Courgette-geitenkaasbrood met rozemarijn

courgette-geitenkaasbrood rozemarijn

Dit heerlijke brood is naast glutenvrij (en Paleo proof) ook nog eens ontzettend lekker! Hij stond vorig weekend tijdens mijn eerste workshop op het menu en ging schoon op, er werd zelfs doggy bags met een tweede plak mee naar huis genomen.

Ingrediënten

 • 300 gr amandelmeel
 • 1 courgette, met schil dus biologisch
 • 3 eieren
 • 100 gr zachte geitenkaas
 • 2 tl wijnsteenbakpoeder
 • snufje Keltisch zeezout
 • 1 á 2 el fijngehakte verse rozemarijn (alleen de naaldjes)
 • kokosolie (om in te vetten)

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met kokosolie (tip: ik leg vaak ook nog een bakpapiertje in het blik, dan komt het brood er gemakkelijk uit). Rasp de courgette, klop de eieren los en verbrokkel de geitenkaas. Roer in een grote kom alle ingrediënten goed door elkaar en schep het deeg in de cakevorm. Bak het brood 50 á 55 min bruin en gaar. Laat het brood goed afkoelen voordat je het snijdt, dan komen de smaken veel beter uit en vallen de plakken niet uit elkaar.

44 gedachten over “Courgette-geitenkaasbrood met rozemarijn

 1. Martha

  ziet er weer geweldig lekker uit, ik eet al een paar jaar geen brood meer vanwege dat ik geen gluten en gist meer wil eten maar soms verlang ik echt naar een knapperig broodje, dit is een goed alternatief!

   1. Frederique

    Heb het brood net voor de eerste keer gemaakt en ik vind het geweldig een heerlijke smaak
    Het is wel duur door het vele amandelmeel maar ik eet het alleen dus doe er er wel een tijdje mee
    Maak ook al enige tijd mijn crackers zelf met allerlei zaden is ook verrukkelijk
    Frédérique

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wat leuk dat je het brood gelijk gemaakt hebt!
   Ik vind dit brood ‘kaal’ al erg lekker maar met wat notenpasta of wat geitenkaas is het ook erg lekker denk ik. Zelf bewaar ik dit brood in de koelkast. Groetjes Dayenne

   1. Floor

    Dank voor je reactie. Ik vind het kaal inderdaad ook heerlijk! Zijn er. Of alternatieven voor het amandelmeel, bijvoorbeeld boekweit?
    Groetjes, Floor

   2. dayennebos Berichtauteur

    Hoi Floor, ik denk dat je het brood inderdaad ook prima met boekweitmeel kunt maken. Ik maak zelf ook wel eens een groentebrood van boekweitmeel (met courgette en wortel). Misschien moet je alleen een klein drupje amandelmelk (of water) toevoegen omdat boekweitmeel droger is dan amandelmeel.

   3. Floor

    Dat groentenbrood klinkt erg lekker, dat ga ik zeker ook een keer proberen 🙂

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wat je in gedachte moet houden bij kokosmeel:
   ◾je kunt kokosmeel niet 1 op 1 vervangen door een ander meel!
   ◾kokosmeel is een erg absorberend meel (het zet ook erg uit) dus je hebt er minder van nodig dan andere meelsoorten (slechts ongeveer 1/3)
   ◾bak je met kokosmeel dan heb je meer eieren/vocht nodig dan met andere meelsoorten: per 100 gram kokosmeel moet je zeker 3 eieren en ongeveer 125 ml vocht toevoegen
   Als je dit brood bakt met kokosmeel vereist dat dus wel wat aanpassingen aan het recept.
   Groetjes Dayenne

 2. Mieke

  Hoi Dayenne,
  We willen dit heerlijk uitziende brood gaan bakken alleen hebben we hier “discussie” over wat zachte geitenkaas is 🙂 ik denk dat het de ronde varianten zijn. Maar die kun je niet verbrokkelen volgens mijn vriend dat wordt een plakkerige bende zegt hij 🙂 Kun je iets meer duidelijkheid geven voor ons. Eventueel een merk zou ook fijn zijn.
  Hij is overigens degene die hem gaat maken 🙂

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Mieke,
   Dat mijn recept nog een discussie zou uitlokken… 😉
   Ik bedoel inderdaad de zachte (ronde) geitenkaas die je kunt verbrokkelen (dus niet een blok waar je met een kaasschaaf wat af haalt). Bij mij bleven de brokkels geitenkaas gewoon heel en goed zichtbaar in het brood (als je de brokkels maar grof genoeg houdt). Groetjes en eet smakelijk alvast!

   1. dayennebos Berichtauteur

    PS: en als je vriend het brood liever met blokjes harde geitenkaas maakt kan dat natuurlijk ook gewoon hoor 🙂

 3. ellen

  Mijn wijnsteenbakpoeder is ruim een jaar over de datum… dus dat gebruik ik maar niet meer :/ . Kan je dit ook maken met zelfrijzendbakmeel?

