Pizzabodem van bloemkool en amandelmeel

pizza bloemkool amandelmeel (4)

Jullie weten het inmiddels wel, ik heb een zwak voor pizza en na de pizzabodem van bloemkool en mozzarella en de pizzabodem van courgette, havermout en quinoa is het vandaag tijd voor een pizzabodem van: bloemkool en amandelmeel! Natuurlijk, de textuur en de smaak zijn niet hetzelfde als een pizza van ‘gewoon’ bloem/meel maar lekker is deze pizza zeker wel. En een stuk gezonder ook.

Ingrediënten voor 2 kleine (lunch) pizza’s of 1 grote pizza

Pizzabodem

 • 200 gr bloemkool
 • 140 gr amandelmeel 
 • 2 grote eieren
 • paar takjes verse tijm (of andere verse kruiden naar smaak)
 • snufje Keltisch zeezout

Topping (naar keuze maar ik heb de volgende ingrediënten gebruikt)

 • een paar el passata (je kunt het zelf maken maar ik vind de passata di pomodoro van AH Puur & Eerlijk ook lekker)
 • 1/2 courgette
 • 1 (punt)paprika
 • paar tomaatjes
 • verse basilicum
 • peper

Hoe maak je het (60 min)

Verwarm de oven voor op 225 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat (verwarm ook alvast de grillpan). Snij de bloemkool in roosjes en doe de roosjes in een keukenmachine. Maal de bloemkool totdat het soort kruimels worden. Doe het bloemkoolkruim in een theedoek en draai de theedoek zodat je al het vocht uit de bloemkool wringt (het bloemkoolkruim wordt dan een soort droog korrelig meel). Meng vervolgens de bloemkool met de rest van de ingrediënten (amandelmeel, eieren, tijm en zout). Leg het deeg op de bakplaat en vorm er een pizzabodem van. Het is belangrijk dat je het mengsel echt goed aandrukt, anders valt hij na het bakken uit elkaar. Tip: gebruik de rand van een springvorm om een mooie ronde vorm te krijgen (de rand voor het bakken wel verwijderen). Bestrijk de bovenkant van de pizza met een beetje olijfolie en bak de bodem ongeveer 15 á 20 minuten bruin, gaar en knapperig (smeer voor de laatste 5 min een paar el passata uit over de bodem). Leg de tomaatjes eventueel bij de pizza in de oven  (doormidden gesneden en besprenkeld met olijfolie) zodat deze ook geroosterd worden. Maar je kunt ze ook rauw/vers toevoegen nadat de pizza klaar is, net wat je lekker vindt. Gril – als de pizzabodem in de oven ligt – de courgette en paprika in de grillpan. Als de pizzabodem klaar is beleggen met de gegrilde groente, de tomaatjes en wat verse basilicum. Maal er ook wat verse peper over. Eet smakelijk!

16 gedachten over “Pizzabodem van bloemkool en amandelmeel

 1. Miranda

  Iets wat ik mij al lang afvraag: hoe zit het met het bakken met bijvoorbeeld amandelmeel (en andere noten) en ook lijnzaad op hoge oventemperatuur in verband met oxidatie? Van amandelmeel wordt wel gezegd dat dat niet miet worden verhit boven 180 graden. Lijnzaadolie zou niet moeten worden gebruikt voor bakken (het kan maar tot een graad of 107 worden verhit?). Dat gebruik ik dan ook alleen koud. Lijnzaad gooi ik daarentegen wel vaak door baksels die op 180 graden de oven in gaan. Is dat verantwoord? Het duizelt mij een beetje en hoor graag je mening hierover!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Miranda,
   Het klopt inderdaad dat noten – bij verhitting boven de 175 graden – de kans lopen om te gaan oxideren. De vetten in de noten kunnen dan instabiel worden en er kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
   Om dezelfde reden mag je lijnzaadolie nooit verhitten en moet je ook oppassen bij het verhitten van lijnzaad.
   Nu moet ik heel eerlijke bekennen dat ik hier niet áltijd rekening mee hou, zoals bij deze pizza bijvoorbeeld (maar meestal wel!!).
   Mijn persoonlijke mening is dat een lepeltje lijnzaad door een brooddeeg echt niet erg is. Eet je echter dagelijks (een paar) plak(en) lijnzaadbrood en/of baksels met amandelmeel, dan zou ik wel goed op de temperatuur letten.
   Het blijft ook lastig hoor, er zijn zoveel zaken om rekening mee te houden. Als je ‘het’ namelijk echt goed zou willen doen dan zou je de amandelen (of andere noten) ook eerst een nacht in lauw water moeten weken om het fytinezuur af te breken (en ze vervolgens vermalen tot amandelmeel). Ook hierbij is mijn persoonlijke mening dat het weken van noten absoluut het beste is (het handje dat ik dagelijks door mijn havermout doe week ik dan ook altijd samen met de havermout mee) maar over dat ene koekje wat ik zo af en toe eens eet van amandelmeel, daar maak ik me geen zorgen over.
   Groetjes Dayenne

