Met dit recept maak je heerlijk voedzame en gezonde crackers. Het is een echte ‘powersnack’ waar ook kinderen dol op zijn. De crackers bevatten vanwege het lijnzaad en de pitten de goede omega-3-vetzuren en ook nog eens vitaminen en mineralen door de wortel. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat ze – in tegenstelling tot gewone crackers – de bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen en gluten-, lactose-, ei- en suikervrij zijn. Lekker én gezond dus! Zelf maak ik ze in de droogoven/dehydrator (de crackers zijn dan RAW) maar in een gewone oven kan het ook.
Ingrediënten (1 á 1,5 bakplaat)
- 80 gr gebroken lijnzaad
- 40 gr lijnzaad, heel
- 450 gr geraspte wortel
- 50 gr pompoenpitten
- 50 gr zonnebloempitten
- ongeveer 185 ml water
Hoe maak je het
Gewone oven
Verwarm de oven op 150 graden. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg het water toe en roer door (alle zaadjes moeten vochtig zijn, indien nodig kun je een klein beetje extra water toevoegen). Laat 10 minuten wellen zodat de zaadjes het water opnemen en roer er vervolgens de wortelrasp door. Beleg een bakplaat met bakpapier. Schep het ‘deeg’ op de bakplaat en spreid goed uit. Bak de crackers in ongeveer 30 min droog en knapperig (hoe dunner hoe sneller de crackers klaar zijn). Tip: haal de crackers halverwege even uit de oven en snij ze – met een scherp (pizza)mes – in stukken (of breek de crackers na het bakken in stukken).
Droogoven / dehydrator (voor RAW crackers)
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg het water toe en roer door (alle zaadjes moeten vochtig zijn, indien nodig kun je een klein beetje extra water toevoegen). Laat 10 minuten wellen zodat de zaadjes het water opnemen en roer er vervolgens de wortelrasp door. Beleg een lade van de dehydrator met teflon papier (of met gewoon bakpapier) en schep het ‘deeg’ erop, spreid goed uit. Bak de crackers in ongeveer 4 uur (op 57 graden) tot ze echt helemaal droog en knapperig zijn (hoe dunner hoe sneller de crackers klaar zijn). Tip: haal de crackers halverwege even uit de oven en snij ze – met een scherp (pizza)mes – in stukken (of breek de crackers na het bakken in stukken).
Maak je ook tarwe-vrije lekkere dingen 😉
Al mijn recepten zijn tarwevrij 😉
Naast dat ik ervan overtuigd ben dat tarwe slecht is voor de gezondheid en het dus niet wil eten heb ik een tarwe allergie, ik kán het dus ook niet eten.
Groetjes Dayenne
Fijn! Super eigenlijk! Ik heb naast een nachtschade allergie ook een tarwe- allergie: best een lastige combi. Mooi dat jij zoveel goede en bruikbare gerechten maakt! Ik ga dus zeker je blog volgen!
Fijn dat ik je kan helpen aan bruikbare gerechten! Om die reden ben ik dit blog namelijk ook begonnen 🙂
En vrij van nachtschade?
Ik probeer mijn inname van nachtschade wel te beperken (sowieso rauwe nachtschade) maar niet alle recepten zijn vrij van nachtschade (maar vele wel).
Groetjes Dayenne
Hoi Dayenne, het lijkt me erg lekker, maar mijn crackers worden niet droog? Zit nu al dubbele tijd in de oven en nog steeds geen cracker te noemen. Heb je recept precies aangehouden.
Groetjes,
Sofieke
Hoi Sofieke,
Het is inderdaad heel erg lastig in te schatten hoe lang de crackers in de oven moeten.
Waarschijnlijk zijn jouw crackers wat dikker dan die van mij en moeten ze dus langer.
Eén van mijn andere volgers vertelde laatst dat de crackers bij haar uiteindelijk ruim een uur in de oven moesten, toch nog even geduld hebben dus… Sorry 😉
Groetjes Dayenne
Dank voor je reactie, Helaas is mijn eerste plaat mislukt, maar ga het een andere keer gewoon opnieuw proberen, misschien met iets minder vocht of wortel erin.
Je abrikozenballetjes zijn overigens heerlijk en ga nog ’n paar andere dingen van jouw recepten maken dit weekend, ben erg blij dat ik jouw blog ontdekt heb!
Fijne dag!
Oh nee, wat jammer! Waarschijnlijk toch iets te veel vocht erin ja.
Fijn dat de abrikozenballetjes wel gelukt zijn en leuk te horen dat je van plan bent nog meer recepten te gaan maken 🙂
Groetjes Dayenne
Aha, goed om te lezen. Mijn crackers staan er nu al zeker 50 minuten in, maar zijn nog niet droog. Ik laat ze nog even staan en hoop dat het alsnog goed gaat. Ik heb ze toch niet te dik gemaakt.
Hoe lang blijven de crackers goed, wil ze voor de vakantie maken
De crackers blijven – als je ze goed luchtdicht verpakt – wel een tijdje goed, al worden ze na een paar dagen wel minder knapperig…
Pingback: Lijnzaad-wortel crackers | Puur, wild & raw
Hoi Dayenne,
Mooi recept, ga het zeker proberen! Ik wilde alleen vragen, je gebruikt Teflonpapier of bakpapier. Beide bevatten perfluoroctaanzuur en dat is erg slecht voor de gezondheid. Weet je misschien of er iets anders te gebruiken is?
gr Ben
Hoi Ben,
Nee, een alternatief heb ik eigenlijk niet. Ik ging er eigenlijk van uit dat de vellen die bij de DeHydrator zaten goed waren (?). Als jij nog tips hebt, heel graag!
Sorry dat ik je antwoord zo laat zie, kreeg er vreemd genoeg geen melding van in mijn email. Ik heb momenteel nog geen droogoven aangeschaft (schande) en heb dus ook nog niet onderzocht of er een goed alternatief voor het bakpapier is. ik zal er spoedig 1 aanschaffen en meteen op onderzoek gaan, of er goede alternatieven zijn. Je hoort van mij! 🙂
Raw crackers mogen toch niet boven de 42 graden verhit worden? Ik lees in dit recept 57 graden. Is mijns inziens dus niet raw.