Eierkoeken van amandelmeel

eierkoeken

Vandaag een verantwoorde versie van een populair tussendoortje: eierkoeken. Want nee, Sonja Bakker mag dan wel zeggen dat eierkoeken een gezond tussendoortje zijn, dat zijn ze niet!  Oké, eierkoeken hebben een zeer laag vetgehalte (er gaat geen boter of olie in) maar denk eens aan de (verborgen) suikers. In een standaard recept voor eierkoeken gaat 100 gr bloem (en we weten, witte tarwebloem is een geraffineerd product dat eigenlijk gewoon een vorm van slecht verteerbare suiker is), 100 gr suiker (het witte gif), 2 eieren, citroen en bakpoeder. Nee, dat kan veel beter! In mijn recept heb ik de bloem vervangen door amandelmeel (maar een ander (glutenvrij)meel of speltmeel kan natuurlijk ook) en de suiker heb ik vervangen door wat honing (en niet teveel natuurlijk). Om een extra ‘bite’ aan de koeken te geven heb ik een handje moerbeien aan het beslag toegevoegd, maar iets anders lekkers (denk aan rozijnen, bosbessen, cacao nibs) kan natuurlijk ook.

Ingrediënten (8 stuks)

 • 200 gr amandel meel (maar een ander glutenvrij meel of speltmeel kan ook)
 • 4 eieren
 • 6 el honing
 • schil van 1 biologische citroen
 • 1 tl bakingsoda

Variatie

 • voeg 1 á 2 handje(s) moerbeien, rozijnen, bosbessen, rauwe cacao nibs of iets anders lekkers naar keuze toe aan het beslag

Hoe maak je het

Verwarm de oven op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Klop met een handmixer de eieren – samen met de honing en het citroenschil – luchtig en schuimig (dit duurt een paar minuten). Meng in een andere kom het amandelmeel met de bakingsoda (en de eventuele extra ingrediënten). Schep het amandelmeel met een spatel heel voorzichtig door het luchtige ei. Het beslag met luchtig blijven, als een soort mousse. Schep 8 hoopjes beslag op de bakplaat maar let op: de koeken lopen tijdens het bakken nog uit dus als je een niet al te grote oven hebt is het beter om maar 4 á 6 koeken tegelijk bakken! Tip: om mooie ronde koeken te krijgen heb ik het beslag in een uitsteekring geschept, die ik voor het bakken weer verwijderd heb. Bak de eierkoeken in 10 á 15 min goudbruin. Even laten afkoelen voor het eten. Eet smakelijk!

78 gedachten over “Eierkoeken van amandelmeel

 1. Jacqueline

  Zojuist dit recept uitgeprobeerd. Ze zijn lekker maar ik denk dat mijn amandelmeel te grof is want ze zijn wat korrelig van structuur. Vind ik zelf niet zo erg maar weet zeker dat mijn zoon van bijna 7 daar absoluut over gaat zeuren. Dus ga ze straks nog een keer maken maar dan eerst mijn meel goed zeven. Kijken of ze dan beter worden. Overigens heb ik bij gebrek aan een citroen een sinaasappel gebruikt en de smaak is er zeker niet minder om. Als ze straks (met het gezeefde meel) gaan lukken ga ik deze maken om op school te trakteren als mijn zoon 7 wordt 🙂

  1. dayennebos Berichtauteur

   Nu maar duimen dat de gezeefde versie wel de goedkeuring van je zoontje krijgt dan… haha. Leuk dat je het als traktatie voor op school wilt maken! Zouden meer moeders moeten doen 😉

 2. Lydia

  Heey, vraagje…

  Sta op het punt die eierkoeken uit te proberen, maar heb nog nooit eerder met citroenschil gewerkt… Moet ik een citroen pellen en de hele schil gebruiken, of moet ik wat snippers vanaf schrappen?
  Misschien domme vraag maar ach… 😀

  Gr Lydia

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Lydia,
   Het is de bedoeling dat je met een rasp wat van de schil afraspt. Je krijgt dan kleine ‘schilfertjes’ citroenschil (ongeveer zo groot als geraspte kokos). Die schilfertjes noem je de citroenrasp.
   Succes en eet smakelijk alvast 🙂
   Groetjes Dayenne

 3. Sjanette

  Ik wil ze graag straks maken, maar ik heb even een vraagje: Het standaard recept is voor 6 eierkoeken, maar in het gezonde recept is de hoeveelheid amandelmeel en eieren in verhouding meer dan het standaard recept. Heeft dat een reden?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Sjanette,
   Mijn ervaring is dat de eierkoeken met deze verhouding eieren-amandelmeel beter lukte dan met minder eieren in het recept. En eigenlijk ook wel logisch, het zijn EIERkoeken en geen SUIKER-/MEELkoeken 😉
   Groetjes Dayenne

 4. Yvonne

  Net gebakken, super simpel en erg lekker. Alleen zo jammer dat amandelmeel zo duur is. Heb je daar een alternatief voor of zou je half amandel- half speltmeel kunnen doen?

