Mijn boekenkast

IMG_4412

Omdat ik regelmatig gevraagd wordt naar boekentips vandaag maar eens geen recept maar een kijkje in mijn boekenkast (op alfabetische volgorde):

Kookboeken / recepten

 • De vegarevolutie – Lisa Steltenpool > De vegarevolutie is hét Nederlandse basiswerk over veganistisch eten. Naast meer dan vijftig plantaardige recepten biedt het boek onderbouwde informatie over gezondheid, dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. De vegarevolutie neemt je mee in de heerlijke wereld van het veganisme en bewijst dat eerlijk en duurzaam eten zowel gezond als lekker is.
 • Easy peasy – Claire van den Heuvel & Vera van Haren > Dit kookboek bevat niet alleen ruim 80 recepten met gezond voedsel voor kinderen van 0-4 jaar, maar de basis wordt ook gelegd voor een gezond eetpatroon waarop een gewoonte moet worden gevormd. Een erg leuk boek!
 • Eet jezelf mooi, slank en gelukkig – Amber Albarda > In Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig laat Amber je zien hoe je voedsel vóór in plaats van tegen je kunt laten werken. Dit boek heeft er voor gezorgd dat ik 1,5 jaar geleden mijn eetpatroon omgooide en – vanwege het succes daarvan – Dayenne’s Food Blog begon en de opleiding Natuurvoedingsadviseur ging volgen!
 • Fast, fresh, simple – Donna Hay > Niet tarwe-, suiker en koemelkvrij maar wel een mooi boek om inspiratie op te doen.
 • Fresh and light – Donna Hay > Wederom een mooi kookboek met simpel te bereiden, seizoensgebonden en smaakrijke recepten. Niet helemaal ‘Dayenne proof’ maar zeker een inspiratiebron.
 • Gezond bakken – Amber Albarda > Het nieuwste boek van Amber Albarda. Zoete en hartige tarwe-, suiker- en koemelkvrij baksels waar het hele gezin van kan genieten.
 • Gezond genieten – Amber Albarda > In dit boek staan een groot aantal lekkere, gemakkelijke maar vooral ook gezonde gerechten voor het hele gezin. Dit boek heeft er voor gezorgd dat ik 1,5 jaar geleden mijn eetpatroon omgooide en – vanwege het succes daarvan – Dayenne’s Food Blog begon en de opleiding Natuurvoedingsadviseur ging volgen!
 • Groente bijbel – Mari Maris > Dit mooie en uitgebreide boek met meer dan 850 recepten van 65 groentesoorten kreeg ik van mijn moeder. De Groentebijbel is geen vegetarisch kookboek maar een standaardwerk waarin de schrijfster haar ervaringen als kok en groenteboer bijeen heeft gebracht. Ook laat ze zien hoe de groenten groeien en weet ze over elke groentesoort interessante wetenswaardigheden te vertellen.
 • Hallo Paleo, het gezonde kookboek – Willeke Lindeman > Een leuk kookboek met lekkere en makkelijke gerechten dat is gebaseerd op paleo-voeding (voeding zoals de mens dat at in het Stenen Tijdperk). Geen granen, suiker en koemelk maar (mager) vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit, eieren, noten en zaden.
 • Het voedselzandloper kookboek – Kris Verburgh & Pauline Weuring > Lekkere en laagdrempelige recepten naar de inzichten van De voedselzandloper. Voor de ‘beginneling’ een zeer handig boek maar als je al wat langer met gezonde voeding bezig bent weinig vernieuwend.
 • Honestely healthy – Natasha Corrett & Vicki Edgson > Een boek waar ik veel inspiratie uit haal! Het is een boek om goed en lekker eten te bereiden met een juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. De nadruk ligt op basisch (‘niet-zuur’) eten. Dit prachtige boek bevat meer dan honderd gevarieerde recepten voor ontbijt, hoofdgerechten, voor- en nagerechten en tussendoortjes.
 • Lekker raw – Sandra de Vos > Mijn meest recente aanschaf. Een mooi en inspirerend boek met lekkere ‘RAW’ gerechten en informatie over de raw food lifestyle. Lees o.a. over superfoods, kiemen, keukenorganisatie, handige weetjes en interessante interviews.
 • Oersterk koken – Jolanda Dorenbos & Richard de Leth > Oersterk koken staat vol tips, gezonde ingrediënten en smaakvolle recepten. Naast snelle en simpele recepten bevat dit boek ook een minigids met voedingsinformatie. Een tip voor de ‘beginneling’.
 • Superfood kitchen – Julie Morris > Dit boek (ENG) heb ik gekregen van mijn moeder en ik haal er veel inspiratie uit. Prachtige gerechten bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren.
 • Superfoodrecepten – Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon > Dit boek bevat 80 lekkere recepten gemaakt met ‘superfoods’, evenals een handig overzicht van diverse superfoods en hun eigenschappen.
 • The green kitchen – David Frenkiel & Luise Vindahl > Als groot fan van het prachtige blog Green Kitchen Stories kan dit boek niet missen in mijn boekenkast. Dit kookboek bevat meer dan 100 supergezonde en overheerlijke recepten en is een grote bron van inspiratie.
 • 100% suikervrij drinken In dit boek staan meer dan 100 heerlijke en gemakkelijk te maken recepten. Suikervrij drinken was nog nooit zo gemakkelijk (en lekker!).
 • 100% suikervrij in 30 dagen – Carola van Bemmelen > Carola van Bemmelen daagt je uit om (in 3 fasen) 30 dagen lang suikervrij te leven. Het boek bevat gevarieerde recepten, voorbeeldmenus en praktische tips.

