Paleo citroen cake met citroen glazuur

IMG_6121

Met deze heerlijke cake verwende mijn moeder ons toen we laatst op visite kwamen. Het recept was ik een tijdje geleden op een Amerikaans blog tegengekomen en omdat ik weet dat mijn moeder gek is op citroen cakes had ik het recept naar haar doorgestuurd. En omdat mijn moeder wist dat de cake op mijn ‘food bucket list’ stond besloot ze hem voor ons bezoek te bakken. We waren zo enthousiast over de cake (heerlijk klef en ‘citroenig’) dat we helemaal vergaten een foto te maken, daar dachten we eigenlijk pas aan toen we allemaal al twee plakjes ophadden. Zegt genoeg denk ik.

Ingrediënten

Paleo citroen cake

 • 90 gr kokosmeel
 • 6 eieren
 • 60 gr gesmolten kokosolie (60 gr) + extra om in te vetten
 • rasp van 2 citroenen
 • sap van 2 citroenen aangevuld met amandelmelk tot 1 cup (240 ml)
 • 100 gr honing
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout

Citroen glazuur

 • 2 el gesmolten kokosolie
 • 2 el honing
 • 2 eetlepels amandelmelk
 • schil en sap van 1 citroen
 • ½ tl vanille-extract

Hoe maak je het

Paleo citroen cake

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met kokosolie (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de cake er gemakkelijk uit). Doe alle ingrediënten voor de cake in een kom en mix goed (met de handmixer). Schep het deeg in de cakevorm en bak de cake in een minuut of 40 gaar. Laat de cake afkoelen

Citroen glazuur

Mix alle ingrediënten goed door elkaar in een pannetje op laag vuur. Haal het pannetje van het vuur als het mengsel begint te koken. Laat de glazuur (in de koelkast) afkoelen tot het weer iets vaster geworden is.

Tot slot

Giet de glazuur over de cake en zet de cake vervolgens in de koelkast. Laat de cake met glazuur ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast. Eet smakelijk!

15 gedachten over “Paleo citroen cake met citroen glazuur

  1. dayennebos Berichtauteur

   Nee, je kunt kokosmeel niet 1 op 1 vervangen door een ander meel. Kokosmeel is een erg absorberend meel (het zet ook erg uit) dus je hebt er minder van nodig dan andere meelsoorten (slechts ongeveer 1/3). Groetjes Dayenne

 1. Saskia

  Sinds kort bak ik regelmatig recepten van jou site.
  Super lekker. Vooral de ontbijtkoek van kokosmeel.
  Nu heb ik m’n zin gezet op het courgette- walnoot brood/cake en op de citroen cake.
  Het valt mij op dat er veel eieren verwerkt worden.
  Als ik zo vaak iets eet van de recepten met kokosmeel en dus veel ei vroeg ik mij af of ik niet teveel ei binnen krijg?
  Zoals je al schrijft , het blijft niet bij 1 plakje.
  Vriendelijke groetjes van Saskia

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Saskia,
   Omdat kokosmeel een erg absorberend meel is, ben je voor de binding helaas altijd afhankelijk van eieren. Ik heb het één en ander geëxperimenteerd maar zonder eieren vallen de baksels compleet uit elkaar. Een deel van de eieren vervangen kan wel, in dit geval zou je 4 eieren kunnen nemen (i.p.v. 6) en daarnaast 100 á 150 ml extra amandelmelk gok ik. Succes!
   Groetjes Dayenne

 2. Margreet

  Kun je ipv cake hier muffins van maken? Zo ja, hoe lang zou dit dan in de oven moeten? 20 minuten?
  De cake was heerlijk btw!

 3. Barbara

  Deze cake is zoooooo lekker. Ik doe er ook nog een kant en klare maanzaadmix (mohnback uit Duitsland) in, supersuperlekker!

 4. Elly

  ja lekker maar kan je citroentaart “”met plakjes citroen “”ook invriezen ??

  alvast bedankt ik wacht graag op antwoord
  gr Elly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s