Detoxen

Je kunt er in januari bijna niet meer omheen: detoxen. Menig blogger waagt zich eraan en ik heb afgelopen zomer ook al eens een sapvastenkuur gevolgd. Maar wat is een detox nou precies? In deze blog zal ik het begrip ‘detox’ eens wat verder toelichten.

Wat is het?

Een detox is een reinigend voedingspatroon waarbij overwegend basische voeding wordt gegeten en je zo je lichaam helpt het overschot aan zuren af te voeren. Nu kun je op veel manieren detoxen. Zo kun je bijvoorbeeld een detox periode inlassen waarbij je hoofdzakelijk basische voeding tot je neemt (geen gluten, koemelk, ei, vlees, suiker, cafeïne, alcohol en bewerkte/voorverpakte producten dus) maar een sapvastkuur, waarbij je uitsluitend groente- en fruitsappen drinkt is ook één van de mogelijkheden.

Achtergrond

De Duitse biochemicus en voedingsdeskundige Ragnar Berg (1873-1956) ontwikkelde een theorie van het zuur-base evenwicht in het lichaam welke beïnvloed wordt door voeding. Ook onderschreef zij het belang van anorganische mineralen als calcium in de voeding en besloot ze dat vegetarisch eten een manier was om de levensduur te verlengen. Ze baseerde haar theorie van zuur-base evenwicht op werk van Ernst Leopold Salkowski, die in 1870 publiceerde dat anorganische ‘zuren’ alleen kunnen worden uitgescheiden door de nieren als ze geneutraliseerd worden door anorganische ‘basen’. Wanneer zuren in het lichaam blijven, hopen ze op in gebieden met een lage bloedstroom (zoals gewrichten) waardoor ze de fysiologische functie belemmeren. Het gevolg zijn ontstekingen en degeneratieve als obesitas, artritis, osteoporose, diabetes en jicht.

Verzuring

Zoals in de vorige alinea beschreven is het ontstaan van ontstekingen een mogelijk gevolg van verzuring van het lichaam. Aandoeningen die in de natuurgeneeskunde in verband staan met een verstoorde zuur-basehuishouding door langdurige zuurbelasting zijn coronaire (hart)ziekten (aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders), nierstenen, osteoporose, reuma, migraine, tumoren, spijsverteringsklachten, maagdarmzweren, allergieën en gevoeligheid voor infecties en auto-immuunziekten. Maar wat zorgt er (behalve voeding) dan nog meer voor verzuring van het lichaam? Tijdens het omzetten van voedingsstoffen tot energie (de stofwisseling) komen er stofwisselingsproducten vrij in ons lichaam. Omdat deze stofwisselingsproducten overwegend zuur zijn, zijn deze stoffen schadelijk en moeten zij onschadelijk worden gemaakt en/of worden afgevoerd door organen als de lever, nieren, galblaas, darmen en de longen. Omdat de (zure) stofwisselingsproducten opgenomen worden in het bloed, moet ons lichaam ‘basen’ (alkalische stoffen) aanmaken om het bloed te neutraliseren. Deze basen halen we uit onze voeding, daarom is het zo belangrijk om goed op ons voedingspatroon te letten! Een (tijdelijke) detox (eigenlijk een zuur-base ‘dieet’) is een reinigend voedingspatroon waarbij overwegend basische/alkalische voeding wordt gegeten en je zo je lichaam helpt het overschot aan zuren af te voeren.

Zuurgraad

De zuurgraad van ons lichaam (en van voedingsmiddelen) wordt uitgedrukt in pH-waarde. Een neutrale zuurgraad is een pH-waarde van 7, een pH van 1 tot 7 is zuur en een pH van 7 tot 14 is basisch. De bloedwaarden van de mens is normaal als hij tussen de pH 7,35 en 7,45 ligt (ons bloed is dus licht basisch). De zuurgraad in ons lichaam wordt – naast verkeerde voeding – ook op diverse andere manieren verstoord: een verstoorde darmflora, slechte eetgewoonten (niet goed kauwen bijvoorbeeld), een slechte spijsvertering, te weinig water drinken (waardoor de nieren niet optimaal kunnen werken) maar ook zaken als te weinig beweging, stress en milieuvervuiling verstoren ons zuur-base evenwicht.

Alkaliserende voeding

Het meest ideale voedingspatroon om de zuur-basebalans in het lichaam te ondersteunen bestaat uit 80% uit alkaliserende (basische) voeding en 20% uit verzurende voeding (waarbij zwavelhoudende eiwitten voor de meeste verzuring van in lichaam zorgen). Door te zorgen voor een goede verhouding tussen plantaardige eiwitten (60%) en dierlijke eiwitten (40%) kunnen we de verzuring beperken en ons lichaam goed opbouwen. Heel simpel gezegd zijn alle niet-dierlijke voeding (groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen) dus alkaliserend werkend. Alle dierlijke voeding (vlees, zuivel), bewerkte voeding (suiker, koekjes, taart, fabrieksbrood) en stimulerende stoffen als cafeïne en alcohol zijn zuurvormend. Zuurvormende voeding legt een (te) zware druk op de nieren en de lever, terwijl die juist nodig zijn om de zure stofwisselingsstoffen te neutraliseren.

