Bieten mini quiches

IMG_2534

Op zoek naar een lekker en feestelijk voorgerecht, bijvoorbeeld voor de Kerst? Maak dan deze bieten mini quiches met geitenkaas en walnoten. Zelf heb ik ze al vele malen, bij verschillende gelegenheden gemaakt en ze vallen (bij jong en oud) altijd erg in de smaak!

Ingrediënten (voorgerecht, 6 personen)

 • 400 gr gekookte bietjes
 • 100 gr zachte geitenkaas, verbrokkeld
 • 6 velletjes glutenvrij blader- of filodeeg
 • 6 tl quinoavlokken (maar gierstvlokken, amarathvlokken of havermout kan ook), dit zorgt ervoor dat de bodem knapperig blijft (het absorbeert het vocht uit de bietjes)
 • 3 eieren
 • 2 el plantaardige kookroom, bijvoorbeeld haverroom
 • 2 bosuitjes
 • 2 handjes walnoten
 • verse tijm (alleen de blaadjes)
 • versgemalen peper en eventueel wat Keltisch zeezout
 • olijf- of kokosolie, om in te vetten

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 6 kleine quichevormpjes (of 1 grote quichevorm) in. Bedek de quichevormpjes met blader-/filodeeg. Snij de bietjes fijn in de keukenmachine (of rasp ze met een handrasp). Snij de bosuitjes in ringen en hak de walnoten grof. Verdeel wat quinoavlokken over de bodem van de quichevormpjes. Klop de eieren los, samen met de tijm en wat versgemalen peper. Voeg de fijn gesneden/geraspte bietjes, de bosuitjes en de plantaardige room toe, meng goed. Schep het bietenmengsel in de quichevormpjes. Verdeel de geitenkaas en gehakte walnoten over de quiches en bak ze in ongeveer 15 á 20 minuten gaar.

8 gedachten over “Bieten mini quiches

 1. Pingback: 15x Inspiratie Kerst Recepten - Eet clean

  1. dayennebos Berichtauteur

   Tja, dat is het lastige. Gezond glutenvrij bladerdeeg heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Tot nu toe hadden alle soorten die ik tegenkwam maïsmeel tussen de ingrediënten staan, iets wat ik liever niet eet. En 100% biologisch glutenvrij bladerdeeg heb ik ook nog nooit gezien. Omdat ik zelf een tarweallergie heb maar wel spelt(gluten) kan verdragen kies ik daarom liever zelf voor biologisch spelt-bladerdeeg, dat vind ik (voor mij) de gezondste keuze.
   Maar zelf bladerdeeg maken doe ik ook wel eens trouwens, dat is niet eens zo moeilijk. Ik heb nog geen recept daarvoor op mijn blog maar als je google’d zijn er genoeg recepten voor te vinden.
   Groetjes Dayenne

   1. Cathelijne

    Dankjewel voor jouw uitgebreide reactie!
    Wat is jouw reden om liever geen maïsmeel te eten?
    En van welk merk is het bladerdek dat jij nu hebt gebruikt?

    Bedankt nogmaals!

   2. dayennebos Berichtauteur

    Mais is (samen met soja) het gewas dat het meest genetisch gemanipuleerd wordt. Daarnaast werkt maïs bloedsuikerschommelingen in de hand (het bevat veel zetmeel) en is het af te raden ivm de candida schimmel in de darmen.

 2. Cathelijne

  Oh… Dat wist ik helemaal niet… Dankjewel voor deze leerzame informatie!
  Hier was ik eerder niet van bewust…..
  Geldt dit ook voor 100% biologische mais producten?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Tja, die maïs is als het goed is niet genetisch gemanipuleerd maar ook biologische maïs wordt in de orthomoleculaire voedingsleer afgeraden. Natuurlijk, een enkele keer popcorn eten of wat maïs door een Mexicaanse maaltijd is geen probleem maar ik raad het zeker niet aan om regelmatig te eten. Let dus vooral op met kant-en-klare glutenvrije producten, deze zijn veelal met maïsmeel gemaakt. Eet je deze producten veelvuldig dan loopt je de kans dat de candida schimmel oplaait in de darmen.

   1. Cathelijne

    Dankjewel voor jouw advies! Heel duidelijk! Inderdaad lastig dat maismeel in veel gezonde glutenvrije producten wordt verwerkt… Hoopte ik eindelijk enkele gezonde alternatieven gevonden te hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s