De gevaren van soja

Omdat ik veel vragen krijg over soja hierbij een mooi artikel waarin wordt uitgelegd waarom we soja producten zouden moeten vermijden (of in ieder geval beperken!).

Is soja slecht?

Sojabonen staan er bekend om dat ze een groot scala aan natuurlijke toxinen bevatten. Daarbij maakt het geen verschil uit of ze organisch gekweekt zijn, normaal gekweekt of genetisch gemodificeerd. Het probleem met moderne sojaproducten is dat de fabrieksmatige verwerking anders is dan de traditionele, tijdrovende bereiding door fermentatie en langdurig koken, waardoor deze toxines worden verwijderd uit de soja. Producten als tempeh, tofu, natto en miso zijn dan ook, indien van goede kwaliteit en met mate gebruikt, niet schadelijk. Bij de huidige, snelle en grootschalige productie van voedingsmiddelen op basis van soja blijven deze toxinen daarentegen gewoon in het eindproduct zitten!

Waarom eten mensen sojaproducten?

Vaak gebeurt dit omdat kinderen of volwassenen een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben. Het gebruik van soja’melk’ zou een goed alternatief zijn als we de reclame mogen geloven. De soja-industrie probeert ook steeds meer sojaproducten te slijten onder het mom dat deze zo goed voor de gezondheid zouden zijn, een stelling, waarop nogal wat valt af te dingen, zie verderop in dit artikel. Een intolerantie voor lactose of koemelk is overigens vaak op een eenvoudige manier te behandelen. De ironie wil dat soja zelf in de top tien van de voedingsmiddelen staat, die de meeste kans op een allergie geven.

Vegetariërs en veganisten gebruiken om ideologische redenen sojaproducten, als zuivel- en vleesvervangers. Voorts is er een toenemend aantal mensen dat sojaproducten gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsbevorderende effecten. Af en toe een sojaburger of een glas sojamelk kan weinig kwaad, maar dagelijks gebruik van sojaproducten wel. Let er ook op dat vaak soja verwerkt wordt in veel kant en klare voedselproducten!

De gevaren van soja

Soja bevat een hoog gehalte aan fytinezuur, dat de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink belemmert. Hoewel de pro-soja lobby aanvoert dat deze mineralen veel in soja voorkomen, worden ze nauwelijks opgenomen in het lichaam als gevolg van het aanwezige fytinezuur.Het fytinezuur in soja wordt niet afgebroken door processen als weken, kiemen of langdurig koken. Voedsel met hoge hoeveelheden fytinezuur veroorzaakt groeiachterstanden bij kinderen.

Soja bevat hoge concentraties mangaan, een sporenelement. Enige mangaan in de voeding is nodig, maar buitensporige hoeveelheden, zoals in soja, wordt in verband gebracht met neurologische schade. Soja bevat bijna tweehonderd maal zoveel mangaan als moedermelk.

Trypsineremmers in soja verstoren de vertering van eiwitten, kunnen de werking van de alvleesklier negatief beïnvloeden en groeiproblemen veroorzaken. Diarree, maagkrampen en bloedingen zijn daarbij enkele van de problemen die optreden door een gebrek aan trypsine.

Plantaardige vrouwelijke hormonen (fytoestrogenen) in soja verstoren de functie van de endocriene (inwendige) klieren en veroorzaken waarschijnlijk onvruchtbaarheid en borstkanker.

Kankerpatienten, zeker die met hormoonafhankelijke tumoren zoals bij borstkanker en prostaatkanker, wordt geadviseerd soja te mijden omdat soja de groei van tumoren kan versnellen. Ook mensen die van kanker zijn genezen worden gewaarschuwd niet teveel soja te gebruiken omdat zij daardoor bevattelijker kunnen worden voor een herhaling.
De claim dat soja helpt kanker te voorkomen gaat in zeker zin op voor gefermenteerde sojaproducten, waarin de isoflavine aglyconen voor dit effect verantwoordelijk worden gehouden. Bij de industrieel bereide soja zijn deze stoffen omgezet in andere stoffen die deze werking in ieder geval niet hebben. Soja lijkt daarnaast het ontstaan van colonkanker (dikke darm) en blaaskanker te bevorderen. Een andere claim, waarin wordt gesteld dat soja de gezondheid van hart en bloedvaten bevordert, is nooit bewezen.

