Nom nom tag

Toen ik gevraagd werd om mee te doen met een “nom nom tag” moest ik wel even fronsen, een nom nom tag??? Ik had er nog niet eerder van gehoord maar het bleek heel leuk te zijn! De bedoeling van een nom nom tag is dat je een aantal vragen uit de tag beantwoordt en jijzelf daarna de tag ook weer doorgeeft aan een andere blogger. Erg leuk om op deze manier wat meer over je favoriete bloggers te weten te komen dus!

Wat vind jij lekker wat verder iedereen vies vindt (en andersom)?

Hier moet ik wel even goed over nadenken. Ik heb het geluk dan man en dochterlief eigenlijk alles wat ik ze voorschotel wel lusten alhoewel, zelf ben ik echt een enorme fan van koriander (regelmatig gaat er een grote bos over mijn eten) maar bij manlief is dat een absolute no go. Gelukkig voeg je koriander altijd pas aan het eind toe aan een gerecht dus kan ik gemakkelijk een portie met en een portie zonder koriander maken. En verder… ik zou het eigenlijk niet weten, voor zover ik weet heb ik geen gekke cravings. Waar ik zelfs trouwens absoluut niet lekker vind is het geel van een gekookt eitje. En dat terwijl juist daar alle voedingsstoffen inzitten (het eiwit is eigenlijk alleen maar water). Ik weet eigenlijk niet goed of het nou aan de textuur of de smaak ligt maar ik vind het echt zo vies. Omdat eieren wel erg gezond voor je zijn (zie hier de blog van A Healthy Life) moet ik er van mezelf wel regelmatig eentje eten en dan gooi ik er maar wat Keltisch zeezout en een grote schep algen vlokken over om de smaak te maskeren.

Wat kook je het liefst (en veel te vaak)?

Vaak heb ik periodes dat ik bepaalde dingen vaak eet. In de wintermaanden ben ik bijvoorbeeld verslaafd aan soep en curry’s en in de zomer eet ik het liefst elke dag gegrilde groenten en/of salades. Momenteel zit ik in een fase waarin er vaak Thaise tomatensoep, linzen-spinazie salade (met kokoswraps) en exotische salsa met paleo wraps op het menu staat.

In welk restaurant zou je het liefst elke dag eten?

Eigenlijk vind ik koken veel te leuk om elke dag uit eten te gaan en ook het verzinnen van mijn gerechten en het boodschappen doen zou ik eigenlijk niet willen missen! Ik kan er echt van genieten om door de winkel of over de markt te lopen en te kijken, voelen, ruiken en proeven om inspiratie op te doen voor het eten. Het grote voordeel van zelf je eigen eten bereiden is tevens dat je precies weet wat erin zit. Naar mijn idee wordt er veel te veel gerommeld met eten dus laat mij het maar lekker zelf klaarmaken. Voor mij namelijk geen foute e-nummers en verborgen suikers maar puur en eerlijk eten! Groot voordeel van het wonen in Amsterdam is trouwens wel dat er vele “Dayenne proof” plekjes zijn (zo zeggen vriendinnen dat). Denk bijvoorbeeld aan de Bistraw bij Unlimited Health, Alchemist Garden, Venkel, SLA, Sugarless of één van de vele juice bars als bijvoorbeeld dr. Blend. Maar met z’n drietjes ‘zondigen’ is natuurlijk ook wel eens lekker en dat doen we dan bij Bloem op IJburg, een gezellig Italiaans restaurant waar ook kinderen welkom zijn en waar met verse, seizoensgebonden en waar mogelijk biologische producten gekookt wordt. Een vaste kaart hebben ze niet en het grote schoolbord aan de muur vertelt je wat je die dag kunt bestellen (vaak heb je de keuze uit 3 voorgerechten, 3 pastagerechten en 3 vlees-, vis- of vegetarische gerechten). Daarnaast hebben ze een pizzakaart met de lekkerste authentieke houtoven pizza’s (helaas wel gemaakt van tarwemeel).

Als er een broodje naar je vernoemd zou worden, wat zou er dan op zitten en hoe zou het heten?

Over wat erop zou zitten hoef ik niet lang na te denken: gegrilde groente met een lekkere spread (bijv. geprakte avocado, humus of baba ganoush) en wat kiemen (en eventueel nog wat geitenkaas). Het broodje zelf zou een glutenvrij broodje of een spelt-zuurdesem broodje zijn en de naam… is het goed als ik je die schuldig blijf…?