  Groetjes,
  Ellen

 4. Mieke

  Hij was heerlijk Dayenne!
  En het is helemaal goedgekomen met de zachte geitenkaas. Verbrokkelen ging prima 🙂 jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen. Voor de volgende keer alleen wat meer bakpapier erin want het eruit krijgen was nog een hele opgave 🙂

 5. Pingback: Courgette-walnoot cake van kokosmeel | Dayenne's Food Blog

 6. Nicole

  Beste Dayenne,
  allereerst mijn complimenten voor de enorm heerlijke recepten, die je op je site beschikbaar stelt. Mede daardoor is het ontzettend toegankelijk om de Paleo leefstijl eigen te maken. Even een vraagje over het brood: ik heb deze gebakken geheel naar jouw recept, echter nadat ik het brood uit de oven had gehaald bleek de binnenkant iets vochtig te zijn. Kan dit kloppen? Bijv door het gebruik van de courgette?
  Ik kwam er wat laat achter, dat het brood toch nog iets vochtig was en heb deze de volgende dag in plakken gesneden en alsnog 30 – 40 minuten in de oven gedaan om verder te laten garen. Maar ook dan blijft de vulling iets ‘vochtig’. Kun je mij adviseren (ben nog maar net gestart met de paleo bakkunsten :-))? Is dit brood evengoed te eten? Of is het nog steeds niet gaar?
  Groet, Nicole

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Nicole, dank voor je compliment! Het brood hoort wel een beetje ‘klef’ te zijn maar echt nat ook weer niet. De tip die ik je mee kan geven is om het vocht uit de courgette de volgende keer er een beetje uit te laten lekken in een vergiet. Je brood is dus wel gaar maar door teveel vocht uit de courgette blijft hij waarschijnlijk ‘zompig’. Succes met je Paleo lifestyle, leuk te horen dat ik je kan inspireren met mijn blog 🙂
   Groetjes Dayenne

   1. sophie

    Ok, met bakpapier is een goed idee! Hij is net de oven uit, ben benieuwd. Ik heb de driehonderd gram meel verdeeld in amandel en boekweitmeel en een heel klein beetje kokosmeel.
    Groetjes Sophie

 7. Miranda

  Ziet er erg lekker uit. Meteen de keuken in gegaan en gemaakt. Ik kwam 50 gram amandeltjes tekort en heb dit vervangen met boekweitmeel. Ben erg benieuwd. Mijn dochter mag geen gist meer, dus hopelijk vind ze het lekker.
  Laat het je wel weten hoe het is bevallen.

  1. Miranda

   Ik vind het brood heerlijk, maar de rest van het gezin is er niet echt van gecharmeerd. Jammer, maar des te meer is er voor mij zal ik dan maar denken. Ik geniet elke dag van je recepten en probeer er zo veel mogelijk uit. Succes en hoop dat je eigen boek snel uit komt. Groetjes Miranda

   1. dayennebos Berichtauteur

    Wat jammer dat de rest van het gezin er niet zo’n fan van is. Maar inderdaad, des te meer voor jou 😉 Je kunt het brood trouwens ook prima (in plakken) invriezen. Misschien wel handig als je het alleen op moet eten. Groetjes Dayenne

 8. Inge

  Ik heb hem in de oven met stukjes harde geitenkaas. Het zal mij benieuwen wat het wordt. Kun je misschien met een satéprikker testen of hij gaar is?

 9. audreydonate

  Hey Dayenne,

  Kan het ook met 200 gram amandelmeel en twee eieren? Ik heb nl nu 200 gram in huis….

  En moet ik er dan ook minder courgette en kaas in doen?

  1. Dayenne

   Hoi, dat kan wel hoor. Maar dan zou ik inderdaad wel ook de verhoudingen van de andere ingrediënten aanpassen. (en eventueel een iets kleinere vorm nemen)
   Groetjes Dayenne

 10. Eline

  Hoi Dayenne, Ik heb hier twee joekels van courgette liggen en van de vele recepten die ik vind spreekt dat van jou mij het meest aan. Maar ik mag helaas geen geitenkaas. Zou ik het kunnen weglaten? Of door iets vervangen? Het gaat smaak missen vrees ik, en misschien ook textuur want kaas bindt ook… Heb jij een idee voor een alternatief?

 11. Charlotte

  Hallo, zou ik ook speltmeel of volkorenmeel kunnen gebruiken? Ik heb net namelijk mijn laatste restje amandelmeel opgemaakt.

 12. Gustavo Woltmann

  Ziet er weer een heerlijk recept uit, ideaal als vervanger voor ‘normaal’ brood voor wie geen (of minder) gluten wilt eten. Wijnsteenbakpoeder ken ik niet, is er iets speciaals aan? Wat is het verschil met gewoon bakpoeder?

 13. marian

  Hallo Dayenne,

  ik had even een vraagje over het recept. ik kan nl. niet tegen eieren, zou ik dat door iets anders kunnen vervangen? of liever nog weglaten? heb nl. veel allergieen dus waarschijnlijk mag ik de vervanger ook niet.. maar hoor het graag.

  gr. marian

 14. Pingback: Courgettes, courgettes, courgettes....

 15. claire

  Geweldig Dayenne wat ik daar allemaal lees
  ga zeker het BOEKWEITBROOD bakken

  Hoe kom ik aan al jouw fijne, leuke rezepten
  lgrclaire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s