Tips voor een goed & gezond voedingspatroon

Afgeleid van het protocol orthomoleculaire basisvoeding

 1. Zorg dat je voeding voldoende brandstoffen bevat (gezonde koolhydraten, gezonde vetten en goede eiwitten).
 2. Zorg dat je voeding de juiste koolhydraten bevat. Koolhydraten zitten in zowel granen en groenten. Vermijd echter het eten van tarwe maar haal de gezonde koolhydraten uit groente. Je lichaam geeft namelijk de voorkeur aan koolhydraten uit groente boven granen omdat groente de omzetting van koolhydraten naar suikers zoals glucose vertragen en daarmee dus een minder grote invloed hebben op je insulinewaarden. Koolhydraten uit granen zorgen wél voor een sterke stijging van de insulinewaarde en vertragen de vetverbranding in je lichaam. Haal dus de gezonde koolhydraten uit verse groente, fruit, havermout en bijvoorbeeld quinoa en vermijd het eten van tarweproducten, zoals brood en pasta.
 3. Zorg dat je voeding de goede vetzuren bevat (in de juiste balans). Ja echt, je lichaam heeft (gezonde) vetten nodig! Het is een misverstand dat je dik wordt van vetten, je wordt juist dik van suiker en tarweproducten. Kies bij voorkeur onverzadigde, plantaardige vetten. Eet vette vis, gebruik kokosolie om in te bakken, maak je salades aan met olijfolie en eet avocado’s, noten, zaden en pitten.
 4. Zorg dat je voeding voldoende bouwstoffen (eiwitten) bevat en van de goede soort. Goede eiwitten vind je onder meer in (rauwe) noten, (rauwe) zaden en pitten, peulvruchten, quinoa, eieren, vis en mager wit vlees zoals kipfilet. (NB: eet niet meer dan 75 á 100 gr dierlijke eiwitten per maaltijd). Wees matig met zuivel of vermijd dit helemaal. Je lichaam heeft moeite zuivel te verteren, waardoor darmklachten kunnen ontstaan. Verder kan melk zorgen voor slijmvorming rond je organen.
 5. Zorg voor de juiste verhouding in je voeding: eiwitten 30%, koolhydraten 40% en vetten 30%.
 6. Zorg dat je voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat. Neem per dag 2 stuks fruit en minimaal 300 gram verse groenten. Heel gezond zijn de zogeheten kruisbloemige groenten, zoals onder meer broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoi, spinazie, kolen en waterkers.
 7. Zorg dat je voeding geen anorganische toevoegingen bevat, eet dus zo natuurlijk mogelijk (biologisch). Vermijd bewerkte (kant-en-klare) producten uit de supermarkt, óók de zogenaamd ‘gezonde’ fabrieksproducten als Activia, Optimel, light-producten etc. Deze ‘gezonde’ voedingsmiddelen bevatten onnodige kunstmatige toevoegingen (E-nummers) en bevatten vaak vele verborgen suikers.
 8. Eet je voeding zo onbewerkt mogelijk (rauw). Een makkelijke en lekkere manier om rauwe groenten in je voedingspatroon te bewerken zijn (groene) groente shakes (eventueel aangevuld met superfoods), deze verbeteren je gezondheid in een minuut!

17 gedachten over “Tips voor een goed & gezond voedingspatroon

   1. Alenka

    Duidelijk wat verteren van de geitenmelk betreft. Heeft geitenmelk dan geen aandeel bij de slijmvorming? Of minder?

 1. Anoniem

  ook van mij een “zuivelvraag”
  Kan je intolerantie testen?Kan je het op latere leeftijd krijgen?

  Telt dit ook voor lactosevrije melk?? (dat zie je nu veel) en kwark etc
  En voor soya/plantaardige melk?

  Mooi dit te lezen, echter lastig soms..gezien de huidige maatschappij, (heersende norm),, kosten, tussendoortjes, brood vervangen etc

  pfff…zou het wel willen …. ook vanwege darmklachten

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja, het is inderdaad mogelijk om een lactose intolerantie vast te stellen door middel van een (bloed)test.
   Eén van de problemen met (koe)melk is dat het enzym (lactase) dat de melksuikers (lactose) afbreekt vaak ontbreekt. Kinderen in de zoogleeftijd (tot ongeveer het derde levensjaar) hebben dat enzym nog wel maar na die tijd ontbreekt het vaak. We kunnen de lactose dus niet goed verteren. Aan lactosevrije melk is het enzym lactase toegevoegd (dat de lactose dus afbreekt). Op zich kan het een alternatief zijn voor gewone koemelk maar zelf kies ik toch liever voor minder bewerkte producten (zoals kefir). Geitenmelk is ook een alternatief, dat is lichter verteerbaar dan koemelk.
   Soja producten raad ik aan echt te mijden! In dit blog wordt uitgelegd waarom: https://dayennefoodblog.com/2014/06/19/de-gevaren-van-soja/
   Groetjes Dayenne

 2. Anoniem

  ps en zure zuivel??
  Hoe haalt u uw calcium binnen en heeft u nog goede budget tips (noten/avocado enz is best prijzig)
  En dus geen zuivel na de maaltijd?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Bedoel je met zure zuivel yoghurt en kwark? Deze hebben helaas dezelfde negatieve eigenschappen.
   Wel zou je kunnen kiezen voor (rauwe) melkkefir. Dit heeft de textuur van drinkyoghurt (Optimel) en lijkt qua smaak op karnemelk (zurig) en heeft een lichte ‘tinteling’ (het bevat heel lichtjes koolzuur).

 3. Silvia

  Wat is dat voor heerlijk noten cake op de foto bij je laatste post? Ziet er zo lekker uit!!! Stast het recept ook ergens? Groetjes van Silvia

   1. Silvia

    Ja die bedoelde ik!! Dank je wel. Ziet er zo lekker uit!!! Ik ga hem proberen!!

 4. C

  Bedankt!
  over de zuivel: rijst/haver/amandelmelk kan dan wel? ook om havermout te maken? Een dietiste zei dat de soja onderzoeken niet helemaal kloppen, er zijn zoveel visies!
  Jammer he dat alternatieven zoveel duurder zijn (geit/plantaardig etc)

  1. dayennebos Berichtauteur

   Kies inderdaad liever voor amandelmelk (of rijst- of haver- of geitenmelk) om je havermout te maken in plaats van sojamelk ja. Let er alleen wel op dat je een ongezoete versie koopt!
   Groetjes Dayenne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s