Gezondheid & voeding

 • Beter met voeding – Mia Tjioe > Dit boek staat op de boekenlijst van de opleiding Natuurvoedingsadviseur en bestaat uit drie delen: theorie over ziektes en degeneratie, praktijk voor voedingstherapie en praktische voedingsadviezen. Centraal in de aanpak staat een dagschema waarin per dagdeel aangegeven wordt wat gegeten kan of moet worden. De kern van de boodschap is het gebruik van veel natuurlijke, onbewerkte producten en het vermijden van zoveel mogelijk hulpstoffen en suikers.
 • De hormoonfactor – Ralph Moorman > Volgens Ralph Moorman is het vaak een hormonale disbalans die het overgewicht veroorzaak. De voedingsadviezen die hij vervolgens geeft zijn gebaseerd op de voeding van de oermens, veel eiwit, weinig complexe koolhydraten en veel gezonde vetten, aangevuld door een grote hoeveelheid supplementen. Het boek bevat recepten, oefeningen en trainingsadviezen. De bijlagen bestaan uit een lijst met te vermijden e-nummers en een opsomming van symptomen van hormonale problemen.
 • De natuurlijke gezondheidswijzer – Henny de Lint > Dit boek staat op de boekenlijst van de opleiding Natuurvoedingsadviseur en gaat in op vragen als “In welke voedingsmiddelen zitten welke vitamines en mineralen?”, “Zijn vitaminepreparaten nodig?” en “Is vegetarische voeding voldoende?”. De kern van het boek wordt gevormd door een korte beschrijving van veel voorkomende gezondheidsklachten met daarbij voedingsadviezen en natuurgeneeskundige aanvullingen.
 • De supplementenwijzer – Juglen Zwaan > Juglen Zwaan is orthomoleculair geneeskundige en met dit boek geeft hij een compleet overzicht van vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten & oliën, superfoods, kruiden & specerijen, antioxidanten, paddenstoelen en andere supplementen. Inclusief een uitgebreide zelfhulpwijzer en een handige supplementen-index.
 • De voedselzandloper – Kris Verburgh > De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Het is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven.
 • Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan > Michael Pollan pleit voor een voedingspatroon waarin zoveel mogelijk ‘echt’ (= onbewerkt) voedsel wordt gegeten. Zijn boek biedt veel stof tot nadenken en probeert ons te laten inzien dat anders eten beter voor onszelf, het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving.
 • Ik ben een planteneter – Boele Ytsma > Een leuk, vlot, snel lezend boek waarin de schrijver zijn lezers wil inspireren tot een plantaardige levensstijl. Een plantaardige levensstijl zou het lichaam sterk en vitaal maken en tevens biedt het een oplossing voor grote maatschappelijke problemen als dierenwelzijn, klimaat en voedselschaarste.
 • Oersterk – Richard de Leth > Richard de Leth studeerde geneeskunde aan de VU Amsterdam en ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid. Dit boek vertelt hoe we onze gezondheid kunnen behouden én verbeteren. Aan de hand van vragen, uitleg en zelfscorelijsten word je gestimuleerd om jouw gezondheidsstaat in kaart te brengen. Daarnaast wordt de invloed van de psyche, voeding, beweging en ontspanning op onze gezondheid duidelijk. Voeding en medicijnen kunnen je gezondheid ondermijnen. Je zou dit boek bijna een samenvatting van de opleiding Natuurvoedingsadviseur kunnen noemen.
 • Voedingspiramide – Louise Witteman & Mirjam Bakker – van Dam > Het boek ‘Voedingspiramide’ staat op de boekenlijst van de opleiding Natuurvoedingsadviseur en bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt uitgelegd wat echt gezonde voeding is en hoe je gezond kunt eten. In het tweede deel vind je inspirerende dagmenu’s met recepten voor een heerlijk ontbijt, lekkere lunch en avondmaaltijd.
 • Voetprint cooking – Dorien Soons > Dit boekje bevat ruim 100 gemakkelijke en toegankelijke gerechten voor een energiezuiniger maaltijd. De recepten zijn niet helemaal ‘Dayenne proof’ maar het boekje is wel een stimulans voor een zo gering mogelijke belasting van het milieu.
 • Voor altijd jong – Jesse van der Velde > Dit boek gaat in op de darmen, de hormoonsystemen, de schildklier en de suikerbalans maar ook op erg belangrijke zaken zoals emoties bij en tot eten, gewoontes in eten en leven en over het genieten van bewegen. Een tip voor de ‘beginneling’!

