)test waar iedereen maar wat graag aan wilde meedoen. Met alle drie een lepel in de aanslag maakte we de potjes open en begonnen te proeven…

Rauwe junglehoning (Ethiopië)

De eerste honing die we proefden was de rauwe junglehoning uit Ethiopië (biologisch en Fair Trade). Yum yum, deze honing ruikt niet alleen heel erg lekker, zo smaakt hij ook! Heerlijk zacht en romig. We nemen alle drie snel een tweede lepeltje…

Dan het verhaal achter de junglehoning: de karakteristieke smaak en geur van deze honing komt omdat de bijen  die deze honing maken een overvloed aan wilde tropische bloemen bezoeken (op een werkterrein ver weg van pollutie en GMO’s). De imkers gebruiken handgemaakte bijenkorven en werken volledig in harmonie met de bijen en gebruiken duurzame methoden om het regenwoud te behouden. De imkers zijn de eerste honingproducenten in Ethiopië en leveren slechts sinds kort honing aan buitenlandse kopers. De biologische handel brengt een waardevolle bron van inkomsten aan voor de gemeenschap en bezorgd ons een (h)eerlijke rauwe honing. Gebruik deze lekker honing bij het ontbijt (lekker door de havermout of yoghurt) en je dag begint gegarandeerd goed. Maar de honing combineert ook goed met geitenkaas of verwerk de honing bijvoorbeeld in een lekkere dressing, het kan allemaal!

Rauwe kastanjehoning crème (Spanje)

Deze honing heeft weer een totaal andere smaak: sterk en kruidig en niet zo zoet als de junglehoning. Ook is hij donkerder van kleur (wat aangeeft dat hij veel antioxidanten bevat) en omdat hij een hoog fructosegehalte heeft zal hij niet snel kristalliseren (vandaar ook de naam crème honing). De honing komt uit afgelegen kastanjebossen het noorden van Spanje, ver weg van vervuiling, pesticiden en steden. De honing bijzonder rijk is aan pollen en sporenelementen en schijnt zelfs het hoogste niveau aan mineralen te bevatten van alle honing die je in Europa kunt vinden. Deze kastanjehoning zou zelfs de favoriete keuze van de Spaanse koninklijke familie zijn!

Rauwe boshoning (Spanje)

Deze donker gekleurde honing is rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en pollen. De boshoning heeft een aromatische en kruidige smaak (de sterkste van de drie), welke verkregen wordt door de rozemarijn, lavendel, heide, kastanje, eucalyptus en amandelbomen die de bijen bezoeken. De honing wordt geoogst in hooggelegen bossen in Spanje, ver weg van steden, vervuiling en verontreiniging. De bijen die deze honing maken en hem zijn specifieke smaak verlenen, krijgen geen suiker gevoed maar overwinteren op hun eigen honing.

Het oordeel

Wie bekend is met rauwe honing zal het al weten, rauwe honing is eigenlijk niet te vergelijken met gewone (niet-rauwe) honing. Rauwe honing is onverhit waardoor alle goede enzymen en gezondheid bevorderende eigenschappen behouden blijven. Rauwe honing is rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen (zoals ijzer, vitamine B en C) en heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo helpt het ons het immuunsysteem te versterken, staat het bekend om zijn antibacteriële werking en heeft het positieve effecten bij infecties, keelpijn, allergieën, verkoudheid en vermoeidheid. Ook de smaak is totaal anders: vol, romig en sterk (en minder zoet).

De junglehoning vonden we het lekkerst van de drie. Het is een toegankelijke, zachte en zoete honing. De boshoning  heeft de sterkste smaak van de drie (waar je in het begin misschien wel even aan moet wennen) maar in een kopje kruidenthee komt deze honing prima tot zijn recht.

Gewone (niet-rauwe) honing

Nu vraag je je misschien af of ik nooit ‘gewone’ honing gebruik. Ja hoor, als ik honing als zoetmiddel in mijn baksels verwerk gebruik ik gewone honing (tijdens het bakken word de honing immers verhit waardoor de ‘rauwe voordelen’ verloren gaan). Maar voor bijvoorbeeld de havermout, yoghurt, rauwe taarten of smoothies gebruik ik het liefst rauwe honing, om zo van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je de ruwe, onverhitte honing (die tevens vrij is van conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen) van Honey & More ook eens proberen om te profiteren van de immuunsysteem versterkende en antibacteriële werking die rauwe honing je te bieden heeft? Neem dan snel een kijkje in de webshop en maak t/m 26 februari gebruik van de kortingscode “DAYENNE”. Deze code geeft je namelijk 25% korting op de gehele bestelling!

886845_361341173978394_1339607341_o

4 gedachten over “Getest: rauwe honing van Honey & More

 1. Martha

  Leuke artikel en leuke website van Honey & More. Ik zou willen weten of de bijen worden bij-gevoed met suiker…..weet jij dat misschien? Op de website kan ik dat niet vinden..

 2. Lobke

  Leuk artikel!
  Als je de rauwe honing in je (hete) thee roert.. dan wordt de honing toch ook verhit? Gaan dan de gezondheidsvoordelen niet ook verloren?

  1. Maria

   Tja Lobke, je hebt helemaal gelijk. Zonde om voor je thee dure rauwe honing te gebruiken. Mits je het af laat koelen tot 60 graden maar de meeste mensen drinken hun thee heet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s