 5. an

  Heb de eierkoeken met spelt gebakken: heerlijk. Maarnu las ik weer dat alle granen slecht verteerbaar zijn. Is dat nu zo of is spelt nu alleen iets minder slecht dan tarwe. Zucht….

 6. Esther

  Hoi, ik heb deze 2 keer gebakken. Een keer met bakpoeder (super gelukt, mooi goudbruin en goed gerezen) en de 2e keer met bakingsoda. Plat en veel bruiner. Zelfde oventemperatuur en tijd. Heb jij een idee hoe dat kan?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Esther,
   Wijnsteenbakpoeder en baking soda bestaan beide uit natriumbicarbonaat (rijsmiddel) echter, aan wijnsteenbakpoeder is ook nog iets zuurs (wijnsteen) toegevoegd zodat het rijsmiddel geactiveerd wordt. Bij baking soda is dat dus (nog) niet het geval maar door iets zuurs (azijn, honing, citroensap) toe te voegen wordt het rijstmiddel geactiveerd. Het komt ongeveer dus wel op hetzelfde neer maar één van de eigenschappen van baking soda is dat het baksels een mooie bruine kleur geeft en dat de baksels hun vorm beter behouden, vandaar je eierkoeken met baking soda dus bruiner waren. Je eierkoeken met bakpoeder waren beter gerezen en dat heeft weer te maken dat het rijzende effect uit baking soda eigenlijk pas goed geactiveerd wordt boven 220 graden.
   Groetjes Dayenne

 7. Esther

  Hoi,
  bedankt voor je antwoord. Dus als ik gistvrij wil bakken kan ik beter wijnsteenbakpoeder gbruiken, dat is toch gistvrij? Of bij bakingsoda de oven warmer zetten en korter bakken en misschien een lepeltje citroensap extra? Nu hadden ze zeg maar speculaasjeskleur en -dikte. Ze smaakten ook niet zo lekker als die met bakpoeder.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wijnsteenbakpoeder en bakingsoda zijn inderdaad gistvrij. De eierkoeken horen echt de kleur en dikte van ‘gewone’ eierkoeken te hebben dus speculaaskleur (en -dikte) is inderdaad niet goed.
   De honing en citroenrasp zorgen in dit recept trouwens voor het ‘zuurtje’, je hoeft dus geen extra citroensap toe te voegen.
   Groetjes Dayenne

   1. Esther

    Kan bakingsoda ook ‘dood’ zijn misschien? Op het doosje staat nl. Na 30 dagen vervangen. ?…Verder (behalve dus bakingsoda ipv de vorige keer bakpoeder) heb ik hetzelfde recept gevolgd, daarom vind ik het grote verschil ook zo raar.

   2. dayennebos Berichtauteur

    Hoi Esther, heb eigenlijk geen idee. Mijn baking soda is volgens mij al langer dan 30 dagen open en ‘doet het nog’…

 8. Sabina

  Ziet er lekker uit weet iemannd hoeveel koolhydraten er ongeveer per koek of per 6 inzit (diabeet) alvast bedankt

  1. dayennebos Berichtauteur

   Amandelmeel bevat 20 gr koolhydraten per 100 gr (tegenover wel 83 gr koolhydraten per 100 gr in tarwebloem!) en zorgt daarom niet voor (grote) schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook bevat amandelmeel veel vitamines, mineralen, gezonde vetzuren en eiwitten. Het is daarom een goed alternatief voor gewone meelsoorten.
   De honing (79 koolhydraten per 100 gr) in de eierkoeken is een enkelvoudig koolhydraat en kan wel een grote schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hoewel het wel een betere keus is dan gewone witte suiker is het wel raadzaam om bij diabetes er niet teveel van te eten.

