Madeleines

Madeleines (vanille cakejes) (2)

Vandaag het recept voor de schelpvormige cakejes genaamd Madeleines. Madeleine zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest die bij het onverwacht bezoek van de hertog van Lotharingen deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had (meel, poedersuiker, boter, eieren, bakpoeder, citroenschil en rum).

Een tijdje geleden had ik leuke madeleinevorm van mijn moeder gekregen (waar naast schelpjes ook nog andere figuurtjes in zitten) en gisteren dus maar eens gaan experimenteren voor een verantwoorde versie van de Franse klassieker. Het resultaat: verrassend lekkere en heerlijk luchtige cakejes die het volgens mij goed gaan doen op de paastafel. Het geheim kwam ik laatst tegen in een kookboek: het stijfkloppen van de eiwitten. Dat zorgt voor prachtige en heerlijk luchtige cakejes.

Heb je geen madeleinevom? Met gewone cakevormpjes kan het natuurlijk ook.

Ingrediënten

 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr kokosolie
 • 50 gr honing
 • 3 eiwitten
 • 1 el kokosmeel (of vervang dit door 4 el ander (glutenvrij) meel naar keuze)
 • rasp van 1 biologische citroen

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop – met een handmixer – de eiwitten schuimig/stijf. Meng in een andere kom – met een handmixer – de overige ingrediënten tot een luchtig ‘beslag’ (de kokosolie moet goed zacht worden/smelten). Schep de eiwitten bij het beslag in de kom en meng het geheel voorzichtig met een spatel (het beslag moet luchtig blijven, het lijkt een beetje op een mousse). Vet de madeleine- of cakevormpjes in en verdeel het beslag over de vormpjes, omdat het een luchtig beslag (mousse) is gaat dit wat lastig, eventueel kun je een spuitzak gebruiken. Bak de madeleines in een minuut of 10 á 20 bruin en gaar (de baktijd hangt af van de grootte van de vormpjes). Keer de bakvorm om op een groot bord, schaal of snijplank. De madeleines blijven – luchtdicht verpakt – een dag of 5 goed, maar grote kans dat ze voor die tijd al op zijn.

12 gedachten over “Madeleines

 1. Tanja

  Wat een leuk idee voor Pasen!!!! Als je de vormpjes vult, strijk je ze dan glad? Of mag er een bergje op zitten? Die van jou liggen zo mooi plat op de plank.. 4el ander meel, kan dat volkoren speltmeel zijn? Beetje grof misschien.. Ik kan niet wachten om ze te maken, dank voor het recept!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi hoi,
   Ik heb de bovenkant van de vormpjes inderdaad zo glad mogelijk gestreken.
   Je zou prima volkoren speltmeel kunnen gebruiken, al zie je daar dan misschien wel iets van terug. Maar ach, uiteindelijk gaat het toch om de smaak. Of je doet er wat cacaopoeder door, dan is niet alleen dat probleem opgelost maar heb je ook nog eens een lekkere chocoladesmaak 😉
   Groetjes Dayenne

 2. natasja

  hi, dit is zeker een super recept, maar zou het ook zonder de eiwitten kunnen? heb een kindje met kippeneiwit allergie namelijk.

 3. Marjory

  Hallo

  ik heb een vraag aan u.
  heeft u ook een leuk recept indien mogelijk om een cake of taart of cupcake te bakken en dan op basis van, glutenrvij en zonder ei.
  mijn dochtertje heeft een allergie voor tarwe en elke ander graan soort mag ze niet. en ei mag zij ook niet hebben.

  is er iets mogelijk op basis van rijstebloem-meel

  graag hoor ik van u

  vriendelijk bedankt

 4. Marjory

  Hallo

  ik heb een vraag aan u.
  heeft u ook een leuk recept indien mogelijk om een cake of taart of cupcake te bakken en dan op basis van, glutenrvij en zonder ei.
  mijn dochtertje heeft een allergie voor tarwe en elke ander graan soort mag ze niet. en ei mag zij ook niet hebben.

  is er iets mogelijk op basis van rijstebloem-meel of andere suggesties zijn meer dan welkom.

  graag hoor ik van u

  vriendelijk bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s