Chocolade-amandel brownie

IMG_2453

Vorige week kreeg ik van de Biologische Toko een prachtig pakket met enkele van mijn favoriete ingrediënten toegestuurd. De Biologische Toko is een webshop met een zeer uitgebreid assortiment mooie en eerlijke producten. Zowel food als non-food en wat voor een grootverbruiker als ik vooral heel handig is, ze hebben ook grote (bulk) verpakkingen die door de volumekorting extra voordelig zijn. Omdat dochterlief binnenkort jarig is besloot ik een nieuw brownie recept uit te proberen en zoals op de foto te zien is, kon dochterlief niet wachten om te proeven. De brownie werd door dochterlief enthousiast ontvangen en zelf vond ik het stiekem ook moeilijk om het bij één stukje te houden. Het moge duidelijk zijn dat de brownie goedgekeurd is en binnenkort op het verjaardagsmenu staat!

Ingrediënten (14 personen)

 • 270 g (glutenvrij)meel*
 • 180 g kokosolie + extra om in te vetten
 • 100 g dadels (NB: gebruik je gedroogde dadels, week deze dan eerst even in warm water)
 • 100 g pure chocolade, ik gebruikte de 92% reep van Vivani
 • 75 g kokosbloesemsuiker
 • 75 g amandelpasta
 • 50 g cacaopoeder
 • 180 ml amandelmelk
 • 4 eieren
 • 3 handjes amandelen
 • 2 tl vanille extract
 • 2 tl baking soda of wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout

* Ik gebruikte dit keer volkoren speltmeel maar voor een glutenvrije brownie gebruik je natuurlijk een glutenvrij meel (bijv. boekweitmeel).

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een (brownie)bakvorm van 33 x 23 cm in (tip: leg een bakpapiertje op de bodem, dan komt de brownie er gemakkelijk uit). Doe de dadels, amandelpasta, kokosolie, kokosbloesemsuiker, amandelmelk, vanille extract en een snuf Keltisch zeezout in de keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Voeg het meel, cacaopoeder en het wijnsteenbakpoeder/baking soda toe en meng tot een mooi beslag. Hak de amandelen en chocoladereep grof en roer met een spatel 2/3 van de noten en chocolade door het beslag. Giet het beslag in het bakblik (verdeel het gelijkmatig met een spatel) en verdeel de rest van de noten en chocolade over het beslag. Bak de brownie in 30 minuten gaar. Laat de brownie voor het aansnijden even afkoelen en… eet smakelijk!

4 gedachten over “Chocolade-amandel brownie

 1. Barbara

  Wist je dat Vivani ook 70% pure chocolade heeft om mee te bakken? Iets minder puur, maar deze verbrand niet tijdens het bakken (dus mede daardoor minder bitter). Deze reep bevat 200 gram en is daarmee een stuk beter betaalbaar (als grootverbruiker een fijn voordeel).

  Je recepten zien er super uit! En ik herken veel in jouw verhaal over het waarom je anders eet. Leuk om te lezen. Ik hou je site in de gaten!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja, ik heb de (nieuwe) repen gezien. Je hebt zelfs 50% met kokosbloesemsuiker, al vind ik die zelf te zoet. Dit recept is al wat ouder en toen hadden ze alleen nog maar de 92% met kokosbloesemsuiker. De 200 gr reep van vivani ken ik nog niet, waar koop je die?
   En bedankt trouwens voor je leuke reactie! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s