   1. Miranda

    Hoi! Heel erg bedankt voor je antwoord. Er is zoveel om rekening mee te houden (hoe meer ik leer over voeding, hoe meer afwegingen ik moet maken, ieksssss). Ik houd ook niet overal rekening mee (soms is het ook gewoon niet praktisch om alles vooraf te weken en voor alle vetten de oxidatietemperatuur te checken), maar ik probeer wel bewust afwegingen te maken en daarom ben ik graag goed geïnformeerd. Je antwoord lokt weer tal van nieuwe vragen uit, dus daar ga ik dan, haha. Noten weken doe ik niet altijd, maar wel vaak (soms is mij ook niet helemaal duidelijk hoe lang je iets moet weken… Is een nachtje genoeg, of nog langer?). Ik maak mijn eigen amandelmelk met de slowjuicer en week de amandelen daarvoor eigenlijk altijd langer dan 8 uur (de melk wordt daar namelijk gewoon lekkerder van). De pulp is mijn amandelmeel is dat dus standaard vrij van fytine. Ik eet ook wel eens een handje nootjes of wat (rauwe) notenpasta (bij dat laatste weet ik eigenlijk niet of het geweekte noten betreft, maar ik neem aan van niet) en “dat moet dan maar”. Ook in mijn baksels gaan vaak ongeweekte noten (maar dat is dan weer niet meer dan 100 gram op een heel recept en dan neem ik het nog ruim). Ik kijk wel uit dat ik noten niet bak boven 180 graden en de meeste recepten gaan ook niet hoger dan dat. heb ik gemerkt. Al maak ik wel vaak de pastinaakpindakaasfrieten van Amber Albarda en daarin zit amandelpasta en pindakaas en die gaan weer de oven in op 200 graden… Hoe zit het eigenlijk met fytine in haver(mout)? Ik heb weleens gelezen dat het daar juist wel weer meevalt? En dat je haver ook niet zou hoeven af te spoelen na het weken. Ik gebruik havermout vaak in de variant overnight oats en dat zou betekenen dat die ook al fytine-vrij is doordat het een nachtje staat te trekken. Weer iets van heel andere orde: het snijden en bereiden van groente. Kun je groente beter wel of niet op voorhand snijden en al of niet in water bewaren (het schijnt bij koolsoorten juist wel goed te zijn om die een paar dagen vooraf gesneden in de koelkast te hebben liggen, maar bij de rest niet?). En sinds de boeken van Amber Albarda stoom ik de meeste groente om maar te voorkomen dat ik de voedingsstofjes niet met het kookvocht weggooi…

