Zuivelvrij roomijs

zuivelvrij (cookie dough) ijs (1)

Home made zuivelvrij roomijs is ontzettend lekker, heel gemakkelijk te maken en de variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik een basis van bevroren fruit en kokos- of amandelmelk en varieer met smaakmakers als rauwe honing, vanille, citroenrasp en stukjes noot. Hoe je het maakt? Heel simpel: doe per persoon 2 stuks fruit met een klein scheutje amandel- of kokosmelk in de blender of keukenmachine en na een minuutje of 1 à 2 mixen, is het een mooie smeuïge en romige massa geworden. Klaar is je home made roomijs!

Pas op! Voeg in het begin niet te veel kokosmelk toe, maar liever steeds kleine beetjes, omdat je anders de kans loopt dat het ijs te zacht wordt. Mix niet te lang, want dan wordt het ijs te dun. Evengoed lekker, maar eigenlijk meer een milkshake dan roomijs.

Ontdooid fruit? Je kunt dit ijs natuurlijk ook met vers fruit in plaats van bevroren fruit maken, maar dan wordt het niet zo romig en dat is juist zo lekker aan dit ijs… Als je met vers fruit werkt, mix dan alle ingrediënten in een blender door elkaar en schenk het in één grote bak of vier kleine bakjes en laat het in een paar uur bevriezen in de vriezer. Haal het ijs er een kwartiertje voor het serveren uit.

Mijn favoriete smaakcombinaties!

 • Aardbei, kokosmelk, rauwe honing en de rasp van een biologische citroen
 • Banaan, bosbessen, amandelmelk en het merg van een vanillestokje
 • Perzik, kokosmelk, rauwe honing en sap en rasp van een biologische citroen
 • Banaan, amandelmelk, merg van een vanille stokje en stukjes pure chocolade
 • Mango, banaan, amandelmelk en de rasp van een biologische sinaasappel

 

14 gedachten over “Zuivelvrij roomijs

 1. Miranda

  Koop een vitamix! Ik heb er nu sinds een paar dagen een en hij is zijn geld echt meer dan waard. Zelfs mijn zelfgemaakte ijs smaakt beter, alles is zachter en romiger… Ik ben er erg enthousiast over!

   1. Miranda

    Ja ik heb ook lang getwijfeld maar toen mijn blender en foodprocessor van de keukenmachine hun langste tijd hadden gehad dacht ik, des te eerder ik hem koop des te langer profiteer ik ervan 😉

 2. Brigitte

  De Yonanas van Princess is ook een geweldig apparaat. Je duwt er bevroren fruit door heen en je hebt meteen romig ijs. Ik ben er super blij mee. En alles kan in de afwasmachine.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, dat kan. Dan alle ingrediënten (fruit en kokosmelk) samen in de blender (of met de staafmixer) en dan in de ijsmachines. Eet smakelijk 🙂

 3. Tine

  ik lees vaak kokosmelk in recepten maar vraag mij af wat daar juist wordt onder verstaan. Niet de typische room voor in thaise gerechten neem ik aan, maar bv. kokosmelk van RiceDream dan? Zonder dat je per se reclame moet maken, kan je eens wat voorbeelden geven?? Ziet er lekker uit, dankjewel, leuke site, ik volg vanaf nu!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Tine,
   Kokosmelk is inderdaad iets anders dan kokosroom. Maar het is ook niet de kokosmelk van bijv. RiceDream, die bestaat namelijk hoofdzakelijk uit rijstmelk (waar slechts een paar % kokos aan is toegevoegd. Met kokosmelk in mijn recepten (bijv. deze ijsjes) bedoel ik de blikjes kokosmelk die je vaak op de Oosters-koken afdeling van de supermarkt vindt. Let er wel op dat de meeste merken koksmelk in de supermarkt heel veel rommel bevatten (suiker, E-nummers etc.) dus mijn voorkeur gaat altijd uit naar biologische kokosmelk zonder toevoegingen, hierbij een voorbeeld: http://www.puurmieke.nl/?m=w250&id=580&t=5403
   Groetjes Dayenne

 4. Pingback: 40 lekkere en gezonde ijsjes voor de zomer - foodquotes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s