Tomaten-sandwichspread

sandwichspread (1)

Wat leuk, van Biolicious mag ik twee biologische sandwichspreads testen! De spreads zijn op basis van zonnebloempitten en bevatten dus veel goede vetten. Ook zijn ze 100% vegetarisch, veganistisch, gluten-, gist-, lactose- en ei-vrij. En de spread van Healthy Planet is ook nog eens suiker- en sojavrij!

Nu kan ik mij nog wel de Heinz sandwichspread herinneren die mijn vader vroeger at (en manlief smeert het trouwens zo af en toe ook op zijn brood) maar echt heel erg lekker heb ik die nooit gevonden, ik vind de smaak erg kunstmatig. Zelf maak ik wel eens (rode bieten) humus of (geroosterde) paprika tapenade voor op brood maar deze sandwichspreads heb ik eigenlijk nog nooit gegeten, leuk dus om eens te proberen!

Sandwichspread nr 1 (links) is van De Nieuwe Band (gemaakt door het Duitse bedrijf Zwergenwiese) in de smaak “tomaten spread” en bevat de volgende ingrediënten: zonnebloempitten 37%, tomatenpuree 27%, zonnebloemolie, tomaten 9%, citroensap, water, rietsuiker, zeezout, sojasaus (water, sojabonen, zeezout), kruiden en specerijen.

Sandwichspread nr 2 (rechts) is van het Duitse merk Healthy Planet in de smaak “tomaat-paprika-courgette” en bevat de volgende ingrediënten: zonnebloemolie, zonnebloempitten, water, rode paprika 11%, citroenensap uit citroensapconcentraat, tomatenpuree 8%, appelsapconcentraat, courgette 2%, aubergine, knoflook, zeezout, ciderazijn, oregano, basilicum en rozemarijn.

Na inspectie van de etiketten kom ik er achter dat ik de spread van De Nieuwe Band normaal gesproken dus zou laten staan, er zit immers (riet)suiker in (en ook de soja die erin zit geniet niet echt de voorkeur). Maar goed, ik had beloofd de spreads te testen dus… open die potjes!

NB: ik heb in de supermarkt ook even het etiket van een Heinz sandwichspread bekeken en wat blijkt, deze bevat twee keer zoveel ingrediënten als de biologische spreads! Extra toevoegingen zijn: suiker, azijn, zout, gemodificeerd zetmeel, eigeel, verdikkingsmiddelen (quarpitmeel, xanthaangom), aroma, voedingszuur (melkzuur), kruidenextract, gistextract, glucosestroop, specerijextract. Je hoeft geen (natuur)voedingsexpert te zijn om te snappen dat dit nooit echt lekker, puur en gezond kan zijn!

Wat me bij het openen van de potjes gelijk opvalt is dat de spread van Healthy Planet ook echt naar (zongedroogde) tomaatjes en paprika ruikt, met een ondertoon van zonnebloempitjes. Heel natuurlijk, fris en lekker! Ook zijn de stukjes paprika en de kruiden duidelijk te zien.
De spread van De Nieuwe Band ruikt heel anders, meer naar tomatenpuree en kruiden (een beetje pastasaus achtig). Dat is ook niet zo vreemd, de spread bestaat voor meer dan een kwart (27%) uit tomatenpuree (de spread van Healthy Planet bevat maar 8% tomatenpuree). Dat is natuurlijk ook de reden waarom de spread van De Nieuwe Band een stuk roder is dan de spread van Healthy Planet. Maar goed, het gaat niet om de geur maar om de smaak dus… proeven maar!

De spread van Healthy Planet smaakt net als hoe hij ruikt: natuurlijk, fris en lekker. De smaak van tomaat en paprika komt goed naar boven en ook de zonnebloempitjes proef je terug. De spread is goed smeerbaar en heeft veel weg van een lekkere tapenade, lekker op een boterham of cracker en ook een goede aanvulling op een plank met borrelhapjes denk ik. Als Heinz zijn sandwichspread omschrijft als “lekker anders, lekker fris” dan zou ik deze spread willen beschrijven als “lekker, fris, puur én biologisch”.
De spread van De Nieuwe Band is wat ‘zwaarder’ en heeft meer weg van een pastasaus. De smaak is wel goed in balans (je proeft de tomatenpuree en kruiden goed) maar op een boterham zou ik deze spread niet heel snel smeren, dan gaat de voorkeur toch uit naar de frisse spread van Healthy Planet. Waar deze spread volgens mij wel heel goed geschikt voor is: als basis voor een (snelle) pastasaus. Roer wat spread door de spaghetti en je hebt volgens mij een heerlijk en gemakkelijk pastagerecht.

De spread van Healthy Planet geniet dus mijn voorkeur (zowel op basis van ingrediënten en qua smaak) maar ook de spread van De Nieuwe Band is lekker en kun je goed in gerechten gebruiken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s