Glutenvrij pompoenpitten brood

pompoenpitten brood

Vandaag een recept waar ik erg blij mee ben. Het was echt een probeersel maar wat is dit brood goed gelukt. Een heerlijk glutenvrij brood met een goede textuur en een heel lichte notensmaak door het amandelmeel. Erg lekker om bijvoorbeeld met wat notenpasta of een plakje geitenkaas en wat avocado te eten.

Ingrediënten

 • 200 gr boekweitmeel
 • 200 gr rijstmeel
 • 100 gr amandelmeel
 • 3 eieren
 • 350 ml ongezoete amandelmelk (of water)
 • 20 gr wijnsteenbakpoeder
 • 1 flinke lepel kokosolie (ongeveer 30 gr)
 • 2 handjes pompoenpitten (ongeveer 100 gr)

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik/cakevorm in met kokosolie (tip: ik leg altijd een velletje bakpapier op de bodem, dan komt het brood gemakkelijk uit de vorm). Mix alle ingrediënten (behalve de pompoenpitten) goed door elkaar (in de keukenmachine of met een handmixer). Roer – als alle ingrediënten goed gemixt zijn – ook de  pompoenpitten erdoor. Schep het deeg in de ingevette cakevorm  (het deeg lijkt op een dik pannenkoekenbeslag). Bak het brood in ongeveer 50 min bruin en gaar. Laat het brood afkoelen voordat je het snijdt. Eet smakelijk!

 

34 gedachten over “Glutenvrij pompoenpitten brood

 1. Judith

  Bedankt voor het recept, ik heb het al twee keer gemaakt, heerlijk brood! Voor de mensen die wel (matig) zuivel gebruiken: hij gaat ook prima met 350ml karnemelk of yoghurt aangelengd met water.

 2. Bianca

  Ik heb het brood net voor het eerst gemaakt en hij is heerlijk van smaak. Alleen is hij bij mij aan de bovenkant helemaal open gebarsten. Enig idee hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen? En thanks voor je blog en heerlijke inspirende recepten!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Het openbarsten van cakes/brood gebeurd omdat de cake of het brood in het midden dan te snel rijst. Om te voorkomen dat de cake / het brood in het midden hoger wordt dan langs de kanten, kun je – als de vorm gevuld is – het beslag wat naar de zijkanten spatelen (je krijgt dan een soort ‘geultje’ in het midden). Het barsten wordt veroorzaakt doordat de oven heet is en de korst zich al vormt voordat het beslag volledig uitgerezen is. De cake / het brood rijst dan verder uit, met gevolg dat de al gevormde korst wordt doorbroken en er een scheur ontstaat.
   Groetjes Dayenne

 3. karin

  Ik heb het brood vandaag ook gemaakt. Is ook helemaal opengebarsten. Als ik naar de andere broodrecepten kijk, heb ik het idee dat de hoeveelheid wijnsteenbakpoeder niet klopt. 20 gram is wel erg veel. Heeft dat er misschien mee te maken? Andere broden moet minder in.
  Wat ik de volgende keer wil proberen is eerst een half uur op een lagere temperatuur, zodat de binnenkant langzaam kan rijzen. Daarna temperatuur aanpassen.

 4. dayennebos Berichtauteur

  Hoi Karin,
  Wat jammer dat je brood weer is opengebarsten! Zelf heb ik hem al een aantal keer gemaakt en heb ik er geen last van (sorry! 😉 )
  Ik heb mijn potje wijnsteenbakpoeder even gecheckt en daar staat op 21 gr per 500 gr meel dus de dosering klopt wel. Misschien dat je het etiket van jouw potje even zou kunnen checken voor de dosering? (misschien verschilt het per merk?)
  En anders zou ik het brood de volgende keer gewoon met minder wijsteenbakpoeder bakken, dan weet je het zeker.
  Vind het wel vervelend voor je hoor, hoop dat het de volgende keer goed gaat!
  Groetjes Dayenne

  1. karin

   Hallo Dayenne,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb mijn potje gecheckt en bij mij staat het er óók op! Ws hebben we hetzelfde potje. Ik laat je weten of de volgende keer beter lukt. Eet alleen glutenvrij, dus moet het eerst alleen opeten.
   Leuke site heb je. Doe veel inspiratie op! Succes ermee.

   groet, karin

   1. dayennebos Berichtauteur

    Leuk te horen dat je m’n site leuk vindt! 🙂
    Wist je trouwens dat je het brood ook heel gemakkelijk kunt invriezen? Ik snij het altijd in plakken en vries het dan per twee plakjes in. Zo heb ik elke dag ‘vers’ home made brood 🙂

 5. karin

  Hallo Dayenne,

  Ik heb het brood ook ingevroren. Vandaag 2 sneetjes eruit gehaald. Hij brokkelde wel.
  Had ook vorige week het boekweitbroodje gemaakt. Die vind ik steviger en lekkerder. Dat komt ws door het kaneel, maar ik wil graag afwisselen. Kaneelsmaak gaat anders overheersen, maar misschien kan ik deze ook een keer weglaten in het recept.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, je kunt de kaneel prima weglaten. Zelf maak ik het brood ook elke keer net weer even iets anders. Soms met kaneel, soms met honing, soms met kruiden (bijv. rozemarijn) en soms met wat superfoods of noten door het deeg.