 2. dayennebos Berichtauteur

  Hoi Miranda,

  Daar stel je me weer even wat vragen zeg 😉
  Om te beginnen wil ik zeggen: laat je niet gek maken door alles wat je over voeding leest. Blijf gewoon je gezond verstand gebruiken en om altijd bij alles rekening te houden… Het moet ook ‘leuk’ blijven (vind ik).
  Ik zou aanraden je basis eetpatroon eens onder de loep te nemen en te kijken waar je dat eventueel zou kunnen verbeteren (maar nogmaals, laat je niet gek maken, je kunt nu eenmaal niet met alles rekening houden).
  Eet je bijvoorbeeld veel noten, zaden, granen en havermout dan zou ik (persoonlijk) wel rekening houden met fytinezuur. Als je elke morgen havermout eet is het een kleine moeite om ze een nachtje te laten weken. Hetzelfde met noten, maar als je dagelijks maar een handje neemt zou ik er niet wakker van liggen.
  En dan het snijden van groenten, tja… Het is absoluut zo dat gesneden groente uit de supermarkt stukken minder vitamines en mineralen bevatten dan ongesneden groente. Persoonlijk zou ik dus altijd kiezen voor ongesneden groente. Ook zijn de voorgesneden groente verpakt in plastic wat BPA bevat (dit trekt ook in de groente) wat o.a. verminderde vruchtbaarheid kan veroorzaken.
  Dan over het snijden zelf. Bij groene groenten komt door het snijden een enzym vrij dat vitamine C afbreekt. Kool daarin tegen maakt juist goede stoffen aan als je het snijdt. Kortom, het hangt helemaal van de groentesoort af. Mocht je hier nou meer over willen weten, dan zou je misschien eens op een forum over rawfood kunnen kijken, ik verwacht dat zij je daar wel wat meer over kunnen vertellen.
  Tot slot, heel goed dat je de groente stoomt in plaats van kookt. Dat is inderdaad een goede manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
  Als ik je verhaal zo lees (met wat je zoal eet) zou ik me echt geen zorgen maken hoor. Zolang je goed, gevarieerd en met mate eet en producten als tarwe-, suiker- en koemelk laat staan heb je een prachtig voedingspatroon!

  Groetjes Dayenne

 3. Miranda

  Hoi Dayenne,
  Wat attent dat je de tijd neemt om mij zo uitgebreid te antwoorden! Ik zal nu stoppen met vragen! ik denk zelf ook wel dat ik redelijk goed bezig ben, haha (ik maak veel van je recepten, dus dat kan ook niet anders :)). Hoe meer ik leer over voeding hoe meer dingen er zijn om rekening mee te houden (een paar maanden geleden had ik nog nooit gehoord over fytine, fytaten, micronutrienten etc.). Voor een leek zijn het dingen die maar moeilijk eigen gemaakt kunnen worden (erg concreet wordt het namelijk niet, die processen die zich in het lichaam afspelen en de berichten over voeding zijn af en toe zo tegenstrijdig dat zelfs iemand die sterk in zijn schoenen staat – zo beschouw ik mijzelf in principe toch wel, haha – zou kunnen gaan twijfelen) en overal pik je wat op (blogs, receptenboeken) maar ik zou het liefst gewoon één goede en complete handleiding hebben en die vind ik eigenlijk nergens (maar misschien is het ook allemaal wel niet in één boek te vatten).
  Ik ben inderdaad gek op noten, pitten, zaden en havermout maar week dus al vrij veel. Van bepaalde dingen vind ik het toch wel lekker om ze knapperig/crunchy te eten. Zoals een handje nootjes, die week ik niet. En de ingredienten van muesli ook niet. Maar daar maal ik dan niet om (want we moeten wel blijven genieten en te veel stress over voeding is ook niet goed voor de gezondheid!). Groente, fruit en goede vetten (alles van biologische herkomst) vormen het hoofdbestanddeel van mijn voeding en geraffineerde suiker, tarwe, gist en (gepasturiseerde) (koe)zuivel laat ik eigenlijk staan. Ik wil nog wel eens zondigen met tofu, maar ik vind dat dat moet kunnen af en toe! Sinds ik heb gelezen over de negatieve effecten van ongefermenteerde soja ben ik overigens (meer) tempeh gaan eten.
  Grt. Miranda

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Miranda,
   Heel herkenbaar om je verhaal zo te lezen. Ik ben vorig jaar begonnen met een boek van Amber Albarda en ben geëindigd met de opleiding Natuurvoedingsadviseur (en nu alweer bezig met Orthomoleculaire Suppletie).
   Misschien is de opleiding Natuurvoedingsadviseur ook wel iets voor jou? In die opleiding krijg je antwoord op al je bovenstaande vragen 🙂
   Zelf heb ik de opleiding bij Civas gedaan (daar doe ik nu ook Orthomoleculaire Suppletie) en vond de opleiding razend interessant en goed te doen (als je er goed tegen aangaat tenminste 😉 )
   Groetjes Dayenne