 9. Fenne

  Lijkt me een heerlijk recept!
  Maar, even voor de zekerheid: spelt is niet glutenvrij! Een versie met speltherapie is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.

  1. Dayenne

   Spelt is inderdaad niet glutenvrij. Daarom staat speltmeel ook apart vermeld naast ‘een ander glutenvrij meel’ (anders dan amandelmeel) 😉 Maar Misschien moet ik het duidelijker neerzetten… Mijn spelt recepten staan overigens in een apart tabblad (met een duidelijke vermelding dat spelt niet glutenvrij is).

 10. fentje

  Hoe lang kunnen de eierkoeken bewaard worden? En mag dit buiten de koeling? Ivm de eieren?

  Weet niet of ik ze uberhaupt lang zal laten liggen hihi… :)) mmm

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ik bewaar de eierkoeken in een afgesloten trommel. Ze blijven zeker een dag of drie goed (buiten de koelkast). Daarna zijn ze hier in huis altijd wel al op 😉

 11. Ineke

  Ik heb ze gemaakt maar nog niet geproefd. Zien er wel echt uit als eierkoeken! Alleen heb ik nog wel even de calorieën geteld: ongeveer 230 kcal per koek! In een “gewone” eierkoek ongeveer 90 kcal! Dus niet al te veel eten zou ik denken….

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Ineke. Ik tel al jaren geen calorieën meer, aangezien calorieën ons niets over de échte voedingswaarde van een product vertellen. Een gewone eierkoek heeft misschien wel minder calorieën, maar geen echte voedingswaarde. De calorieën zijn ‘loze calorieën’, je lichaam heeft er niets aan. Sterker nog, je lichaam waardevolle energie voor de vertering van de eierkoek (de energie die je lichaam eigenlijk nodig heeft voor de opbouw van je lichaam), terwijl het er niets voor terug krijgt (geen vitaminen, mineralen, bouwstoffen etc.). Mijn eierkoeken zijn gemaakt met gezonde ingrediënten, waar je lichaam wat aan heeft (belangrijke vetten en eiwitten uit het amandelmeel bijvoorbeeld). Maar natuurlijk moet blijven ook deze eierkoeken een extraatje (bij drie gezonde en voedzame maaltijden op een dag zijn tussendoortjes immers niet nodig) dus moet je ook hier geen hele schaal van opeten 😉
   Groetjes Dayenne

 12. Pauline Lap

  Gelukt en erg lekker. Ik had alleen geen citroenen in huis en heb sinaasappel schil gedaan en ook bakpoeder. Helemaal top. Erg lekker. Volgende keer ook een eens met amandelmeel malen. Nu speltmeel. Het werden hele luchtige koeken maar aan de binnenkant wel een beetje volkoren idee zal ik maar zeggen. Deze ga ik zeker vaker maken. TOP.

 13. Mellepel

  hallo,

  Zojuist geprobeerd de eierkoeken te maken. In de oven zagen ze er super uit. Ik heb ze eruit gehaald. Daarna zijn ze helemaal ingestort en sponzig. Wat is er fout gegaan?

  Groet,

  Melanie

  1. Dayenne

   Oh jee, wat jammer! Zelf maak ik ze regelmatig en herken je ‘probleem’ niet. Ik zou eigenlijk niet zo goed weten waar het aan kan liggen, sorry.

 14. Yvonne

  Hallo,

  Kun je honing ook vervangen door een andere natuurlijke suiker? Of deels? En zo ja, welke combi’s zouden mogelijk zijn?
  Bij voorbaat dank voor reactie!
  Groet,

 15. Irene

  Hoi
  Ipv honing kun je ook agave siroop gebruiken nog gezonder of als je er zin in hebt om ze te malen : dadels 🙂

  1. dayennebos Berichtauteur

   Persoonlijk ben ik geen fan van agavesiroop maar het zou wel kunnen. Bij gemalen dadels heb ik zo m’n twijfels of het een mooi resultaat gaat geven.

 16. ivybusing

  Heerlijke eierkoeken zijn het en heel makkelijk te maken. Heb een foto gemaakt, gedeeld op facebook en meteen reacties. Heb je recept gedeeld daar dus het wordt nog drukker op je site 😊.

 17. anja witte zopfi

  lijkt mij n heerlijk recept alleen hoeveel kokosbloesem suiker gaat er dan in mijn dochter lust geen honing gr anja

 18. Myra

  Geweldig recept! Samen met de kinderen gemaakt én opgegeten: “mamma, dit zijn de lekkerste eierkoeken die ik nog nooit heb geproefd!” (5 jaar oud). Deze gaan vaker voorbij komen :-).