Deel een handige kooktip

Vaak krijg ik de vraag waar ik de tijd vandaan haal om alles te maken maar het antwoord is heel simpel: door vooruit te koken. Zo sta ik op zondag vaak de hele middag in de keuken maar de rest van de week hoef ik vervolgens weinig te doen. Vaak maak ik een grote pan soep en/of een grote bak salade (bijv. deze quinoa salade) waar ik dan een paar dagen van kan lunchen. Ook bak ik dan meestal een brood en vries de plakjes per twee in. Curry’s, ovenschotels etc. maak ik ook altijd in grote hoeveelheden, zodat we daar ook meerdere dagen van kunnen eten.

Wat staat er nog op je food baking bucket list?

Veel te veel! De stapel kookboeken en op andere blogs gespotte recepten blijft maar groeien en helaas ontbreekt de tijd om het allemaal te maken. Zo heb ik afgelopen weekend het nieuwe boek van Amber Albarda binnengekregen en kan niet wachten om daar iets uit te maken. Maar ook wil ik heel graag nog wat recepten uit het Puur en Lekker Eten kookboek (het boek dat ik samen met 10 andere food en health bloggers schreef) en uit Paleo kids proberen.

Zelf koken / eten bestellen / buiten de deur eten

Het antwoord hierop heb ik eigenlijk al gegeven bij de vraag ‘in welk restaurant zou je het liefst elke dag willen eten?’.

Ben je ergens allergisch voor?

Ongeveer een jaar geleden is bij mij een tarwe allergie vastgesteld (dat verklaarde dus mijn jarenlange darmklachten) en tevens heb ik een overgevoeligheid voor koemelk. Mensen vragen mij wel eens of het niet erg lastig is, een tarwe allergie. Of ze denken dat het zielig is omdat je dan niks meer kunt eten maar het tegendeel is juist waar! Door een allergie ga je heel kritisch naar voedsel kijken en ga je er ook veel bewuster mee om. Zoals ik hierboven al schreef zijn mijn jarenlange (darm)klachten als sneeuw voor de zon verdwenen en zit ik veel lekkerder in mijn vel. In mijn ogen ben ik niet overdreven met voeding bezig maar ben ik heel bewust met mijn gezondheid bezig. Lastig is een tarwe allergie zeker niet, biologische- en natuurwinkels hebben een breed assortiment aan suiker-, tarwe- en/of glutenvrije producten. Brood, pasta, crackers, beschuit, koekjes, meel. Je kunt het zo gek niet bedenken of de biologische- en natuurwinkel heeft tarwe- en/of glutenvrije variant. Voorbeelden van glutenvrije graansoorten zijn quinoa, gierst of boekweit. Ook rijst- en maïsmeel zijn glutenvrij maar probeer het gebruik daarvan te beperken, rijst en maïs zijn namelijk ontstekingsbevorderend. Een ander alternatief voor tarwe is spelt, maar spelt is dus niet glutenvrij!

Wat is je food obsessie van de afgelopen tijd/weken/dagen?

Sinds ik een aantal maanden geleden een slowjuicer heb aangeschaft ben ik echt verslaafd aan groente (en fruit) sapjes. Maar daarnaast is ook mijn dag niet compleet zonder een avocado.

Wat is je favoriete toetje?

Eigenlijk eet ik niet zo vaak een toetje (alleen wat vers fruit, maar dat is dan al wat later op de avond) maar ik ben echt gek op kokosyoghurt (te koop bij Unlimited Health) met bosbessen, frambozen en/of aardbeien en een handje noten!

En dat was hem dan alweer, mijn nom nom tag. Tijd om het stokje door te geven aan Susan van Paleo made simple. Door wie ik trouwens getagd ben? Door Catharina van Paleo Feest, Iris van De Voedzame Keuken en Reny van Mind Your Feed. Neem vooral even een kijkje op hun mooie blogs!

5 gedachten over “Nom nom tag

  1. suuz

    ooooh wat herkenbaar allemaal!! Ik ben ook gek op de kokoswraps! die zijn zalig!!! en UnlimitedHealth en Sla zijn mijn favorieten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s