Voor tijdens het boodschappen doen

 • De boodschappencoach – Ralph Moorman > Dit boekje is zeker de moeite waard voor iedereen die zich afvraagt waar je moet beginnen wanneer je eerlijker en gezonder wilt gaan eten. De schrijver heeft ruim 400 producten (per productgroep) gescreend op hun gezondheid en veiligheid. Door de kleuren groen, rood en oranje en de kleine symbolen wordt duidelijk of een product wel of niet geschikt is voor gebruik. Een tip voor de ‘beginneling’!
 • Wat zit er in uw eten – Corinne Gouget & Will Jansen > Een handig gidsje met informatie over alle in voedingsmiddelen toegestane E-nummers dat eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben. Het boekje is opgesteld naar aanleiding van een aantal wetenschappelijke studies en internationale bronnen en door de kleuren groen, oranje en rood wordt direct aangegeven hoe (on)veilig een E-nummer is. Na het lezen van dit boekje weet ik zeker dat je nooit meer producten met E-nummers eet!

Overig

 • Echt eten – Michael Pollan > Dit boekje was een gratis uitgave van Marqt en motiveert je tot het maken van belangrijke, duurzame en gezondheid bevorderende veranderingen in wat en hoe je eet (zoveel mogelijk ‘echt’ (= onbewerkt) voedsel).
 • Waste – Tristam Stuart > Dit boek is een echte eye opener en gaat in op de voedselverspilling in de wereld. Een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen.
 • Zout, suiker vet – Michael Moss > De levensmiddelenindustrie wil geld verdienen en maakt daartoe consumenten afhankelijk van suiker, vet en zout. De schrijver onderzocht hoe bedrijven als Nestlé, Kellogs, Coca-Cola en Mars er alles aan doen om te zorgen dat consumenten hun producten gaan en blijven gebruiken. Echt een eye-opener!

4 gedachten over “Mijn boekenkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s