 19. Marion

  Inmiddels gebakken, met 100 amandel en 100 gram volkoren speltmeel. Geen honing meer in huis, dus ahorn siroop gebruikt. Eindresultaat…,lekkere kleine eierkoek, prima als snel ontbijtje of tussendoortje. Mooi, luchtig en smaakvol, wel een volkoren smaakje op, de achtergrond,,maar dat mag de pret niet drukken.. Met baksel van alleen amandelmeel krijg ik een raar gevoel in mijn buik 😉

 20. Bianca Dujardin

  Qua smaak heerlijk, maar droog en grof van structuur.
  Ik heb Stevia gebruikt ipv honing. Heeft iemand een tip voor mij om ze wat minder droog en verfijnder te maken.
  Oja ik heb baking soda gebruikt.
  Grt. Bianca.

 21. Carikueb

  Ik heb net de eierkoeken gemaakt en heb er wat gojibesjes in gedaan en i.p.v. honing gezoet met stevia. Prima gelukt. Met baking soda.
  Heerlijk!!
  Groet Carolien

 22. Evita

  Ik had dit moment geen citroen in huis. Ik deed zonder citroen in recept en wijnsteenbakpoeder gebruiken. Met rozijnen. Overheerlijk!!

  Ik heb eerder een speltmeel eierkoek ook gemaakt maar smaak is helemaal anders!

 23. Deesse

  Fantastische structuur! Ik heb half boekweit half amandelmeel gebruikt en 2 eetlepels kokossuiker en 4 eetlepels honing. Ze waren iets aan de droge kant dus de volgende keer misschien iets minder meel gebruiken? Heerlijk met een beetje lactose vrije boter, honing en cacao nibs!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Boekweitmeel is wat droger dan amandelmeel dus daarom zijn je koeken iets droger geworden denk ik. Maar prima opgelost met wat (lactosevrije) roomboter erop, yum!

 24. E86

  Zou het ook met kokosmeel en/ of boekweitmeel en/of tapiocameel kunnen? Heb geen amandelmeel in huis, maar hoeveel extra vocht/vet op welke manier zou ik dan moeten toevoegen?

 25. Pingback: 25 heerlijke en gezonde koekjes om dit weekend te bakken - foodquotes

 26. gretchen

  tja ik bak en kook haast nooit is eigenlijk helemaal niet mijn ding wel goed gezond klaargemaakt eten vandaar mijn vraag op het internet was waar koop ik eierkoeken met amandelmeel gebakken.
  kinds regards
  gretchen.

 27. Sonja

  Ik zie dat sommigen met stevia bakken. Kan dat ook met de druppels? Want in de poeder zit alsnog een suikersoort. Of zou ik helemaal zonder suiker kunnen bakken? Ik weet niet in hoeverre de suiker ( of vervanger) belangrijk is in het recept, anders dan als zoetstof.

 28. Pingback: 25 heerlijke en gezonde koekjes om dit weekend te bakken - Speeltuin

 29. monique

  Ik heb in de eierkoeken gemaakt met palmsuiker. Daar dit beter is voor de GI. geen snel wisselende bloedsuikerspiegel. En veel gezonder en betaalbaarder. Maar palmsuiker heeft wel een lichte caramelsmaak. Net als bruine basterdsuiker. ze waren super. Nu ga ik ze nog eens proberen met groene bakbanaanmeel. bedankt voor het lekkere recept. gr.monique

 30. Annemieke

  Lijken me lekker. We een kanttekening. Leuk die honing, maar zodra je dit verhit boven de 40 graden heb je er qua gezondheid niks meer aan en kun je net zo goed witte kristalsuiker nemen. Evt optie is kokosbloesemsuiker (als blijft t natuurlijk gewoon suiker) of anders zuivere stevia, maar daar moet je mee leren omgaan.

 31. Willemijn

  Vandaag gemaakt. Het zijn bij mij meer broodjes geworden. Wat doe ik verkeerd? Het beslag liep in de oven ook niet uit. Im heb speltmeel gebruikt en citroensap. En cranberry’s toegevoegd. Ik heb ze omgeveer 12 minuutjes gebakken. Ze smaakten overigens wel goed, maar ze lijken meer op broodjes en geen koeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s