Osawacake (noten-rozijnenbrood)

IMG_4400

Vorige week kreeg ik van graanpletterij De Halm een mooi pakket havermout en glutenvrije graanvlokken opgestuurd en besloot de havermout te verwerken in een ‘healthy version’ van een osawacake. Een originele osawacake wordt namelijk gemaakt met rijst (maar rijst is ontstekingsbevorderend en laat je bloedsuikerspiegel snel stijgen), tarwemeel en (veel) diksap (=suiker). Nee, dat kon gezonder dacht ik zo dus verving ik de rijst door quinoa, liet ik de diksap achterwege (eventueel zou je wel wat honing kunnen toevoegen) en gebruikte ik een glutenvrij meel. Het resultaat is een heerlijke stevige en voedzame cake dat doet denken aan noten/rozijnenbrood.

Ingrediënten

 • 150 gr havermout (eventueel eerst geweekt in water, dit om het fytinezuur af te breken)
 • 100 gr quinoa
 • 100 gr boekweitmeel
 • 100 gr gedroogde en ongezwavelde abrikozen
 • 100 gr gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
 • 225 ml havermelk (Oat Dream) of een andere plantaardige melk
 • handje rozijnen (25 gr)
 • 2 el zonnebloempitten
 • 2 el sesamzaad
 • 2 el kaneel
 • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
 • snuf Keltisch zeezout
 • kokosolie (om in te vetten)
 • je zou nog een paar el honing kunnen toevoegen maar zelf vind ik dat niet nodig

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in (tip: ik leg ook altijd nog een velletje bakpapier in de vorm, dan komt de cake er gemakkelijk uit). Kook de quinoa volgens de verpakking in ongeveer 8 min gaar. Meng in een grote kom de havermout, boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel en het Keltisch zeezout. Hak de noten grof en snij de abrikozen in stukjes. Voeg de noten, abrikozen, rozijnen en de zonnebloempitten toe en roer goed door. Voeg tot slot ook de amandelmelk en gekookte quinoa toe en meng het geheel goed, dit gaat het best met een houten lepel of met de hand (het wordt een erg dik deeg/grote bal). Sprenkel 1 el sesamzaad over de bodem van de cakevorm en doe vervolgens het deeg in de vorm. Druk het deeg goed aan, dit gaat het makkelijkst met een spatel of met de hand (tip: als het deeg erg blijft plakken maak je hand dan een beetje vochtig met wat water). Sprenkel de overgebleven sesamzaadjes (1 el) over de cake en bak hem in ongeveer 30 min gaar. Laat de cake voor het aansnijden goed afkoelen. Eet smakelijk!

Tip: deze cake kun je ook prima (in plakken) invriezen.

25 gedachten over “Osawacake (noten-rozijnenbrood)

 1. Miranda

  Ik vind dit brood echt heerlijk. En het heeft weinig nodig qua beleg. Ik besmeer het met wat rauwmelkse roomboter en geniet!

 2. Nicole

  Beste Dayenne,
  Het brood ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker een keer maken. Gebruik je de havermout droog of laat je het 24 uur van tevoren weken in water t.b.v. afbreuk van het fytinezuur?
  Groet, Nicole

 3. Nicole

  Ik geloof dat ik eerst je recept even beter had moeten lezen, sorry!! Ik kan helaas mijn bericht niet verwijderen.

 4. Hedy

  Heb het vandaag gemaakt. Was wel lekker, alleen ik mis toch de zoete smaak die de diksap normaal afgeeft. Waarom is diksap zo ongezond?
  Zijn er naast honing nog andere gezonde zoetstoffen om de cake wat zoeter te maken? Bijvoorbeeld met kokosbloesemsuiker?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Op zich is diksap niet heel erg verkeerd, maar wees je er wel van bewust dat het eigenlijk gewoon ingedikte (fruit)suiker is. Een klein beetje is niet erg maar in het originele recept van een osawacake gaat er echt een flinke hoeveelheid in.
   Dan zou ik inderdaad eerder wat kokosbloesemsuiker aan de cake toevoegen.

  1. Dayenne

   Ja hoor, dat kan. Eventueel kun je de havervlokken nog een beetje fijner malen in de keukenmachine.
   Groetjes Dayenne

 5. Marlies

  Je recept is heerlijk! Dank je wel voor het delen. Ik heb hem ook al een keer met appel gemaakt, omdat ik geen abrikozen is huis had. Ook super!

 6. Pingback: Het recept van Dayenne: Osawacake | SuikerMama

 7. Karen

  Hoi Dayenne,
  Klinkt erg lekker! Zoals zoveel op je blog! Kan ik het boekweitmeel vervangen door gierstme denk je? Heb ik nog in huis.
  Groetjes!

 8. Laura

  Mijn orthomoleculaire natuurarts raad me juist aan zilvervlijsrijst of zwarte rijst te eten omdat mijn darm nogal overstuur is. Maar in je informatie boven je recept zeg je dat rijst ontstekingsbevorderend is en de bloedsuikerspiegel te snel laat stijgen. Gaat het hier dan om witte rijst? Want zilvervliesrijst heeft juist vele positieve eigenschappen…

  1. dayennebos Berichtauteur

   Klopt, dat geldt voornamelijk voor witte rijst. Waarschijnlijk heeft je arts je afgeraden om gluten te eten zodat je darm(wand) kan herstellen en dan is zilvervliesrijst een goede optie. Al zou ik er wel bij adviseren om het gebruik ervan af te wisselen met andere glutenvrije (pseudo)granen zoals bijvoorbeeld quinoa. (NB: Omdat ik jou klachten natuurlijk niet weet ga ik niet tegen het advies van je orthomoleculair arts in, je zal vast een goed persoonlijk voedingsplan hebben gekregen)

   1. Laura

    Hey Dayenne, bedankt voor je reactie. Gelukkig dat het niet voor zilvervliesrijst geldt inderdaad. En mijn arts raadde me inderdaad ook aan naast de rijst nog quinoa of bijvoorbeeld gierst te eten.

 9. Laura

  Hoi,
  De quinoa is hier uitverkocht. Kan ik dit ook door iets anders vervangen? Ik zou het liefst vandaag al zo’n heerlijk gerecht in de oven hebben staan.
  Groetjes Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s