Biologische pesto Genovese

WP_20131218_14_43_31_Pro

Getest: Pesto Genovese van La Bio Idea (links) en Pesto Vegetale van Artigiana Genovese (rechts)

Jippie! Het was weer zo ver. Ik mocht van Biolicious een smaaktest uitvoeren. Dit keer stond er pesto op het menu. Normaal gesproken maak ik mijn pesto altijd zelf. Het is namelijk ontzettend simpel en veel lekkerder dan pesto uit een potje. Althans, dat dacht ik…

Laten we eerst eens even kijken wat pesto nou precies is, want in de winkel zijn tegenwoordig zo veel soorten te vinden.

Pesto of pesto genovese (uit Genua) is een Italiaanse delicatesse, die oorspronkelijk werd gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, Pecorino en/of Parmezaanse kaas en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden in een vijzel fijngewreven (vandaar de naam ‘pesto’ = gestampt).

Goed, laten we de twee pesto’s eens bekijken.

Pesto nr 1 (links) is Pesto Genovese van La Bio Idea, welke de volgende ingrediënten bevat: zonnebloemolie, basilicum (38%), olijfolie, amandelen (8,6%), Grana Padano (6%), zout, knoflook, citroenzuur (E330).

De ingrediënten wijken dus iets af van het originele recept. Er is Grana Padano gebruikt in plaats van Pecorino en/of Parmezaanse kaas (NB: het verschil tussen Grana Padano en Parmezaanse kaas is dat Grana Padano in een groot deel van Italië geproduceerd wordt en Parmezaanse kaas alleen in een beperkt gebied rondom Parma geproduceerd mag worden). Daarnaast gebruikt La Bio Idea amandel in plaats van pijnboompitten. Wat ik echt jammer vind, is dat zonnebloemolie in plaats van olijfolie is gebruikt. Zonnebloemolie is een meervoudig onverzadigd vet dat een overdosis aan omega-6-vetzuren in het lichaam veroorzaakt (gevolg: de opname van de gezonde omega-3-vetzuren wordt tegengewerkt). Tot slot zien we dat aan deze pesto citroenzuur (E330) is toegevoegd. Nu lijkt citroenzuur (E330) geen schadelijke stof (behalve voor kindertanden) maar omdat de stof in zo veel producten ongelimiteerd verwerkt mag worden, krijgen we het (als we niet opletten) regelmatig binnen (NB: onderaan deze pagina volgt een beschrijving van citroenzuur E330).

Dan de ingrediënten van pesto nr 2 (rechts): Pesto Vegetale van Artigiana Genovese: extra virgine olijfolie (35%), basilicum (30%), cashewnoten, walnoten, pijnboompitten, knoflook en zout.

Deze pesto komt dus ook niet helemaal overeen met de ingrediënten van een originele pesto. Er zijn cashew- en walnoten aan toegevoegd en de kaas ontbreekt (voordeel: deze pesto is dus wel geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie!).

Na het vergelijken van de ingrediënten (waarna mijn voorkeur uitgaat naar Pesto Vegetale van Artigiana Genovese), is het tijd om de potjes open te draaien en te gaan ruiken en proeven!

Pesto Genovese van La Bio Idea ruikt hoe je het zou verwachten van een potje pesto uit de winkel, je ruikt vooral de kaas maar hij ruikt op zich niet verkeerd. Ook de smaak is goed, de pesto heeft een zachte, prettige nasmaak. Hij heeft een zachte textuur, je proeft de kleine stukjes noot. Toch blijft het wel een typische pesto uit een potje, niet verkeerd maar niet zo lekker als een home made pesto.

Dan pesto nr 2 Pesto Vegetale van Artigiana Genovese. Qua ingrediënten dus favoriet maar hoe zit het met de smaak? Als je het potje opendraait, doorroert en ruikt doet deze pesto je niet direct aan een pesto denken. Van pesto verwacht je toch de geur van pijnboompitten maar dat ontbreekt hier, je ruikt alleen basilicum. De pesto doet, door de geur een beetje ‘flauwtjes’ aan, maar als je een hap neemt… Wow, wat een ontzettend lekkere pesto is dit! De textuur is heel romig en je proeft de basilicum en olijfolie goed. Eigenlijk proeft deze pesto wel heel erg lekker, net of je het zelf hebt gemaakt. Heel erg vers! Het grote verschil met de andere pesto is, dat Pesto Vegetale van Artigiana Genovese ongepasteuriseerd is en daardoor de smaak van versgemaakte pesto heeft. Ik zou bijna zeggen dat de smaak van basilicum explodeert op je tong 😉 Ik ben echt aangenaam verrast, pesto uit een potje kan dus net zo lekker als een home made pesto zijn!

Tip: Eet de Pesto Vegetale van Artigiana Genovese met courgette-spaghetti en ovengeroosterde tomaatjes en pijnboompitten.

Citroenzuur (E330) komt van nature voor in levende cellen, waar het een sleutelrol speelt in de celstofwisseling. E330 wordt volledig afgebroken in het menselijk lichaam en wetenschappers beschouwen de stof dan ook als onschuldig. Wel lost citroenzuur (net als elk zuur) tandglazuur op en dat kan tanderosie veroorzaken. Vooral jongeren en kinderen zijn hier gevoelig voor, omdat zij meer frisdrank drinken dan volwassenen. In frisdranken en vruchtensappen zit meestal ook suiker. Deze twee ingrediënten kunnen samen zowel tanderosie als de vorming van cariës bevorderen. Verder neemt het bloed metalen als aluminium makkelijker op door E330. Aluminium kan schadelijk zijn voor diverse organen in het menselijk lichaam. Maar wat het effect is van E330 voor de verspreiding en ophoping van aluminium in het lichaam, is nog onvoldoende onderzocht. Directe lichamelijke reacties veroorzaakt E330 voor zover bekend alleen bij mensen met een – zeer zeldzame – intolerantie voor citroenzuur (eczeem, huidontstekingen, aften).

3 gedachten over “Biologische pesto Genovese

  1. Nathalie

    Leuk artikel! Ik heb laatst toevallig die linker geprobeerd, maar na jouw blog ga ik die andere, Pesto Vegetale van Artigiana Genovese, eens proberen! 🙂

  2. Pingback: Courgette carpaccio | Dayenne's Food Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s