Biologische chocoladerepen

WP_20140211_18_28_11_Pro

Deze keer een smaaktest waar het hele gezin bij stond te springen: chocoladerepen. Van Biolicous mocht ik de chocoladerepen van Vivani en Green & Black’s met elkaar vergelijken:

  • Vivani Edel Vollmilch (melk) 35% vs. Green & Black’s melk 35%
  • Vivani Edel Bitter (puur) 70% vs. Green & Black’s puur 70%
  • Vivani Feine Bitter (extra puur) 85% vs. Green & Black’s extra puur 85%
  • Extra: Vivani Feine Bitter (extra puur) 92% (gezoet met kokosbloesemsuiker)

Zoals altijd wilde ik voor het proeven eerst de ingrediënten even onder de loep nemen. Wat opvalt is dat de chocolade van Vinani gezoet is met ruwe rietsuiker (met uitzondering van de 92% reep, die is gezoet met kokosbloesemsuiker) en de chocolade van Green & Black’s met ‘gewone’ rietsuiker. Een tweede verschil is dat aan de chocolade van Green & Black’s vanille extract is toegevoegd en dat de chocolade van Green & Black’s de emulgator sojalecithine bevat. Omdat ik geen suiker eet zou ik normaal gesproken zou ik dus alleen de 92% reep van Vivani eten maar vooruit, voor deze test maak ik wel een uitzondering.

NB: Ik heb in de supermarkt ook even de etiketten Verkade en Côte d’Or bekeken. Wat opvalt is dat de repen van Verkade minder cacaobestanddelen bevatten en dus minder puur zijn (zo bevat de ‘pure’ chocoladereep maar 55% cacao tegenover 70% van Vivani en Green & Black’s!). De repen van Côte d’Or bevatten wel dezelfde hoeveelheden cacaobestanddelen maar zijn gezoet met gewone suiker, bevatten melkpoeder of melkvet, aroma’s (vaak ook suiker) en wederom soja lecithine als hulpmiddel. Kortom, de repen van Verkade bevatten een stuk minder cacao dan de repen van Vivani en Green & Black’s en aan de repen van Côte d’Or zijn naast gewone geraffineerde suiker ook nog eens een hoop hulpstoffen toegevoegd, niet echt een pure en ‘eerlijke’ chocoladereep dus.

Op basis van de ingrediënten gaat mijn voorkeur uit naar de chocolade van Vivani welke gezoet is met ruwe rietsuiker en geen soja lecithine bevat. Hoewel soja lecithine (E322) een additief is waarvan tot op heden nog geen schadelijke bijwerkingen bekend zijn, het wordt wel in veel voedingsmiddelen gebruikt en zeer recente analyses wijzen bij overconsumptie wel op risico’s van opvliegers en allergieën. Jammer trouwens dat niet alle repen van Vivani gezoet zijn met kokosbloesemsuiker! Dat zou pas echt fijn zijn als je – net als ik – geen suiker eet.

Goed, tijd om te proeven. Terwijl ik de chocoladerepen uit stond te pakken kwamen man- en dochterlief aangesneld want met deze test wilde ze maar al te graag meedoen.

Wat tijdens het proeven vooral naar voren komt is dat de chocolade van Vivani puurder van smaak is en de chocolade van Green & Black’s een zachtere smaak heeft. Omdat ik een liefhebber ben van ‘echte’ pure chocolade vind ik de smaak van Vivani het lekkerst. Heerlijk puur en bitter, precies hoe chocolade hoort te smaken. Ben je – net als manlief – iets minder ‘hardcore’ chocolade fan dan valt de chocolade van Green & Black’s waarschijnlijk meer in de smaak omdat deze iets milder, romiger en zachter is. Dit komt denk ik door het toegevoegde vanille extract (wat je ook terug proeft). Het hangt dus echt van je smaak af. Hou je van een pure, bittere en volle chocoladesmaak dan raad ik je de chocolade van Viavani aan. Hou je van een wat zachte, milde chocolade met een vleugje vanille, dan is de chocolade van Green & Black’s waarschijnlijk een betere keus. En als je – net als ik – geen suiker eet (of je suiker inname wilt beperken) dan is de 92% reep van Vinvani een uitkomst. Maar eerlijk is eerlijk, die hele sterke chocoladesmaak moet je wel kunnen waarderen. Smaken verschillen…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s