Noten-wortelcake

IMG_6421

Zoals elke maand doe ik ook deze maand weer mee met de receptenruil en dit keer mocht ik een recept uitzoeken van Iris Maier. Op haar blog de Voedzame Keuken deelt ze haar voedzame gerechten en informeert en inspireert ze anderen om op traditionele wijze eten te bereiden.

Mijn oog viel direct op de “zachte repen met wortel en pindaloze pindakaas” (graan- en zuivelvrij). Een heerlijk tussendoortje dat ook goed in de smaak valt bij kinderen zo leek me. Omdat mijn brownievorm al in gebruik was besloot ik een ronde springvorm (15 cm) te gebruiken en dus werden het geen reepjes maar gewoon cake. In de beschrijving van het recept las ik al dat de repen niet zo heel stevig waren (het beslag bleef ook vrij ‘nat’) dus besloot ik een el kokosmeel aan de ingrediënten toe te voegen (evenals een el gehakte hazelnoten). Kokosmeel is een vrij absorberend meel (graanvrij!) en het beslag werd dan ook direct een stuk dikker en na het bakken bleek de cake goed stevig en niet kruimelig. En de smaak? Zoals verwacht heel erg lekker! Eigenlijk een hele lekkere, luchtige en kleffe carrotcake. En laten we daar hier in huis nou heel erg gek op zijn.

Ingrediënten

 • 125 gr fijn geraspte wortel
 • 100 gr notenpasta (ik heb hazelnoot-rozijnpasta van Horizon gebruikt)
 • 25 gr honing
 • 1 el kokosmeel
 • 1 el gehakte hazelnoten
 • 2 eieren
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl citroensap
 • 1/2 tl vanille extract
 • 1/2 tl baking soda
 • snuf Keltisch zeezout

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een kleine springvorm (15 cm) of kleine platte ovenschaal in (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt de cake er gemakkelijk uit). Doe alle ingrediënten (geraspte wortel, notenpasta, eieren, honing, kaneel, vanille extract, gehakte hazelnoten, kokosmeel, baking soda en citroensap in de keukenmachine en mix (kort) tot een mooi beslag. Giet het mengsel in de met bakpapier beklede vorm en bak de cake in ongeveer 25 min gaar. Laat even afkoelen en…. eet smakelijk!

Tip: lekker met een klodder opgeklopte kokosroom!

 

10 gedachten over “Noten-wortelcake

 1. Pingback: Salade met in de oven geroosterde groenten - Receptenruil | De Voedzame Keuken: van Vulling naar Voeding

 2. Corna

  Gisteren gemaakt. Was heerlijk! Staat nu weer in de oven maar nu zonder honing (mag ik eigenlijk niet) en de hazelnoten vervangen door gebroken walnoten en ipv kaneel heb ik koekkruiden gebruikt……ben benieuwd….ruikt heerlijk iig!!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Persoonlijk vind ik tahin iets te hartig/pittig voor deze cake (maar smaken verschillen natuurlijk 😉 ). Misschien dat zonnepitpasta nog een optie is?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Nee hoor, je mist niks en doet het helemaal goed. Het is misschien even wennen om iets te bakken zonder meel maar het recept is echt volledig zo 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s