   1. karin

    Bedankt voor de tip. Ga ik zeker een keer proberen. Wil het boekweitbrood ook in een cakeblik gaan maken, zodat je meer sneetjes heb. Dan moet ik wel de ingrediënten verdubbelen.

 6. Leonie

  Dag Dayenne,
  Bedankt voor je recept! Nog wel even een korte vraag: op dit moment eet ik even geen rijst (meel). Kun je je recept ook maken met 400 gr boekweitmeel of valt het brood dan uit elkaar? Misschien heb jij nog een goede tip?
  Bedankt! Groetjes, Leonie

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, dat kan. Zelf vind ik ‘puur’ boekweitbrood altijd wel erg sterk van smaak maar het brood valt zeker niet uit elkaar (je zou dus ook een mix kunnen maken met andere (glutenvrije) meelsoorten).
   Groetjes Dayenne

 7. Eline

  Hier ging het ook niet helemaal goed met het brood. Het viel helemaal uit elkaar, de bovenkant was opengebarsten en het was erg droog. Ik heb gewone bakpoeder gebruikt in plaats van wijnsteenbakpoeder, zou dit het kunnen zijn?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Wat jammer! In principe zou het volgens mij niet uit moeten maken of je ‘gewoon’ bakpoeder of wijnsteenbakpoeder gebruikt.
   Ik zou de volgende keer de oven wat lager zetten (150 graden) en een wat langere bakduur aanhouden (60 á 70 min??)
   Groetjes Dayenne

   1. Eline

    Dankjewel voor je reactie!
    Was inderdaad balen, had wel zin in een lekker broodje, maar het was helaas niet echt te eten. Ik las later wel op het zakje bakpoeder dat 16 gram voldoende is voor 500 gram meel en van de wijnsteenbakpoeder gebruik jij 20 gram?
    Ik kan inderdaad ook proberen om de graden en te tijd te veranderen. Moet wel zeggen dat ik er huiverig van ben om het nog te proberen, vind het zo zonde om het zomaar weg te moeten gooien!

    Groetjes Eline

   2. dayennebos Berichtauteur

    Hoi Eline,
    Dan zou ik het de volgende keer met maar 16 gr bakpoeder maken ja (of zelfs nog ietsje minder voor de zekerheid?).
    En als ik je een tip mag geven, mijn courgette-geitenkaas brood met rozemarijn is ook heel erg lekker! En die kan bijna niet mislukken… 😉
    Groetjes Dayenne

   3. Eline

    Die ga ik dit weekend maar eens proberen te maken ja, lijkt me een erg lekkere combinatie! 🙂
    Dankjewel voor je info en ga zo door met je foodblog, heerlijk al die inspiratie die ik hier vandaan haal!

    Groetjes Eline

 8. fany

  Hoi Dayenne
  Heb dit brood gemaakt maar heb heteluchtoven en in 40 min maar wel op 200 graden. Brood is lekker met beleg maar zonder iets is het nogal droog. had geen wijnsteenbakpoeder en heb dus bakpoeder gebruikt en quinoameel ipv amandelmeel want was op.. Las dat jij het in diepvries invriest,kan het ook in je frigo want ben niet zo gek van ingevroren brood maar anders snel bedorven … Ga nog veéél maken van je superleuke blog,doe zo verder en hou je op de hoogte hoor…

 9. Jose

  Hoi Dayenne,
  Ik heb het brood net uit de oven, ruikt heerlijk, wel heb ik er een snuf zeezout aan toegevoegd en heb hem met ongezoet havermelk gebakken. Hij is ook opengebarsten, maar dat is niet zo erg, volgende keer ga ik hem spatelen.

 10. Sandra

  Hoi, ziet er allemaal erg goed uit. Ik heb een vraag omdat ik dit brood voor iemand wil maken die glutenvrij eet en voor iemand die koolhydraatarm eet…..is dit brood ook koolhydraatarm?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Ja hoor, dat kan. Let er wel op dat je bij baking soda altijd nog een ‘zuur element’ moet toevoegen om het rijzen te activeren. (citroensap, azijn, honing)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s