De fytoestrogenen in soja kunnen ook de schildklier in zijn werking belemmeren waardoor een groot gevaar bestaat voor een te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie) en zelfs schildklierkanker. Bij kinderen wordt een verband gelegd tussen het gebruik van soja en auto-immuun ziekten van de schildklier.

Stoffen in soja die lijken op vitamine B12 worden niet door het lichaam opgenomen en verhogen de behoefte aan vitamine B12. Vitamine B12 is ondermeer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, een tekort kan een ernstige bloedarmoede veroorzaken (pernicieuze anaemie).

Soja verhoogt de behoefte van het lichaam aan vitamine D, nodig ondermeer voor de opbouw van botten en afweer tegen verschillende ziekten en een sterk immuunsysteem.

Sojaproducten, zoals tahoe, op middelbare leeftijd gebruikt, wordt gerelateerd aan een versnelde veroudering van de hersenen, en een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer en dementie.

Vrouwen die veel sojaproducten gebruiken hebben een verhoogde kans op baby’s met geboortegebreken. Dit is te wijten aan het hoge gehalte van fytoestrogenen in soja.

De bewerking van het soja-eiwit in het moderne productieproces heeft de vorming van het giftige lysinoalanine en kankerverwekkende nitrosamines tot gevolg. Ook wordt tijdens het proces vrij glutaminezuur – een smaakversterker en potentieel zenuwgif – gevormd. Daarnaast wordt MSG ook nog eens toegevoegd aan vele sojaproducten, om ze nog ergens naar te laten smaken. Voorts bevat soja veel aluminium, wat toxisch voor het zenuwstelsel en de nieren is. Aluminium wordt ook gerelateerd aan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer bij ouderen.

Jonge kinderen met een op soja gebaseerd dieet

Baby’s die uitsluitend een op soja gebaseerde voeding krijgen hebben 13.000 tot 22.000 meer oestrogenen (vrouwelijke hormonen) in hun bloed dan kinderen die met (moeder-)melk worden grootgebracht.

Jonge kinderen die voornamelijk met soja gevoed worden krijgen dagelijks een equivalent van vijf anticonceptiepillen binnen!

Jongetjes krijgen in hun eerste levensmaanden van nature een testosteron stoot, waarbij het testosterongehalte in het bloed tijdelijk net zo hoog is als bij volwassen mannen. In deze periode worden bij jongetjes de mannelijke eigenschappen na de puberteit vastgelegd, niet alleen in de geslachtsorganen en andere lichamelijke mannelijke trekken, maar ook de mannelijke gedragspatronen in de hersenen.
De plantaardige vrouwelijke hormonen (fytoestrogenen) in soja verstoren dit natuurlijke proces.

Kinderartsen zien steeds vaker jongens waarbij de lichamelijke ontwikkeling is vertraagd, of zelfs geheel niet op gang is gekomen, met inbegrip van de vorming van de geslachtsorganen.
Leerproblemen, met name bij jongens, heeft inmiddels epidemische proporties aangenomen, dat kan elke leraar op een middelbare school bevestigen. Kindervoeding gebaseerd op soja, waarbij veel vrouwelijke hormonen in de bloedbaan komen die de testosteronproductie remmen kan niet genegeerd worden als een mogelijke oorzaak voor deze dramatische ontwikkelingen

In de VS vertonen bijna 15 procent van de blanke meisjes en vijftig procent van de Afro-Amerikaanse meisjes vóór de leeftijd van acht jaar reeds een ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals de vorming van bosrsten en schaamhaar, die normaal pas tijdens de puberteit plaatsvindt. Premature ontwikkeling van meisjes wordt in verband gebracht met een veelvuldig gebruik van sojaproducten en milieuvervuiling door synthetische estrogenen als PCB’s en DDE.