 4. Miranda

  Ha, je brengt me echt op ideeen! Ik heb er even naar gekeken en wist niet dat dergelijke opleidingen ook open staan voor ‘leken’! Al met al zou ik het best aardig vinden om te doen (ik overweeg al bijna een carriere-switch ;)), gewoon omdat ik leuk vind om te leren en ik mij vooral de laatste anderhalf jaar steeds meer ben gaan interesseren voor voeding en wat voeding voor je kan doen (voeding voor je in plaats van tegen je laten werken vind ik een mooi ding). Het is echt de toekomst!
  Het ontbreekt mij echter aan tijd op dit moment, met drie kleine kinderen en een zo goed als fulltime-aanstelling (en legio nevenwerkzaamheden). O, ja en dan ook nog eens vaak in de keuken staan, want sinds ik zo veel ben opgestoken over voeding maak ik natuurlijk zo goed als alles zelf! Voor de toekomst houd ik het zeker in mijn achterhoofd. Vijf uur per week moet ik toch wel ergens kunnen vinden?
  Ben jij van plan om een eigen praktijk te gaan opzetten? Of een mooi (e-)(recepten)boek schrijven? Ik zie veel ontbijtrecepten-e-books verschijnen, dus dat is bniet zo vernieuwend meer, maar bijvoorbeeld een lunchtrommelreceptenboek (mijn oudste gaat bijna naar de basisschool, vandaar, haha)!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Miranda,
   Het is zeker mijn droom een eigen praktijk te beginnen en had een jaar geleden ook nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen. Koken is altijd een hobby geweest en omdat ik gek werd van al mijn losse recepten ben ik een maand of 8 geleden mijn blog begonnen (dan konden vriendinnen die ook vaak om mijn recepten vroegen ze ook zien). Langzamerhand ging ik me meer en meer verdiepen in gezonde voeding en ben in november begonnen met de opleiding Natuurvoedingsadviseur (omdat ik er bijna fulltime mee aan de slag ging kon ik met 3 maanden al examen doen). Je ziet het, ik was een jaar geleden ook nog compleet ‘blanco’ dus als je er echt voor gaat kan het snel gaan 😉
   Een eigen kookboek is een andere grote wens en… 1 mei gaat die uitkomen ook! Samen met nog 10 andere food/health bloggers heb ik een heel mooi E-book geschreven met meer dan 100 recepten (alles tarwe-, suiker- en koemelkvrij!). Hou m’n dus blog goed in de gaten, binnenkort kun je ‘m bestellen 🙂
   Fijn Paasweekend!
   Groetjes Dayenne

 5. Miranda

  Dat is zeker snel gegaan dan! Goed resultaat zeg. En misschien morgen nog Miss Natural ook! Veel succes daar (heb op alle mogelijke manieren op je gestemd!). Ik kom ook om in de recepten. Ligt als een grote stapel prints in een keukenlade, inclusief vlekken. Geen doorkomen aan! Zo ver als jij ben ik nog lang niet 😉

 6. S.tel

  Dag Dayenne, heb hem net met broccoli gemaakt!! En dubbele portie, voor een hele bakplaat, lekker!!! (Vind alleen amandelmeel erg prijzig, dus heb 100gr minder gedaan en wat kokosmeel erbij gedaan op gevoel.) Zelfgemaakte saus (met ansjovis en artisjokharten gepureerd) erop en uit de oven wat rucola! Dank.

 7. Joke

  Dag Dayenne

  Hoeveel op voorhand mag ik het deeg maken? En kan ik het voorbakken om tijd te besparen op het moment zelf of is dat geen optie?

  Als ik er mozzarella op leg, doe ik dit dan ook de 5 laatste minuten of ietsje eerder? Of de pizza dan gewoon langer in de oven? En hoeveel tijd hebben champignons nodig?

  Dankjewel, Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s