Chai notenmelk ijsjes

IMG_3943

Chai is het Indiase woord voor thee en het staat er al duizenden jaren om bekend dat het helende eigenschappen heeft voor het lichaam. Voor Chai zelf is geen vaste melange (elke familie heeft zo haar eigen recept) maar wel zijn er een aantal basis ingrediënten: sterke zwarte thee met melk of room, kruiden/specerijen als kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper en honing (of een andere zoetstof).

Omdat ik gek ben op de smaak van Chai besloot ik dit keer geen water maar Chai thee te gebruiken om notenmelk te maken en het resultaat was een super lekkere Chai notenmelk. En omdat dochterlief onze nieuwe ijsvormpjes wilde proberen besloten we er ook gelijk ijsjes van te maken en een lekkere verkoeling voor op een warme dag was geboren.

Ingrediënten (voor 1 lliter Chai notenmelk)

Chai notenmelk

  • 150 gr noten, ik heb dit keer cashewnoten gebruikt maar amandelen of hazelnoten kan ook
  • 1 liter water
  • 3 zakjes Yogi Tea “Sweet Chai” (te koop in de bio/natuurwinkel)*
  • als zoetstof bijv. een paar dadels, wat honing of agavesiroop (optioneel)

Hoe maak je het

Chai notenmelk (met een blender)

Week de noten een nacht in ruim water, spoel ze de volgende dag af in een vergiet onder de kraan. Maak Chai thee door de theezakjes 5 minuten te laten trekken in kokend water. Doe de Chai thee, de noten en eventueel ook de dadels (of andere zoetstof) in de blender en mix net zo lang tot je een mooie melk hebt. Het is niet erg als er nog een paar kleine stukjes in zitten (vind ik zelf soms juist wel lekker) maar heb je wel liever een gladde melk, zeef de stukjes er dan uit met een zeef of kaasdoek. Gooi de stukjes echter niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld bij het bakken (i.p.v. amandelmeel) of roer wat door je havermoutpap.

Chai notenmelk (met een slowjuicer)

Week de noten een nacht in ruim water, spoel ze de volgende dag af in een vergiet onder de kraan. Maak Chai thee door de theezakjes 5 minuten te laten trekken in kokend water. Voer de noten samen met de Chai thee in de slowjuicer (eventueel met de dadels of andere zoetstof). Gooi de pulp die uit de slowjuicer komt niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld bij het bakken (i.p.v. amandelmeel) of roer wat door je havermoutpap.

Chai notenmelk ijsjes

Schenk de Chai notenmelk in ijsvormpjes en laat in een paar uurtjes bevriezen. Eet smakelijk!

*Ik heb een zakje “Classic Chai” van Yogi Tea gebruikt maar je kunt ook je eigen mix maken, zie bijvoorbeeld de recepten op Barbara Eet en Candy in Wonderland.

3 gedachten over “Chai notenmelk ijsjes

  1. Pingback: 40 lekkere en gezonde ijsjes voor de zomer - foodquotes

  2. Pingback: 40 lekkere en gezonde ijsjes voor de zomer - Speeltuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s