Voeding tijdens een detox

Tijdens een detox (maar het liefst natuurlijk ook daarna) eet je ‘echt’, vers (en biologisch) voedsel. Eten dat in de natuur in plaats van op de fabrieksvoer wordt gemaakt dus. Voedingsmiddelen met vitamines, mineralen, fytonutriënten, vezels en gezonde voedingsstoffen.

Voedingsmiddelen die je WEL mag nuttigen tijdens een detox:

 • groente, onbeperkt
 • fruit, 2 á 3 stuks per dag
 • zoete aardappelen
 • glutenvrije granen en meelsoorten (bijv. boekweit, quinoa, gierst, amaranth, bruine rijst)
 • noten, pitten, zaden en/of ‘superfoods’ (max. 2 kleine handjes noten per dag)
 • plantaardige melk(producten), maar geen sojaproducten!
 • geiten- of schapenzuivel, max. 2 consumpties per dag
 • bonen/peulvruchten, maar beperkt
 • als suikervervanger kun je (rauwe) honing of kokosbloesemsuiker gebruiken, maar beperkt
 • water en kruidenthee

Voedingsmiddelen die je NIET mag nuttigen tijdens een detox:

 • Gluten (zit in brood, koek, crackers, pasta etc.)
 • Suiker
 • Vlees
 • Koffie/zwarte
 • Alcohol/cafeïne
 • Koemelkproducten (melk, yoghurt, kaas etc.)
 • Soja-producten
 • Eieren
 • Witte rijst
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Koek, snoep, chips
 • Frisdrank, limonade, vruchtensappen

Het effect van een detox

Het effect van een detox is voor iedereen anders (leef je bijvoorbeeld al heel gezond, dan zal je andere resultaten hebben dan iemand die net begint met gezonde voeding) maar enkele resultaten van een goede detox (kunnen) zijn:

 • toename in energie
 • betere concentratie en focus
 • vermindering van allergieën
 • emotioneel beter in balans
 • betere werking van lever en nieren
 • mooie en glanzende huid en haren
 • goede start van een gezonde(re) levensstijl
 • minder trek in suiker, zout en ander ongezond voedsel
 • gewichtsafname

Voorbereiden

Omdat een detox (afhankelijk van je normale voedingspatroon) best ingrijpend kan zijn is het verstandig niet opeens te starten maar je lichaam een paar dagen de tijd te geven om te wennen aan al het plantaardige en alkalische voedsel. Begin een week voor de detox begint al met het afbouwen van voeding dat gluten, suiker, zuivel en cafeïne/alcohol bevatten. Ook is het verstandig om meer water en kruidenthee te drinken.

Belangrijk!

Begin niet zomaar aan een detox ‘kuur’ als je een ernstige ziekte hebt en/of medicatie gebruikt. In dat geval moet je eerst toestemming vragen aan je behandelend arts en kun je beter onder begeleiding een kuur doen, zodat de detox aangepast kan worden aan jouw huidige conditie. Zwangere vrouwen kunnen een detox ook beter aan zich voorbij laten gaan (de giftige stoffen die mogelijk vrijkomen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind), maar na de zwangerschap kan detoxen wel een goede manier zijn om van afvalstoffen af te komen en weer in balans te komen. (NB: wacht wel even met detoxen totdat je geen borstvoeding meer geeft.)

 

 

 

5 gedachten over “Detoxen

 1. Alenka

  Mag detoxen ook bij borstvoeding? Ik dacht nml van niet … Ivm stoffen die vrijkomen.
  Bedankt voor je antwoord.
  Groet, Alenka

  1. Dayenne

   Klopt, als je borstvoeding geeft kun je beter nog even wachten met detoxen totdat je geen borstvoeding meer geeft. Groetjes Dayenne

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Johanna,
   Dat kun je zelf bepalen. Variërend van een sapvastenkuur van 3 tot 5 dagen (je ‘eet’ dan alleen groenten- en fruitsappen) tot een maand lang je voedingspatroon aanpassen en de in de blog genoemde voedingsmiddelen niet eten (gluten, suiker, koemelk, cafeïne etc.).
   Groetjes Dayenne

 2. Es

  Hoi heb je enig idee of je kan detoxen met parkinson? Ik ga vaak erger trillen en voel me nog zieker dan als ik detox probeer, omdat ik ook trager in ’t bewegen word hou ik ’t niet vol.. Enig idee hoe dat komt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s