Hollandser kan het bijna niet: stamppot. Traditioneel gemaakt met aardappelen maar omdat deze niet in een orthomoleculair voedingspatroon thuis horen ging ik op zoek naar alternatieven. En wat blijkt, je kunt ook prima stamppot maken zonder aardappelen. Vervang de aardappelen door bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen, pastinaak, bloemkool of in dit geval knolselderij en je stamppot wordt niet alleen gezonder maar ook nog eens veel lekkerder!
Ingrediënten – 4 personen
- 1 kg witlof
- 1 knolselderij
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 200 g gerookte zalm* (biologisch/duurzaam gevangen)
- 1 bouillonblokje (gist- en E-nummervrij!)
- 2 el kokosolie of roomboter
- scheutje amandelmelk
- peper
- Keltisch zeezout
- optioneel: verse kruiden, bijv. basilicum of krulpeterselie
Hoe maak je het
Breng twee pannen water aan de kook, één voor de knolselderij en één voor de witlof. Schil de knolselderij, snij in stukken en doe samen met het bouillonblokje in één van de pannen. Kook de knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar. Snij de witlof in reepjes van ongeveer 2 cm en kook in de andere pan in een paar minuutjes (beet)gaar. Snij ondertussen de paprika’s in blokjes en de zalm in reepjes. Giet de witlof af in een vergiet en laat goed uitlekken. Giet de knolselderij af en stamp samen met de kokosolie (of roomboter) en een scheutje melk tot puree. Breng op smaak met wat peper en eventueel wat Keltisch zeezout. Roer de overige ingrediënten door de puree en serveer met wat verse kruiden naar smaak. Eet smakelijk!
* Extra noot voor alle dames die net als ik zwanger zijn: Gerookte, vacuümverpakte vis kan de listeriabacterie bevatten, welke tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Het gevaar zit in de verpakking: de listeriabacterie kan zich daarin vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden. Vers gerookte vis van de visboer kun je wel eten, maar vraag wel even na wanneer de vis is gerookt en hoe hij is bewaard. Als je gerookte vis gebruikt in een warm gerecht kan het geen kwaad, omdat verhitting de listeriabacterie onschadelijk maakt.
Dit is op PEP® Worldwide – Europe herblogd.