Teff pancakes

 teff pancakes

Vandaag weer eens een nieuw ingrediënt: teff(meel). Teff is een glutenvrij en zeer voedzaam graan met een hoge voedingswaarde. Het is een oeroud graangewas uit Ethiopië en bevat o.a. mineralen als ijzer, calcium, magnesium en kalium. Teff bestaat uit een unieke en zeer gunstige combinatie van hoogwaardige eiwitten, goede mineralen en de juiste, complexe (langzame) koolhydraten en het bevat een relatief laag fytinezuurgehalte. Ook draagt het bij tot de aanmaak van rode bloedcellen (die weer zorgen voor het zuurstoftransport in het lichaam). Alles om het lichaam gezond en fit te houden dus.

Toegeven, teff heeft wel een wat uitgesproken smaak maar mij smaakt het goed. Een beetje zoet/nootachtig vind ik.

Teff is enorm veelzijdig en je kunt er dan ook prima brood, cake of koekjes mee bakken. Maar ook als bindmiddel voor soepen en sauzen is het zeer geschikt. Ik heb er vandaag deze pancakes mee gebakken, heerlijk met wat notenpasta en avocado!

Ingrediënten (8 pannenkoekjes, 4 personen)

 • 200 gr teffmeel
 • 2 eieren
 • 300 ml amandelmelk
 • 1/2 tl bakingsoda
 • 1 el honing
 • kokosolie (om in te bakken)

Hoe maak je het

Klop in een kom de eieren, amandelmelk, teffmeel, baking soda en honing tot een glad beslag. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur bruin, keer halverwege. Tip: gebruik uitsteekringen voor een mooie ronde vorm. Serveer de pancakes met een dikke laag notenpasta en avocado. Jummie!

 

 

11 gedachten over “Teff pancakes

  1. Zoe

   wijnsteenbakpoeder wordt niet zomaar uitgewisseld met bicarbonate of soda, zijn 2 totaal verschillende producten. Misschien je eens in verdiepen 😉

 1. Harry Havermout

  Toevallig had ik eergisteren ook teff pannenkoekjes gemaakt. Omdat ik geen ei eet en mijn vriendin liever geen melkproducten eet, had ik het volkoren teff meel alleen met zout en relatief veel water gemaakt. Op hoog vuur bakken en je krijgt hele mooie lekkere dunnen pannenkoekjes!

 2. Eline

  Oeh, dat ziet er weer fantastisch uit! Deze gaan volgende week zeker op het menu komen.. Ik denk alleen dat ik wel wat meer dan 2 pannenkoekjes nodig heb, haha! Of zijn ze heel voedzaam?
  Ik eet ook regelmatig Teff ontbijt van Joannusmolen. Heerlijk met een hoop superfoods er overheen!

   1. Eline

    Ze waren heerlijk! Met die flinke laag notenpasta en avocado was het meer dan genoeg inderdaad, lekker vullend!
    Alleen de ronde pannenkoekjes maken met de uitsteekring was niet zo’n succes, haha! Bij de eerste pannenkoek haalde ik ‘m te vroeg weg, dus hij liep helemaal uit en bij de tweede liet ik de ring te lang zitten, dus de pannenkoek zat helemaal vastgeplakt aan de ring, zucht..

    Ik vroeg me nog eens af: heb je ook plannen voor een kookboek o.i.d.? Je recepten zijn geweldig lekker 🙂

 3. dayennebos Berichtauteur

  Leuk te horen dat de pancakes een succes waren! Behalve de uitsteekring dan 😉
  Momenteel ben ik heeeeel druk bezig met het schrijven (en fotograferen) voor mijn kookboek, nog een paar maandjes geduld dus maar hij komt eraan 🙂

 4. Yvonne

  In alle recepten voor pannenkoeken van teff lees ik dat je ze moet maken met amandelmelk of sojamelk. Waarom is dat? Een glutenintolerantie levert niet direct ook een lactoseintolerantie op. Werkt teff niet goed met koemelk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s