Etiketten lezen
De volgende aanduidingen op een etiket kunnen duiden op de aanwezigheid van soja in een product. Dit is van belang voor het samenstellen van een sojavrije voeding, bijvoorbeeld bij een soja-allergie: Gehydroliseerd soja eiwit,miso, sojasaus, arabische gom, caroba, emulgator, guar, gehydroliseerde plantaardige proteïne, lecithine, MSG (E620, E621, glutamaat, ve-tsin, gistextract), plantaardige olie, verdikkingsmiddel, TVP (textured vegetable protein), stabilisator.

Bronnen
http://www.soyonlineservice.co.nz/
http://www.westonaprice.org/
food-facts.suite101.com/
http://www.frot.co.nz/
http://www.naturalnews.com/
http://www.wellsphere.com/
allergies.about.com/

Jan Slemmer / Advance natuurgeneeskundige praktijk

 

9 gedachten over “De gevaren van soja

 1. Effra

  Poeh, dat is nogal wat deze “beschuldiging”. Ik gebruik dagelijks soja ivm mijn lactoseintollerantie; Novamel (zonder suiker). Je zegt: intollerantie voor koemelk en lactose is makkelijk op te lossen. Hoe dan? Zo makkelijk vind ik dit niet. Lactose zit overal in!

 2. dayennebos Berichtauteur

  Hoi Effra,
  Ik geef toe dat de zin dat een intolerantie makkelijk op te lossen is een beetje ‘ongelukkig’ is. Er wordt bedoeld dat als je lactose laat staan (en overgaat op plantaardige melkproducten), je klachten verdwijnen. Maar inderdaad, lactose zit in vele producten verborgen dus in de praktijk is het wat minder makkelijk dan dat er beweerd wordt. Reden te meer dus om zoveel mogelijk dingen zelf te maken en kant-en-klare producten en pakjes en zakjes uit de supermarkt te laten staan.
  Groetjes Dayenne
  PS: Ik heb het artikel niet zelf geschreven hoor (zie bronvermelding)

 3. Effra

  Klopt, ik leef al jaren met een lactose intollerantie. Is best te doen overigens. Nu mag ik ook geen suiker en gluten (behalve spelt), nu wordt het een stuk moeilijker…. 😥 inderdaad alles zelf maken! Zit nog wel met die soja in mijn hoofd. Is soya van Novamel wel goed?

 4. Gustavo Woltmann

  Ik zeg al jaren tegen mijn vegetarische en veganistische vrienden dat sojaproducten echt niet zo goed zijn voor hen, nu weet ik waarom. Ik heb ooit een documentaire bekeken waarin ook de gevolgen van de kwee van soja duidelijk werden. Zo hebben boeren overal ter wereld massaal hun rijst- en andere velden omgetoverd tot soja-velden, maar dat wil wel zeggen dat er nog tientallen jaren niets anders zal groeien. Trouwens, monocultuur is nergens goed voor en ook in ons voedingspatroon moet er voldoende afwisseling zijn!

 5. Kvdl

  Hallo Dayenne, voor het eerst kom ik op deze site! Waar ik veel aan heb, ons zoontje heeft erge koemelkallergie. Hij is gek op melkje! Hij krijgt iedere dag soya melk , de dreumes melk van alpro.
  Maar nu ik dit lees…..
  Wat kan ik hem dan voor melk geven??
  En je boek ga ik zeer zeker bestellen!

 6. E. Evers

  Een paar vragen:
  zit er in een gewoon pak tarwebloem ook soja?
  En waarom wordt het gebruikelijke “kan sporen van soja bevatten” niet vervangen door een percentage, zoals met andere ingrediënten ook gebeurt?
  En waarom is Rutte akkoord gegaan met een verdubbelde import van soja uit Amerika, ten behoeve van de Amerikaanse boeren?
  Sojameel ruikt muf, maar volgens mij is dat niet het enige vieze luchtje dat eraan hangt…

 7. avdboss

  Met dank om het op te sommen. Ik heb soja verdacht door een effect van meergranenbrood: na het ochtendeten een onregelmatige hartslag. Meergranenbrood bevat altijd soja, wat geen graan is maar een boon… Ook ‘spelt’ brood bevat veel soja. Men verkoopt dus ‘bonen’ als ‘graan’. En dan beweert men dat het ‘graan’ veel eiwit bevat. Tarwe met gerstemout is veel beter, er mag gerust gluten in zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s