Bakken zonder ei

Regelmatig krijg ik van mensen met een allergie voor kippenei(wit) de vraag of de eieren in mijn recepten door iets anders te vervangen zijn. Gelukkig is dat vaak geen enkel probleem. (Naast in geval van een allergie natuurlijk ook handig als je te weinig eieren in huis hebt of je inname van dierlijke producten wilt beperken.) Eieren worden gebruikt als bindmiddel (ei stolt als het warm wordt en zo blijven de ingrediënten aan elkaar ‘plakken’) en goede alternatieven voor ei (met als functie binding) zijn bijvoorbeeld:

 • een halve (over)rijpe banaan > vervangt 1 ei
 • 3 el appelmoes (of ander gepureerd fruit) > vervangt 1 ei
 • een papje van 1 el gemalen lijnzaad en 3 á 4 el warm water (= “flex egg”) > vervangt 1 ei
 • een papje van 1 el chiazaad en 5 el water > vervangt 1 ei

Een andere functie van ei (opgeklopt eiwit om precies te zijn) is het luchtig maken van baksels. In dat geval zijn de volgende alternatieven een optie:

 • een papje van 1 el agar agar (natuurlijk bindmiddel op basis van zeewier) en 1 el water > vervangt 1 eiwit
 • een papje van 2 el arrowroot (natuurlijk bindmiddel) en 3 el water > vervangt 1 eiwit
 • een papje van 1 tl baking soda met 1 el azijn en 1 el water > vervangt 1 eiwit

En om je ei-vrije baksels lekker klef te houden gebruik je:

 • 4 el (geiten)yoghurt > vervangt 1 ei
 • 4 el (extra vierge olijfolie of kokos) olie > vervangt 1 ei

Deze alternatieven werken goed bij glutenvrije meelsoorten als bijvoorbeeld boekweitmeel en rijstmeel (en natuurlijk ook bij niet-glutenvrije meelsoorten zoals spelt). Bakken met kokosmeel is echter een ander verhaal. Omdat kokosmeel een sterk absorberend meel is heb je voor een goede binding altijd eieren nodig.

15 gedachten over “Bakken zonder ei

 1. Raquel

  Bedankt voor de tips!

  Ik had het wel in het engels een hele lijst, maar eigen taal altijd beter.Als een recept nou bijvoorbeeld 4 eieren aangeeft (voor cake bijvoorbeeld) kan ik evengoed dit systeem gebruiken? Is het dan x4 of meer of minder eventueel?
  Groetjes,
  Raquel

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Raquel,
   De vervangers hierboven zijn steeds per 1 ei. Als je 4 eieren wilt vervangen moet je het dus inderdaad keer 4 doen. Groetjes Dayenne

 2. Karen

  Super handig! Wat kan ik het beste gebruiken voor cupcakes? Heb een vast klantje die geen ei en geen melk/boter mag. Al verschillende recepten geprobeerd maar heb het perfecte nog niet gevonden..

 3. Clairie

  cake zonder ei gebakken,..ei vervangen door olie.
  Wel iets minder olie gebruikt dan beschreven stond,..aangezien op het pak cakedeeg s of m eieren erin moesten,..dus voor elke ei 2el. Olie gebruikt.
  Verder gewoon zoals op het pak beschreven gebakken.
  Melk,boter,suiker en het cake meel.
  De cake was erg lekker,..luchtig en je proefde bijna geen verschil.
  Bovendien de cake was door de olie lager vers een cake met eieren is gauw droog.
  Goeie tip ,..bedankt.
  Mvg.
  Clairie.

 4. Marja

  Gelukkig kan ik nu cake voor mijn kleindochter bakken 4jaar sinds kort weten wij dat zij een noten en een kippeneiwit allergie heeft.Dank je

 5. Yvonne

  Ik hoop dat jullie dit vandaag nog lezen 🙂 Morgen moet ik met een gluten/zuivel en ei vrije cake op de proppen komen. Ik heb geoefend en aquafaba (vocht van kikkererwten) gebruikt, alleen met 4 eieren was dat teveel en mijn cake bleef plat in de oven 😦 Nu dacht ik, als ik dan 4 eieren vervang door 1/2 banaan voor de plakkerigheid, 2 eieren door arrowrootpoeder/water en 1 ei door een beetje olie, zou dat lukken? Mag je die vervangende spullen allemaal door elkaar gebruiken? (ik kan nog wel wat hulp gebruiken ..)

 6. Marjon

  Ik heb een recept voor een Zwarte Woudtulband met gehakte noten, cacao, instant koffie waar 5 eieren in moeten. Nu is mijn dochter zeer allergisch voor eieren dus ik heb No Egg van Orgran gekocht. De tulband rees als een tierelier om na 30 minuten in te zakken tot een plumpudding waar je iemand mee dood kan gooien ;-). Weet jij misschien wat er verkeerd kan zijn gegaan? Ik las ergens dat ik de No Egg eerst schuimig moet kloppen voor toevoeging. Kan dat het zijn geweest? Morgen maak ik een nieuwe test, dat wel. Het moet toch kunnen lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s